pátek 13. září 2019

Veganský penzion Novina

Jako dárek k mým třicetinám jsem dostal poukaz na víkendový pobyt v prvním českém plně veganském penzionu Novina. Poukaz jsem samozřejmě nechal správně uležet, a tak jsme vyrazili až teď. Nakonec se k nám připojil i zbytek rodinky, takže se můžu podělit i o dojmy tří nezaujatých všežravců. Výzvy se nezalekli a rozhodli se jít do ní naplno - živočišné potraviny nechali doma a souhlasili s tím, že se pokusí si užít čistě veganský víkend (u nějakých těch drobností typu kafíčka s mlékem jsem oko zamhouřil). Jak tedy penzion obstál v takto různorodé skupince? 

Penzion Novina

Penzion Novina se nachází v Kryštofově údolí, těsně pod Křižanským sedlem. Jedná se o první český veganský penzion [1]. To znamená, že veškerá nabízená strava je veganská, nabídka alkoholických nápojů obsahuje prověřená piva a vína (při jejichž procesu čiření nebyly použity žádné živočišné látky) a veganská jsou například i použitá tekutá mýdla.

Koutek pro cvičení
Penzion je prezentován jako místo pro odpočinek těla i duše a pokoje jsou proto zařízeny bez televize nebo telefonů. Penzion je pak prý vhodný pro meditaci a cvičení jógy. To mohu potvrdit, byť s jistými výhradami - na cvičení venku už nebylo počasí a uvnitř nebyla k dispozici žádná vyhrazená místnost. Cvičit se tak dá jedině ve sdíleném atriu v prvním patře, které ale poskytuje přístup do všech pokojů. Naštěstí jsem cvičil brzy ráno, takže mě opravdu nikdo nerušil. Problém byl spíše opačný - povrzávající podlaha prý byla slyšet i přes zeď do našeho pokoje. Pokud by se jednalo o klasickou lekci jógy s více účastníky, případní spáči by rozhodně nebyli nadšení.

Cena za ubytování pak není zrovna lidová - pohybuje se okolo 1000 Kč za osobu a noc [2]. Co všechno tedy člověk může za tuto cenu očekávat?   

Strava

Nabídka snídaní
Začnu tím nejdůležitějším - stravou. Penzion nabízí polopenzi s možností přikoupení obědových balíčků na místě (ty mají formu sandwichů, ovoce a nápoje).

Snídaně jsou podávány formou švédských stolů a nabízí velice pestrou nabídku, z nichž většina výrobků pochází z pekárny Zrnko. Ta dodává nejen různé druhy pečiva (celozrnné, kváskové), ale také pomazánky (česnekovou, cizrnovou, pikantní tatarák a další), chlebíčky, veganské párky v listovém těstíčku a sladké pečivo (koláče všech možných variací, případě špaldovou variantu lineckého cukroví). V nabídce dále byla klasická neochucená ovesná kaše (vařená v sójovém mléce), kterou si každý mohl doplnit například směsí oříšků a semínek, musli, různými lupínky, marmeládami, čerstvým ovocem a případně dosladit rostlinnými sirupy (datlový a agávový). K pití bylo na výběr z několika druhů čajů, kávy (včetně žaludové) a rostlinných mlék (ovesné, sójové, mandlové - bohužel žádné Alpro, ale značky Kaufland). 

Sójové párky v lineckém těstíčku
Já byl nejvíce nadšený z chlebíčků s pochoutkovým salátem - ten jsem sice kdysi nějak zvlášť nemusel, ale po téměř 3 letech veganství mně tato varianta (obsahující i veganský salám a majonézu) přišla k chuti. A pak veganské párky (ty jsem měl poprvé v životě). I když možná to bylo tím těstem okolo, samotné bych je asi ani nemusel. Ze sladkého mě pak nejvíce oslovil "tvarohový" koláč. Ani ovocné náplně nebyly špatné, ale tvaroh opravdu chutnal naprosto přesně tak, jak si ho pamatuji v klasické verzi. I zbytek mé skupinky byl ze snídaní nadšen a největší úspěch mělo právě sladké. Tedy s výjimkou ovesné kaše - nenároční strávníci.

