neděle 3. března 2019

Jóga - tipy na tréninky II.

Pokračování článku Jóga - tipy na tréninky, ve kterém jsem doporučil několik odkazů na různě zaměřená jógová cvičení. Od těch vhodných pro úplné začátečníky, přes protahovací až po nějaké dynamičtější a posilovací. V tomto článku tipy rozšířím o další cvičení různých úrovní - dvě 30 denní výzvy, dvě cvičení vhodná pro parádní start dne a několik pořádných posilovacích tréninků. Zima se už sice pomalu blíží ke konci, ale proč se třeba ještě na poslední chvíli nepustit do nějaké té měsíční výzvy, než bude vhodnější čas na venkovní aktivity (třeba v podobě jógy venku :) )? 

Veškerá uváděná cvičení jsou opět ve formě anglicky mluvených videí na youtube (pokud máte s angličtinou problémy, zkuste si pod videem zapnout české titulky, nebo prostě odkoukejte správné provádění techniky). Všechny tréninky se dají bez problémů odcvičit bez jakýkoliv pomůcek, snad kromě nějaké té podložky.

30 denní programy - výzvy 

Tim - 30 Day Total Yoga Body

Timův 30 denní program je zaměřen na úplné začátečníky. Všechny cviky důkladně vysvětluje a na správné provádění techniky klade velký důraz. První dva týdny jsou proto věnovány hlavně přípravným cvičením. V závěru pak následují i nějaké ty "létací" techniky, ale stále nejde o nic extra náročného. Cvičení trvají vždy do 30 minut. Výjimkou je pouze pár tréninků, které kombinují cvičení z několika dnů. Náročnější dny jsou prokládány různými strečingovými a odpočinkovými cvičeními. Tim se také zaměřuje na různé druhy dýchání při tak oblíbené závěrečné meditaci. Drobnou nepříjemností tak může být akorát fakt, že Tim docela často používá různé bloky a protahovací gumy. Vše se ale dá odcvičit i bez nich.

Cat - Yoganuary 2.0 (31 Days Challenge)

Cvičení s touto slečnou
rozhodně nebude nuda
Cat Meffan je Britka, kterou jsem si oblíbil hned po prvním cvičení. Má skvělý přízvuk, je moc milá, a také .... samozřejmě skvěle cvičí :) Oproti Adrianne je její cvičení mnohem více dynamické a náročné a hodí se tak pro lehce pokročilejší. První cvičení sice začíná velmi zlehka, ale hned druhý trénink, zaměřený na střed těla je docela drsný. Následující tréninky jsou pak mix všeho možného. Od pomalých strečingových, přes rychlé "flow", až po náročné posilování - tyto druhy tréninků se v pravidelných intervalech střídají. Cat ale občas totálně překvapí - třeba 8. cvičení je prakticky celé o meditaci. Každé sedmé video je pak speciální - nejedná se o jóga cvičení, ale o různé techniky osobního rozvoje (třeba ne úplně aktuální stanovení si cílů na nový rok).

Ranní jóga

Tim - Total Body Yoga Burn Workout - Vinyasa Flow

Pohodové ráno s Timem
Komplexní cvičení o délce něco málo přes hodinu. Tim detailně komentuje provádění všech cviků, které jsou spíše základní. U těch pokročilejších pak nabízí alternativní možnosti provádění. Cvičí se tedy relativně pomalu, a tak by se mohlo jednat o vhodné cvičení i pro úplné začátečníky, pokud nevadí celková délka. Začíná se základními pozdravy slunce (není jich moc) a po zahřátí nějakým tím posilováním rukou. Následují různé protahovací a balancující pozice. Na konci je pak i krátké posilování středu těla, které je stejné, jako co běžně děláme na Pilates - tedy velice vhodné cvičení hlavně pro napravení zádových dysbalancí. Opět se ale nejedná o žádný dlouhý masakr - za pár minut je hotovo a následuje zasloužená relaxace.

Tim - Morning Total Body Yoga Burn Workout - Vinyasa Flow

Toto cvičení se sice jmenuje téměř stejně jako předchozí, ale je mnohem dynamičtější a obsahuje náročnější cviky. Tim sice opět vysvětluje správné provádění techniky, ale tentokrát cvičení určitě pro úplné začátečníky moc vhodné nebude. Začíná se poctivě dvěma různými typy pozdravů slunce pro pořádné zahřátí a následují opět různé strečingové a balancující pozice, prokládané spoustou "planků" a "vinyasa". Na konci opět nechybí několikaminutové posilování břišních svalů. Prostě další skvělé a komplexní cvičení se vším všudy.

Posilování

Juliana - Ultimate Yoga Workout

Tohle nebude úplná pohodička
Pouze 24 minut dlouhý trénink, který je ale opravdu intenzivní. Začíná klasickými pozdravy slunci, ale pak následují posilovací cviky jak na střed těla, tak na nohy i ruce. Výhodou je, že nejsou použity žádné pokročilé techniky jógy a vše je tak spíše o celkové síle. Jen to prostředí Malediv si člověk v tom fofru ani moc užít nestihne.

Juliana - Advanced Yoga Workout

Podobné cvičení předchozímu, jen dokonce ještě kratší - pouhých 17 minut. Člověk se u něj sice nezahřeje tolik, ale je také pěkně náročné. Obsahuje pár opravdu pokročilých jógových pozic, které začátečník nemá šanci provést. Ale samozřejmě ty se dají vynechat. Stojka na hlavě už je pak odpočinek za odměnu.

Tim - Yoga Flow for Abs and Core strength

Barcelonské jóga studio
Jak Tim na začátku videa správně poznamenává, při pravidelném a správném cvičení jógy není potřeba speciálně posilovat svaly středu těla. Každá správně provedená pozice totiž tyto svaly zapojuje. Jen co to dořekne, se ale pustí do pořádného trápení břišáků a ručím za to, že po těch pár minutách toho budete mít dost (pokud ne, v průběhu cvičení se k těmto cvikům ještě na minutku vrátí). Jinak se jedná víceméně o klasické cvičení - pozdravy slunci, různé "planky", "chair poses" a pár balancujících pozic. Vše se ale cvičí dost dynamicky, takže se člověk opravdu zahřeje a těch 50 minut uteče neuvěřitelně rychle.

Protažení 

Hatha Yoga with David

Aby tady nebyly jen samé těžké tréninky, je dobré se občas také pořádně protáhnout a uvolnit. Davidova jóga je zaměřená čistě na dolní partie - nohy, boky a dolní část zad. Cvičení je uvolňující a klidné a není k němu nic potřeba. David sice doporučuje alespoň protahovací gumu, ale opět se to dá bez problémů zacvičit i bez ní.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.