středa 8. dubna 2020

Tancem proti viru

Už vám lezou krkem všudypřítomná fitness karanténní videa? Jak získat skvělé svaly, zbavit se špekatého břicha, nebo získat super pružné tělo? Co takhle zkusit něco netradičního? Něco, co vás dobije pozitivní energií i přes to, že si možná budete připadat jako totální idiot? Janča se rozhodla natočit taneční videa, takže o její lekce nikdo nemusí přijít ani v této "zvláštní" době (jiné slušné slovo mě nenapadlo). A pokud vám slovo tanec způsobuje husí kůži, zkuste ho ignorovat a cvičení dát šanci. Já jsem tím největším příkladem toho, že i totální dřevo si cvičení může užít. A že nevypadá tak, jak vypadat má, mě vůbec netrápí.
English version below 

Slovo tanec jsem používal akorát, když jsem v 15 chtěl zaujmout holky. Má hláška "chodil jsem na pokračovačky v Paříži" ale stejně moc parády neudělala a můj "talent" se brzy projevil. O 15 let později jsem ale zavítal na Janči trénink. Po zkušenostech z pilates a jógy už mě slovo tanec tolik neděsilo. Vždyť co může být horšího než učit se na lekcích pilates pozice s pocitem "zatažení tampónu"? 

Jóga mě občas zachránila
Cvičení mě bavilo hlavně díky příjemné atmosféře, kde mě všechny zkušené tanečnice bez problémů přijali mezi sebe. Ale největším překvapením pro mě byl pocit po cvičení. Přesně ta pozitivní energie, kvůli které jsem u pilates vydržel. Vůbec přitom nezáleží na tom, jak moc mně to nejde. A podobnou sílu mají i tyto videa - i přes to, že jsem vůbec nestíhal, pozice si nahrazoval jógovými cviky a co se dělo na zemi raději ignoroval, stále jsem se u toho usmíval.

Dostupná jsou zatím tři videa, ale Janča každý týden přidává nové. Co vás tedy čeká?   

Tancem proti viru

První video je označené jako trochu rychlejší. Což v překladu znamená rychlost světla. Tedy pokud se dostanete k závěrečnému tanci na hudbu. Vysvětlování první strany je ale ještě v pohodě. A vůbec k němu nepotřebujete vědět, co je to osmička, nebo umět počítat do pěti. 

Tancem proti viru (svaly a protažení) 

Druhé video je zatím mým nejoblíbenějším. Není prý moc rychlé, s čímž rozhodně nesouhlasím, a jak si z toho udělat meditační pohodové cvičení mně smysl také moc nedává. Sedělo mi ale víc hlavně díky "lezeckým" pozicím a bojovníkovi. 

Tancem proti viru (bolavá záda)

Tohle je zajímavá kombinace tance a známých jógových pozic - pes, holub, orel, hero a dalších. A pokud by vám náhodou nevyhovovala skvělá hudba, můžete si ji nahradit vlastní. A prý to vůbec nevadí, i pokud máte nějaký ten hudební sluch. To já ale řešit nemusím. 

Kdyby vás jóga zaujala, tipy na moje oblíbená cvičení jsem dal do kupy v několika článcích: I., II., III




Jako důkaz jsem se u cvičení natočil. A video jsem připraven ukázat. Dávám si tedy dnes tolik populární výzvu - za 100 000 odběratelů na mém youtube kanálu ho zveřejním. Už mi jich zbývá jen 99 997 :)

English version - dancing against the virus


Videos from Janca introduce dancing to everyone. Even when you don't know a single Czech word, you can still copy her movements. And if you are not able to do even that, just lay down, close your eyes and listen to her voice. It can be used as a meditation therapy. Tested by Canadians ;) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.