neděle 31. prosince 2017

Vánoce 2017


Jaké byly moje druhé veganské Vánoce? Tentokrát jsem připravoval vánoční cukroví pro celou rodinu, která se rozhodla, že tradiční cukroví nahradí veganskými variantami. S pomocí jsem proto připravil sedm druhů cukroví, z toho dvě pečené a zbytek raw. Štědrovečerní večeři jsem tentokrát pojal mnohem stylověji a připravil si hlívu a la rybu, která opravdu připomínala kapra - jak vzhledem, tak chutí. Tento článek popisuje moje zkušenosti s veškerými recepty, které jsem použil a obsahuje odkazy na jejich původní verze.  

Cukroví

Oříškové a arašídové kuličky 
Z cukroví jsem nakonec vyrobil vše, co jsem plánoval včetně záložních variant. Suroviny z druhého obchodu (Grizly) totiž dorazili až v pátek 22. A koncem týdne už jsem začal být opravdu lehce nervózní, jestli vůbec do Vánoc dorazí. Proto jsme se už v týdnu pustili do cukroví, na které jsem měl doma suroviny. Vzhledem k tomu, že arašídů a arašídového másla mám prakticky bezedné zásoby, mohli jsme začít s oříškovými kuličkami, arašídovými koulemi a arašídovými sušenkami.

Těsto na oříškové tyčinky nezklamalo - kuličky šly vytvořit krásně a po obalení v kokose se opravdu jedná o vhodné a jednoduché cukroví. Jen větší dávky v mixéru opravdu udělat najednou nejdou a těsto je potřeba dělat postupně. 

Arašídové sušenky
Na arašídových koulích nebylo, co zkazit. Receptu jsem se držel jen od oka a místo javorového sirupu přidával vodu, aby konzistence těsta byla akorát na kuličky. Těsto jsem osladil pouze trochou kokosového sirupu a jako marmeládu pak použil kvalitní malinovou. Marmeládové kuličky na náplň, které se dávají na pečicí papír zmrazit, však stačí dělat opravdu malé (půl lžičky). I tak byly výsledné koule docela veliké. Nechápu, jak v receptu mohou doporučovat velikost polévkové lžíce - výsledné koule by pak připomínaly spíše plněné knedlíky.

Sušenky z arašídového másla jsem dělal více méně podle receptu, jen z dvojité dávky a třtinový cukr jsem vynechal. Myslím, že i toho sirupu jsem tam dal méně a těsto "doladil" vodou. Sušenky proto nebyly tak sladké, ale o to více vynikla jejich arašídová chuť - mňam. Někomu však přišly moc suché. Mít zralý banán, zkusil bych ho přidat. Na výsledný design se nám pak osvědčila palička na maso, která má hezký vzor. Vidličkou to opravdu nešlo. 

Kokosové "kostičky"
Jakmile dorazily i zbylé zásoby, hned jsem se pustil do hlavního cukroví, které jsem chtěl vyzkoušet poprvé. Začal jsem výrobou kokosového másla, ze kterého jsem potom vyrobil kostičky. Tedy měly to být kostičky. Bohužel recept neuváděl přesné množství surovin, a tak jsem si nebyl jistý, kolik tahini mám ke kokosovému máslu přidat. Těsto jsem navíc moc nesladil - pouze trochou kokosového sirupu - nebylo to potřeba. Na vrch jsem potom dal podle receptu kousky z nasekaných neloupaných mandlí a vše lehce osolil. Těsto pak stačilo nechat v lednici ztuhnout opravdu jen chvilku. Já ho tam nechal asi dvě hodiny, takže pak krájet vůbec nešlo a lámalo se. Musel jsem tak počkat, než opět trochu povolilo. I tak se ale dost lámalo a místo kostiček mi tak vznikly kousky podobné tureckému medu. Každopádně chuťově se jedná o jedno z mých nejoblíbenějších cukroví a navíc ho lze jíst rovnou z mrazáku (přijde mi, že tak i nejlépe chutná).