Večeře pak byly složeny z polévky, hlavního jídla a salátu. Hlavní jídlo se vybíralo předem ze dvou možností. My měli na výběr:
  • Zeleninový vývar, gnocchi se špenátem / sójové výpečky s knedlíkem a zelím 
  • Čočková polévka, burger z červené čočky s coleslaw salátem / pečená dýně s brambory 
Takový průměrný zeleninový vývar
Chuťově jsme s jídlem byli moc spokojeni. Výpečky sice nebyly tak skvělé jako u Pierre, ale zelí to vynahradilo a burgery by také obstály (byly výborně okořeněné). Velikost porcí pak prý byla také solidní. Já se raději zdržuji komentáře - s mým bezedným žaludkem bych nebyl úplně objektivní. Problém ale byl s polévkami a saláty, které si každý nabíral sám. První den došla polévka (na jednu paní se nedostalo) a druhý den salát. Ani jednou už obsluha nebyla schopna přidělat. Snídaně na tom byly podobně - bylo nutné přijít opravdu hned na osmou hodinu. Dobroty totiž rychle mizely a téměř nebyly doplňovány. To chápu u dovážených potravin (pečiva, koláčů atd.), ale u ovesné kaše opravdu ne. Ta, když už byla doplněna, tak o dvě - tři porce a to bylo vše. Přitom taková kaše nestojí prakticky nic a mezi vegany je extra oblíbená. S tím souvisí má hlavní výhrada ke stravování - prakticky vše je dováženo a vaření na místě je minimální. Chápu, že to značně usnadňuje obsluhu, na druhou stranu jídlo nepůsobí "domácím" dojmem jako například na chatě Komenského
Sójové výpečky
Různé druhy koláčů
Pestré burgery z červené čočky
Poznámka: pokud by si někdo lámal hlavu nad tím, čím jsou bulky obarvené, jedná se o červenou řepu, špenát a živočišné uhlí [3]. Žádné potravinářské barvivo, jako bývá obvykle zvykem.

Okolí 

Ještěd z vyhlídky Červený kámen
Penzion se nachází na okraji vesnice a stojí samostatně na pomezí lesa. Z oken pokojů jsou tak vidět stromy a člověk má téměř pocit, že opravdu spí v lese. Křižánské sedlo je po silnici asi 150 metrů a z něj pak vedou turistické i cyklistické trasy všemi směry. Například na Ještěd je to nějakých 6 - 7 km. A zpátky se dá půjčit koloběžka (dojet se dá až do Kryštofova Údolí). Jedná se tak o ideální místo pro vyrážení na pěší či cyklistické výlety, ale i ranní výběhy. 

V dojezdovém okolí se pak nachází Český ráj - jedno z nejhezčích míst v České Republice nabízející nespočet přírodních zajímavostí. Od skalních měst a vyhlídek, přes zříceniny, až po hrady a zámky. My se cestou stavovali v Hruboskalském skalním městě a na Malé Skále, kde jsme navštívili zříceninu Frýdštejn. Na víc bohužel nezbyl čas. 

Hrad Lemberk
I při nepřízni počasí je ale co dělat. V okolí je velké množství hradů a zámků - nás zaujal Lemberk a přilehlá bazilika s klášterem v Jablonném v Podještědí - mimochodem se jedná o jednu z 15 bazilik označených titulem minor. To má na svědomí svatá Zdislava, která stojí za zázračným vyléčením velkého množství osob (včetně nedávno uznaného zázraku [4]). Klášter s přilehlou bazilikou je možné navštívit v podrobné prohlídce vedené jednou z místních sester. Zejména část katakomb byla velice sugestivní.

