pondělí 30. prosince 2019

Vánoce 2019


Letošní Vánoce pro mě měly netradiční, ale o to více příjemnou atmosféru. S pomocí jsem se opět postaral o kompletní přípravu cukroví v podobě 11 druhů, na které uvedu recepty. Znovu se jednalo převážně o nepečené druhy, ale došlo i na dva pečené. Tentokrát vše klaplo bez problémů a mixér ani jednou nezaprotestoval. Radost nám tak zkazil jen jeden připálený plech, ale bez toho by to nebylo ono. Štědrovečerní večeře pak byla v podobě ověřeného veganského bramborového salátu a hlívy obalené v mořské řase. A jako dezert opět vyhrála banánová zmrzlina, která nám už několik let nahrazuje zmrzlinové poháry nebo přeslazené dorty.   

Cukroví 

Tento rok jsme naše cukroví zase o maličko posunuli. Většina byla stejná jako minulý rok, ale pár nových druhů jsme stejně připravili a některé staré trochu vylepšili.
    Arašídové polokoule a rafaelo
    s čokoládou
  • Rafaelo kuličky - nejjednodušší nepečené cukroví. Stačí rozmixovat kešu, strouhaný kokos, pár datlí a přidat trošku kokosového oleje. S hmotou lze pak dále různě pracovat. My z ní udělaly dva druhy kuliček - do prvních jsme vložili mandli a obalili v kokose a druhé pak místo kokosu v pecičkách belgické čokolády, které jsme do kuliček trochu zatlačili. 
  • Rumové kuličky - letošní novinka ze stejného těsta jako předchozí kuličky, jen jsme přidali kakao a pořádnou dávku rumu. Vzhledem k tomu, kolik rumu tam nakonec bylo a kolik jsem jich snědl, musím konstatovat, že už se nadále nepovažuji za abstinenta. 
    Proces výroby kuliček
  • Arašídové polokoule - po zkušenostech z minulého roku jsme raději neexperimentovali a rovnou dělali otevřené polokoule, které jsme plnili kvalitní malinovou marmeládou. To se opravdu vyplatilo, protože každý, kdo cukroví ochutnal, ji okamžitě chválil. 
  • Arašídovo-banánový fondán - klasika z upraveného dortu, jehož receptem se pouze inspiruji. Obvykle spodní vrstvu nesladím a do vrchní přidávám banán. Cukroví tentokrát poměrně dobře drželo a moc neteklo. Arašídy na ozdobení jsem navíc trochu zatlačil do horní vrstvy, takže prakticky neodpadávaly. 
  • Galaxy kostičky - další klasika z upraveného dortu. Že se musí jíst rovnou z mrazáku, jinak se roztečou, stále není dostatečná výmluva a cukroví je natolik oblíbené, že vynechat ho nemám dovoleno. 
    Bounty kostičky
  • Bounty kostičky - poslední upravený dort. Tentokrát v podobě nálože kokosu a čokolády. Mňamka, kterou jsem si oblíbil hlavně já. Cukroví navíc neteklo, takže super i na ochutnávky mimo domov. 
  • Pistáciové kuličky - kuličky z pistácií, kokosu a matcha prášku posledně byly hodně suché. Letos jsem proto těsto udělal trochu tekutější (přidal olej a kokosový sirup) a tentokrát namočil do rozpuštěné 60% belgické čokolády. Cukroví se rázem stalo jedním z nejoblíbenějších druhů. Ideální pro povzbuzení po probdělé noci, což se letos extra hodilo. 
    Jáhlové koláčky a datlové sušenky
  • Jáhlové koláčky - letošní první pečené cukroví. Těsto jsme připravili z uvařených jáhel a špaldové celozrnné mouky. Jako náplň pak použili mák povařený v kokosovém mléce s povidly, skořicí, kokosovým sirupem a rumem (letos byly Vánoce opravdu veselé). Pak už jen stačilo vytvarovat sušenky (nejprve kouli a pak rozplácnout), pomazat náplní a přidat kapičku malinové marmelády. Sušenky jsme pak dali péci zhruba na 30 minut. Další velice oblíbené cukroví i pro "tradicionalisty". Cukroví jsme ale nedali do lednice a po týdnu se zkazilo. Nejsem si jistý, jestli by i lednice pomohla. Jedná se prostě spíše o chuťovku na víkend. 
    Letošní cukroví
  • Datlové sušenky - další pečená klasika, která nám nahrazuje perníčky a linecké cukroví. Letos jsme jako oříšky použili vlašské (to byla chyba, protože v pár kouskách zůstaly drobečky skořápek, což mě málem stálo zub) a vinný kámen nahradili kypřícím práškem do perníku (půlka sáčku) a k němu ještě pro jistotu přidali perníkové koření. Sušenky se pekly opravdu rychle, a právě tento plech se nám podařilo spálit. Zajímavé zjištění bylo, že sušenky jdou ozdobit pecičkami čokolády, které se kupodivu v troubě neroztály.  
  • Čokoládová kolekce - letos jsme navíc využili formičky na čokoládu v podobě adventních obrázků. Ty jsme naplnili rozpuštěnou belgickou čokoládou s kokosovým olejem a po ztuhnutí už jen vyklepli. 

Štědrovečerní večeře

Tradiční Štědrovečerní večeře
Štědrovečerní večeři už mám osvědčenou a raději neexperimentuji. Opět jsem připravil obdobu tohoto bramborového salátu. Oproti němu jsem použil dva svazky ředkviček, celou papriku, vynechal šalotku, a rukolu s řeřichou nahradil naklíčenými mungo fazolkami (chutnají jako hrášek). Obě tofu jsem pak použil celé (200 gramů) a olej se sojanézou úplně vynechal. Salát jsem zahustil 500 gramovým sójovým jogurtem, do kterého jsem přidal lžíci sójové omáčky a lžíci ume octa. Tento salát nevydrží moc dlouho, ale letos se stejně snědl během 4 dnů (snědl by se i dřív, ale jednu porci jsem si ulil bokem).

Zlaté prasátko
K salátu jsem opět připravil hlívu ala rybu. Plátky hlívy jsem naložil do nálevu z vody, sójové omáčky a provensálského koření. Nálevem jsem pak poléval plátky řasy tak, aby změkly a hlíva se do nich dala zabalit. Párátka jsem opět neřešil a vše obalil ve špaldové celozrnné mouce a kukuřičné strouhance (ta je žlutá, takže kurkumu jsem s klidem vynechal). I když plátky byly mokré, obal na nich stejně moc nedržel, ale to mi nevadilo. Na kokosovém oleji jsem je pak osmažil, což trvalo tak kolem 15 - 20 minut, takže hlíva krásně změkla. 

Abych si večeři pořádně vychutnal, opět jsem se rozhodl držet zlaté prasátko - celodenní půst až do večeře. I když jsem trochu podváděl (místo čisté vody jsem si dal čaj a jednou dokonce vodu s citrónem), letos jsem poprvé opravdu zlaté prasátko viděl! Čekalo na mě pod talířem :) Díky za projevenou důvěru! 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.