neděle 19. ledna 2020

Jóga - tipy na tréninky III.

Většina lidí prý novoroční předsevzetí vzdá někdy mezi 12. - 19. lednem [1,2]. Ať už na ně člověk hraje, nebo ne, špatný čas na cvičení jógy není nikdy. Tak co si nedávat žádné sliby a plány, ale místo toho si bez rozmýšlení rovnou zacvičit? Stejně jako v článcích I. a II., i tentokrát uvádím tipy na různé tréninky na YouTube - od naprosto jednoduchých protahovacích, až po pořádné posilovací. Žádné vybavení není potřeba, postačí pouze nějaká podložka a základní znalost angličtiny (nebo schopnost imitace).  

Pro začátečníky

Adriene - 30 denní výzva pro rok 2020

Pomalá jóga v podání Adriene
Jako téměř každý rok, i letos si Adriene připravila 30denní výzvu pro úplné začátečníky. Tento nový program jsem nezkoušel, ale z toho mála, co jsem prolétl, to vypadá hodně podobně jako v letech minulých. To znamená velmi pomalé cvičení, vysvětlování pozic, ale hlavně skvělá atmosféra a pohodový přístup. Díky Adriene jsem vlastně kdysi s jógou pořádně začal. Bohužel teď už je na mě její cvičení trochu moc pomalé, i když k některým dynamičtějším tréninkům se stále rád vracím.  

Protahovací jóga

Jedním z hlavních cílů jógy je zlepšit si flexibilitu těla. Protahovací jóga je zaměřená právě na toto.

Kassandra - 1 hour Vinyasa Flow For Flexibility

Kassandry hodinové cvičení sice zní jako power jóga, ale nemusíte se bát, opravdu se jedná o pomalé protahovací cvičení, u kterého se nezpotíte ani pokud máte topení nastaveno na 30°. Rozhodně si ale pořádně protáhnete celé tělo. Popisem, že se jedná o cvičení pro pokročilé se určitě nenechte odradit. Cvičení je vhodné i pro začátečníky. Jde spíše o to, že Kassandra detailně nevysvětluje správné provádění technik. Ale při cvičení je dost času to když tak odkoukat.

Fightmaster Yoga - 1 hour Hatha Yoga

Cat má hlavně skvělý ... přízvuk
Hatha jóga je pomalejší styl, při kterém se pozice drží déle. Jedná se tak o ideální jógu pro zlepšení flexibility a zvýšení síly. Toto cvičení je méně náročné a vhodné právě hlavně jako protažení. Slečna má opravdu medový hlas a trochu jiný styl cvičení, takže vás čekají i nějaké ty méně známé cviky. Posledních 10 minut je věnováno meditaci zaměřené na dechové cvičení. Cvičí se navíc na prosluněné pláži, takže ideální pro zpestření pošmourných zimních dnů.

Cat - 1 hour Intermediate Vinyasa Flow Yoga

Opět trocha britského přízvuku. Toto cvičení není úplně zaměřeno na protahování, ale většina cviků přesto rozvíjí hlavně flexibilitu. Začíná se opravdu rychlými pozdravy slunce (ty je proto nutné znát) a člověk se tak parádně zahřeje. Následující pozice na flexibilitu jsou proto příjemné a aby člověk úplně nevychladl, tak jsou prokládány i cviky zaměřenými na sílu.

Posilovací jóga

A nakonec trochu intenzivnější tréninky.  

Brett - Sweaty Yoga Workout Sequence 45 Min Yoga

Cvičení není tak náročné, jak by z názvu mohlo vypadat. Člověk se sice zahřeje (zhruba tak, že i při vypnutém topení to je na cvičení bez trička), ale určitě to není žádný zničující trénink. Cvičení je zaměřené hlavně na planky (boční) psy (dolů, nahoru) a pozice bojovníků. Téměř všechny pozice jsou vhodné pro začátečníky, takže jediné, co by mohlo odradit je trochu dynamičtější tempo a pro planky určitá síla. Velkým plusem je poctivé protažení rukou. 

Sean - 30 Minute Killer Power Yoga for Strength

Flo dokazuje, že i chlapi mohou
být v józe hodně dobří
Pokud máte jen 30 minut nebo si chcete pořádně zamakat, tohle je ten pravý trénink. Sean dokazuje, že jóga se dá bez problémů cvičit i venku v tajícím sněhu. Trénink je veden v opravdu rychlém tempu, a proto je dobré znát názvy technik (nebo hodně využívat pauzu). Hlavně díky Seanovým vtipným komentářům (video namluvil až dodatečně) uteče 30 minut opravdu rychle.

Flo - Come Practice! | Vinyasa Flow Yoga

Flo je chlapík, který má očividně s výukou jógy hodně zkušeností. V tomto tréninku se podle jeho slov soustředí na vyváženost cvičení - na oba aspekty jin a yang. Obsahuje tedy jak dynamické cviky na pořádné zahřátí, statické na zvýšení síly, a nakonec i protahovací pro zlepšení flexibility. Flo si cviky párkrát proloží neuvěřitelnou akrobacií - tu lze naštěstí bez problémů ignorovat. Na začátku sice tvrdí, že cvičení bude trvat pouze 30 minut, ale jedná se o 45minutový trénink - byť uteče opravdu rychle. I tak ale Flo stíhá vše krásně vysvětlovat.  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.