středa 20. listopadu 2019

Třetí rok veganem

Třetí veganský rok je za mnou a já se začínám cítit nějak staře. Na depku jako z fyzického věku to sice ještě není, ale už je to dost na to, abych při mém výročí necítil nic zvláštního. Zachránila to ale netradiční mezinárodní oslava, která proběhla přes šest časových pásem. A také nový typ dortu - tentokrát obdoba Bounty tyčinek, které jsem měl kdysi tak rád. Zhodnocení roku však bude trochu ostuda a plány na můj další veganský rok nechávám zatím raději otevřené.

Po nadšených dojmech z mého prvního a druhého roku bude tento článek pravděpodobně působit trochu všedně. Pravdou je, že veganství se pro mě stalo natolik samozřejmé, že už ho neberu jako něco zvláštního. Už pro mě není žádná výzva stravovat se jako vegan, nebo z toho být nervózní před novými lidmi. Stále jsou ale jídla a místa, která mě příjemně překvapí, nebo naopak pěkně vytočí.  

"The best of" 

Letos kokosové Bounty mini-dortíky
Mezi největší lahůdky, které jsem letos ochutnal patří bufet restaurace Ops. Z českých luhů a hájů to pak bylo domácí červené zelí v penzionu Novina, a když už jsem tam, tak určitě i "jejich" pochoutkový salát (vyráběn v pekárně Zrnko). V tomto penzionu jsem také poprvé ochutnal veganské párky. Jako jednohubka v listovém těstě byly moc dobré, ale že bych si je musel kupovat samotné, to rozhodně ne.

Naprosto však opět vedlo prakticky cokoliv, co jsem měl možnost jíst v Asii. I moje první střevní problémy za to testování stály a alespoň mně pomohly vytvořit si nová přátelství :)  

Z mého vaření a pečení pak nejlépe dopadly lasagne a musaka. Ze sladkého pak určitě ověřený Snickers dort, ale také novinky v podobě Bounty mini dortíků, kterými jsem mé výročí oslavil. 

Výběr z bufetu restaurace Ops!
Domácí červené zelí
Sójové párky v lineckém těstíčku
"Lehká" asijská snídaně
Osvědčený Snickers dort
Nové kamarádky a nejlepší kuchařky

Nové veganské přešlapy, problémy a postřehy

    Pravá veganská pizza řetězce Peppes
  • Mléko v pizze - asi jediný můj přešlap, kterého jsem si vědom, je zároveň mým dosavadním největším "veganským hříchem". V pizzerii Lanza jsem si jako obvykle objednal jejich skvělou vegetariánskou upravenou na veganskou - bez sýra. Paní majitelka se mě ale tentokrát opatrně zeptala, jestli veganství hodně řeším, a zda mi nebude vadit, že v těstě je "maličko" mléka (které se ale při pečení prý vypaří). Naprosto mě to vykolejilo - stejnou pizzu jsem si tu dával v průběhu let několikrát a vždy jsem byl ujištěn, že těsto je veganské. Nová informace ale byla, že se jedná o speciální recept z odlehlého italského regionu a vaří podle něj odjakživa. Nechtěl jsem kazit večeři, a když už jsem to přežil tolikrát, jednou navíc už mě nezabije. Pizzu jsem si tedy dal s tím, že se jednalo o mé první jídlo, o kterém jsem vědomě věděl, že veganské není. Opět se mi potvrdilo, že být veganem na 100% prostě nejde - to by člověk nesměl věřit nikomu a ničemu a vařit si jen sám ze základních surovin. Každopádně nevím, zda to bylo mé podvědomí, nebo se zhoršili, ale pizza mi tentokrát nechutnala. Takže faktu, že se jednalo o mou poslední návštěvu tohoto podniku, nelituji. Každopádně varování pro ostatní vegany, kteří většinou pizzu berou jako naprostou jistotu a zálohu, když nic jiného není k dispozici - existují oblasti a recepty, které mléko používají, takže je bohužel potřeba se pořád ptát (a doufat v upřímnou odpověď)! 
    Indie v Čechách jedině s rýží
  • Indický chléb a placky - minulý rok jsem tvrdil, že jsem v Čechách narazil na indickou restauraci, která do chleba / placek přidávala vajíčko. Minulý týden jsem pro změnu narazil na restauraci, která používá mléko. Naštěstí už jsem s tím počítal předem a rovnou si objednal rýži - v Čechách člověk nikdy neví.   
  • Termín vegan v restauracích - veganství pořád není vůbec zřejmá věc a obsluha v restauracích často netuší, co přesně tento pojem znamená. Už se mi tak například stalo, že mi obsluha tvrdila, že něco není veganské, protože to obsahuje olej. Pořád ale lepší, než kdyby to bylo naopak.    
    Složení žitného chleba
  • Žitný kvasový chléb pekařství Sázava - letos jsem také jednou dostal chuť na chleba :) Všichni si hrozně vychvalují pekařství Sázava, tak jsem vyrazil zjistit, zda jsou jejich chleby veganské (na internetu bohužel kompletní složení nemají). Slečna se nejprve na můj dotaz tvářila, že slovo veganství slyší poprvé v životě, ale ochotně to šla zjistit dozadu. Po pár minutách se za mnou vytvořila slušná fronta a slečna stále nikde. Nakonec se vrátila s nepořízenou, ale z kasy vyjela lístek se složením, do kterého zmateně koukala. To už mi ale bohatě stačilo a zkušeným okem jsem jí vysvětlil, že hledám hlavně mléko a vejce, a že toto složení je opravdu veganské. Tak příště už snad nebude muset nic složitě hledat.      