A pak je tu samozřejmě Liberec se všemi svými atrakcemi (ZOO, botanická zahrada, centrum Babylon a další).   
Pantheon - brána
Skalní město - Hruboskalsko 
Zřícenina hradu Frýdštejn

Běh 

Vyhlídka po ranním běhu
Ráno jsem vyrážel běhat už v 6 hodin, takže ještě za šera. Byl jsem proto rád, že jsem mohl využít širokou štěrkovou cestu cyklotrasy směrem na sedlo Výpřež. Stoupání bylo velice mírné, takže i mé Pardubicemi rozmazlené nohy ho bez problémů zvládly. Ale hlavně jsem nemusel řešit bludné kořeny, kluzké kameny a podobné radosti skrývající se v probouzejícím se lese.  

Za odměnu mě čekaly úžasné výhledy na přilehlou krajinu - údolí topící se v mlze a z ní vykukující kopečky jako Ralsko, nebo Bezdězy. Po pár kilometrech jsem pak byl odměněn efektně nasvíceným Ještědským vysílačem, který v brzkém ránu opravdu vypadal jako kosmická loď. Aby se to vyvážilo, přes cestu mně každou chvíli přeběhlo nějaké to stádečko jelenů. Nepříjemnosti jako je zima, déšť, ani vítr mě proto vůbec neodradily, a ty dva výběhy patřily mezi mé nejlepší zážitky z víkendu. Už jen kvůli nim musí stát za to, žít někde na horách.

Relive 'Morning Sep 8th'

Hodnocení

Vybavení pokojů
Celkově jsme s pobytem byli moc spokojeni. Vyhovoval nám domácí přístup, kdy obsluha byla velice ochotná a ve všem se snažila vyjít vstříc. První večer nás navíc potěšil rozdělaný táborák a od druhého dne pak podstatně ubylo hostů, takže pocit "rodinného ubytování" byl o to silnější.

Slabší byla pouze úroveň vybavení pokojů. Přeci jenom, za cenu okolo 1000 Kč / osobu a noc by člověk očekával opravdu trochu vyšší standard. Absenci televize chválím, ale topení v podobě elektrické přímotopu mně tedy ekologické nepřijde. Zvláště s ohledem na to, jaká zima v pokojích byla už teď v září. Bohužel i s žádostí o další deku (abychom nemuseli tolik topit) byl také celkem problém - v penzionu žádné navíc nebyly, ale naštěstí jeden pokoj byl volný, tak jsme dostali z něj.

Některé recenze pak jako častý nedostatek zmiňují omezenou teplou vodu - toho jsme si nevšimli. Jen první večer vypadl asi na minutu elektrický proud (ale netuším, zda to nebyl širší výpadek). Další recenze je možné najít na stránkách: TripAdvisor (4/5) nebo Facebook (4,4/5). Zaměření penzionu pak přibližuje jeho majitel [5].

Závěr

Umístění penzionu
Za dárek jsem hrozně rád a víkend jsem si moc užil. Nemuset se vůbec starat o jídlo a ani jednou se za celý pobyt nezeptat na ono profláklé "Je toto opravdu veganské?", to se mi ještě nestalo. Navíc skvělý pocit, že jsme mohli podpořit tento ojedinělý projekt, jehož budoucnost není prý kvůli financím vůbec jistá. Mnou zmiňované nedostatky jsou totiž často vytýkány i v jiných recenzích a nevypadá to, že by se s nimi něco dělalo. Úroveň stravování pak zřejmě také spíše klesá (omezené porce, absence veganských sýrů a salámů, levnější typy rostlinných mlék). Pobyt v penzionu pak beru spíše jako "rozmazlenost" na víkend a pro delší dovolenou bych bohužel pravděpodobně stejně volil ubytování někde v soukromém apartmánu, kde si mohu uvařit sám a kde mě to bude stát pouhý zlomek ceny.

Video

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.