neděle 9. prosince 2018

Tipy na vánoční cukroví 2018

Moje třetí veganské Vánoce by mě už neměly moc překvapit. Alespoň co se přípravy cukroví týče. Letos mi byla opět svěřena kompletní příprava cukroví pro celou rodinu. Důkaz toho, že jakmile člověk ochutná veganské cukroví složené převážně z oříšků, kokosu a dalších dobrot, k přeslazenému tradičnímu cukroví z mouky, cukru a tuku se už vrací jen těžko. Do Vánoc nyní zbývají dva týdny, takže poslední příležitost objednat pár desítek kilogramů oříšků a semínek. A pokud nevíte, co připravit, můžete se inspirovat tím, co budu připravovat já. Jedná se převážně o nepečené, a tedy extrémně jednoduché recepty, což se v předvánočním shonu hodí. 

Mojí hlavní starostí minulý rok byla trvanlivost nepečeného cukroví, ale ukázalo se, že to vůbec není problém. Jasně, cukroví se musí uchovávat v lednici a z tácu je potřeba ho do ní na noc vracet, ale jinak vydrží venku v pohodě. Stejně je ale lepší použít nějaký menší tác a ten postupně doplňovat. To je asi jediná drobná nevýhoda. Na druhou stranu menší tác podle mě působí přívětivějším dojmem než typicky přeplněné obrovské talíře (nedej bože vícepatrové). Pokud by cukroví mizelo pomalu (což nehrozí), je možné ho zmrazit a pak vydrží teoreticky neomezeně dlouho. Rozmrzlé je pak za pár desítek minut a chutná stále stejně dobře. Tím si lze klidně usnadnit přípravu a cukroví udělat už teď.

Letos se plánuji držet osvědčené klasiky z minulého roku - kde jsem také jednotlivé druhy cukroví detailně popsal. Tady tedy pouze uvedu stručný přehled s odkazy na původní recepty: 
  • Datlové sušenky - ty jsou pečené a lze je tak připravit i pár týdnů předem. Chuťově tento typ cukroví úplně extra nemusím, ale je dobré mít alespoň jeden "tradiční" druh. Navíc provoněný byt při pečení se postará o pořádnou vánoční atmosféru.  
  • Rafaelo kuličky - kokos, kokosový olej, kokosové mléko, kešu a doprostřed místo mandle lískový oříšek.  
  • Kokosové kuličky - kokos a datle obalené v kakau. Nic jednoduššího už asi připravit nelze.  
  • Burákové US koule - arašídové máslo s ovesnými vločkami a uvnitř kapka marmelády. Koho by napadlo, že tato typicky americká kombinace by měla úspěch i u tradicionalistických čechů. Byť se rozhodně nejedná o klasické cukroví, posledně zmizelo jako jedno z prvních.  
  • Kokosový fondán - kokosové máslo a tahini. Posolené a posypané rozdrcenými mandlemi. Rozhodně netradiční chuť, která však není pro každého. Do teď si vzpomínám na první ochutnávku mojí babičky, která kousek jen s opravdovým sebezapřením nevyplivla. Děda to díky tomu ochutnat odmítl. Pro mě jako závisláka na kokosovém másle se ale jednalo o jedno z nejoblíbenějších cukroví. Možná to je také tím, že je to vlastně lehce slané cukroví.   
  • Galaxy tyčinky - moje nejpracnější cukroví, které ale každého naprosto uchvátilo. Takže letos je to povinnost. Jediná nevýhoda je, že se musí uchovávat v mrazáku a jakmile se vyndá, už po pár desítkách minut začne nepěkně téci. Naštěstí většinou zmizí dřív.   
  • A nakonec jsem plánoval arašídové sušenky, ale původní recept už je bohužel pryč. Tak uvidím, zda se rozhodnu zaimprovizovat, nebo ho něčím nahradím.  
Určitě bych také chtěl vyzkoušet alespoň jednu novinku. Do oka mi zatím padly pistáciové kuličky (kuliček není nikdy dost). Trochu pistácií mi totiž po přípravě dortu zbylo a něčeho v čokoládě taky není nikdy dost. "Těsto" bych navíc mohl vylepšit (přizelenit) matcha práškem. Druhou možností je pak další fondán, tentokrát ale z arašídového másla a čokolády. Recept bych určitě trochu upravil (žádný cukr, kokosový olej místo másla, a ty speciální sušenky asi také neseženu), ale jinak to vypadá na parádní dobrotu.

Letos tedy bude jednou z hlavních surovin opět kokos. A jeho asi nejuniverzálnější podoba je právě kokosové máslo, takže začínám připravovat zásoby:


A po štědrovečerní večeři samozřejmě nesmí chybět pohár. Na zmrzlinu už se nám v mrazáku hromadí banány. A letošní předvánoční dort? Dělal jsem si zálusk na bounty, ale nejspíše to neprojde. Minulý rok totiž borůvkový nasadil laťku hodně vysoko. Takže letos to vypadá na repete.

Tak opět přeji krásnou předvánoční atmosféru a klidně se pochlubte vašimi plány ;) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.