Splnění plánů z minulého roku

Budu upřímný - letos nic moc:
    Nenásilná propagace
  • Darovat krev - nesplněno. Můžu se vymlouvat, jak chci (třeba že většinu roku jsem nemohl darovat z důvodů návštěv Asie - po těch je minimální vyžadovaný odstup 6 měsíců, nebo že jsem se před závody nechtěl oslabovat), pravdou ale je, že kdybych chtěl, mohl jsem si to zařídit. Takže s velkým černým puntíkem odsouvám na další rok.  
  • Účast na veganské akci - nesplněno. Minule jsem si plánoval hlavně nový ročník veganského sportovního kempu, nicméně po vyhlášení programu jsem si to rozmyslel. Žádný trénink zaměřený na běh, ještě masovější akce a odlehlejší lokace. Navíc jsem cítil, že se potřebuji posunout spíše mentálně. Raději jsem se tedy vydal válet na 10 denní seminář Buddhistické meditace. Což vlastně lze považovat za téměř veganskou akci.  
    Stále rostoucí návštěvnost stránek
  • (Ne)propagace veganství - splněno. Za fanatického vegana mě stále nikdo neoznačil a spoustu lidí jsem naopak překvapil, když zjistili, že jsem vegan. To pak většinou vedlo k zajímavé diskuzi, takže tento bod považuji za splněný. S nepropagací mně také pomohl Vegan Sport Club, který opět úspěšně ignoroval mé pózování v klubovém triku na bedně. Příště si s klidným srdcem můžu nosit moje vlastní tričko :) I s touto nepropagací však návštěvnost stránek pomalu roste, takže není na co si stěžovat.   
    Zkoušení receptu na Musaku
  • Více experimentovat s jídlem - částečně. Plán vyzkoušet dva nové recepty měsíčně jsem dodržel jen tak tak. Zahýbala s ním hlavně 3měsíční pauza při čekání na novou nádobu k mixéru. Naštěstí jsem měl pár receptů v zásobě, takže to vyšlo. Každopádně experiment jsem bral jako výmluvu, proč nepsat nové recepty a svůj účel také moc nesplnil - žádný recept jsem nevyzkoušel více než jednou. Takže na další rok podobný článek neplánuji. 
  • Podporovat lokální produkci (cíl z prvního roku) - tady bude vždy prostor k dalšímu zlepšování, ale musím říci, že letos jsem se v tomto směru hodně posunul. Zeleninu jsem začal nakupovat v místním obchůdku, ve kterém se dá často nakoupit právě domácí produkce. Ovoce jsem se pak snažil brát z naší chaty a okolí (hlavně jablka, švestky a blumy). A do klasických supermarketů jsem téměř přestal chodit - když už, tak jen pro drogerii, plechovky fazolí a mraženou zeleninu.  

Plány na čtvrtý rok 

    Nějaká ta domácí zelenina
  • Darovat krev - letos už (snad) žádné výmluvy a tento rest musím napravit co nejdříve, ještě před nějakou tou "nečekanou" cestou do Asie.  
  • Aktualizace stránek - do teď jsem se snažil publikovat alespoň jeden článek týdně (nebo alespoň jeho rozšíření). Letos se plánuji zaměřit spíše na kvalitu a chystám se aktualizovat hlavně statické stránky s informacemi o veganství. Přeci jenom za ty tři roky jsem se něco nového dozvěděl a zdroje a odkazy také stojí za úpravu. 

Sváteční běh

Oslava by samozřejmě nebyla kompletní bez nějakého toho netradičního běhu. Takže ráno ještě za tmy vyrazit v dešti, který by se neztratil ani v Lancasteru. Mé "podivné" pobíhání tentokrát neušlo pozornosti několika místních obyvatel.

Relive 'Morning Nov 13th'

1 komentář:

  1. I knew it! Olives on pizza spell doom. It had no chance of being good :D

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.