Krájení galaxy tyčinek
Dále jsem se pustil do cukroví, na které jsem se nejvíce těšil - galaxy tyčinek. Ty se svoji náročností vyrovnají nepečeným dortům - místo tyčinek z nich totiž lze dort klidně vytvořit. Do základní vrstvy jsem oproti receptu dal trochu méně ovesných vloček a místo vlašských ořechů osvědčené mandle. Lněná semínka jsem úplně vynechal a přidal trochu vody, aby se těsto lépe spojilo. Do polevy jsem poté téměř nedal kokosový olej a místo něj použil trochu kokosového másla a vody. Polovinu polevy jsem potom odebral a rovnou do mixéru přidal nejprve maliny, a po odebrání této vrstvy vrátil zpět polevu a přidal borůvky - fungovalo to výborně a ušetřilo mi to tak práci s ručním mícháním. U tyčinek je však naprosto stěžejní uchování v mrazáku. Už v lednici trochu tečou a pokud se chvíli nechají venku, do hodiny je z nich hotová katastrofa - roztečou se jako sněhulák u moře. Naštěstí zmražené se dají bez problémů jíst už po pár minutách (pokud máte rádi zmrzlinu, tak klidně i rovnou) a jsou opravdu výborné.

Rafaelo
Jako poslední cukroví jsme pak udělali rafaelo kuličky. Vzhledem k tomu, že na toto cukroví jsem recept neměl, byla to improvizace. Naštěstí na něm také není co zkazit. Do mixéru jsem dal strouhaný kokos, trochu kokosového másla (místo mléka), kešu a kokosový sirup s vodou - tak, aby vznikla vhodná konzistence. Kolem loupané mandle jsme pak vytvarovaly kuličky, které jsme ještě obalily v kokose. Jednoduché a moc dobré.

No a klasické pečené datlové cukroví, kterým jsme letos začali, bylo opět bez problémů. Jen vinný kámen jsem opět vynechal a použil trochu méně kokosového oleje, než to chtělo (bohužel mi došel). Voda to ale zachránila, cukroví jen s postupem času trochu ztvrdlo. Akorát 10 minut v troubě určitě nestačilo, spíše tak 15 - 20. Nejdůležitější ale bylo, že jsem konečně mohl použít vykrajovátko ze závodu VyKing! :)

Vykrajovátko ze závodu VyKing
Galaxy tyčinky - pokládání třetí vrstvy
Letošní cukroví

Štědrovečerní večeře

Bramborový salát
Salát jsem připravil klasicky den předem, podle stejného receptu, jako minulý rok. Opět jsem ho však zjednodušil. Použil jsem osm středních brambor, ředkvičky, tři jarní cibulky, dvě mrkve, červenou papriku, mističku rukoly, jedno uzené tofu a jedno bílé (připravené jako tofu-vejce), dvě lžíce klasické hořčice, lžičku ume octa, 500g sójového bílého jogurtu a samozřejmě sůl a pepř. Opět jsem tak vynechal naklíčenou čočku i řeřichu. Tak třeba příští rok. Salát byl každopádně opět skvělý a všem moc chutnal.

Jako hlavní vánoční chod jsem minulý rok chystal "nekapra ovesného" - v podstatě stejný recept, jako na ovesné placičky, které jen byly ochuceny trochu více "vánočně". Konkrétně kořením na rybu a malými kousky nori řas. Letos jsem chtěl zkusit něco více stylového, přeci jenom, na ovesné placičky jsem si docela zvykl a vánoční mi rozhodně nepřijdou. Rozhodnutí proto padlo na recept hlíva a la ryba.

Štědrovečerní večeře
Sehnat hlívu naštěstí nebyl problém - vybral jsem si na váhu kousky přesně v ideální velikosti. Z těch jsem odkrájel nožičky a plátky naložil do vody se sójovou omáčkou a pořádně proložil kořením na bylinkového kapra. Večer jsem pak houby zabalil do plátků nori řas (lehce namočených marinádou) - protože byly plátky mokré, krásně držely spolu a nebylo tak potřeba použít špejle na spíchnutí. Vše jsem pak obalil v rýžové mouce s vodou a kukuřičné strouhance a na oleji osmažil. 

Na Vánoce také nesměl chybět tradiční houbový kuba. Tentokrát přesně podle receptu a byl výborný. Jen toho česneku tam asi bylo zbytečně moc. Jako přílohu jsme si pak k němu dali kysané zelí.

Houbový kuba
Obalování hlívy
Falešná "rybí" polévka

Pomazánky na jednohubky

Dvě varianty jednohubek
A co jsem letos nachystal na jednohubky na různé oslavy, včetně nového roku? Protože humus většině lidí nechutná tolik, jak bych si přál, letos padla volba na osvědčený veganský tatarák z brambor a k tomu moji oblíbenou novinku - kešu sýr. Ten nadchne snad každého a jeho příprava je extrémně jednoduchá a rychlá. Nevýhodou je tak jen velká spotřeba kešu oříšků. Na oslavy jsem tak měl dvě varianty jednohubek s odlišnou chutí i barvou - kontrastně doplněné paprikami. Obě pomazánky všem moc chutnaly.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.