neděle 7. října 2018

Co dokáží vegani?

Nedávno jsem na youtube kanálu známého veganského aktivisty - Mic the Vegan narazil na pěkně udělané video ukazující, čím se baví a co dokáží vegani. Doporučuji těch pár minut shlédnout i pokud ve vás název "Vegans Are Awesome" vyvolává husí kůži. Video je prostá kompilace převážně sportujících veganů, bez jakéhokoliv mluvení. Žádné přesvědčování o tom, že jedině veganství je ta správná cesta tedy nehrozí. Ve videu se doporučuji zaměřit hlavně na to, jak vypadají celoživotní vegani, co se nedostatku bílkovin týče. Pod videem pak pro srovnání uvádím, jak je na tom několik českých sportujících veganů. 

Zmiňované video: 


Autorem videa je Mic the Vegan, který se věnuje převážně objasňování různých mýtů veganského stravování. Na rozdíl od mnoha ostatních aktivistů, on svá tvrzení vždy potvrzuje spolehlivými vědeckými zdroji. Právě proto ho sleduji a doporučuji.

A jak jsou na tom v porovnání s "elitou" z videa čeští vegani? Také mezi sebou máme skvělé sportovce, například těchto 8 holek. Z mého okolí pak mohu doporučit komunitu Vegan Sport Club, která má mezi sebou sportovce všech kategorií a zájmů (včetně celkem ucházejících běžců ;) ). A mezi naprostou špičku pak patří třeba Pavel Marek, který je známý především pro jeden z nejtěžších závodů na světě - 250 kilometrů dlouhý Spartathlon. Právě minulý týden si ho dal po třetí, a i v historicky nejhorším počasí závodu (hurikánu) ho zaběhl za skvělých 33 hodin.

Ne každý vegan však musí být podobný "superhrdina". Není nic špatného na tom, být "obyčejný". Člověk by měl dělat to, co ho baví. Tak proč se třeba na pohodičku neproběhnout někde v lese? Nebo se protáhnout u jednoduché jógy? Nebo se jen jít projít? A pokud chce člověk udělat něco pro planetu, veganské stravování má obrovský pozitivní dopad a každý den lze díky němu:
  • Ušetřit přes 4100 litrů vody 
  • Ušetřit 18 kg obilí 
  • Zachránit 2,8 m² lesa   
  • Vyprodukovat o 9 kg méně CO₂ emisí 
  • A hlavně v průměru zachránit život jednoho zvířete
Poznámka: jedná se o odhad na základě dat z webu cowspiracy. Na data přepočítaná na delší časové období se lze podívat na veganské kalkukalčce (anglicky). Na moje aktuální data se můžete podívat na stránce O mně/statistiky.   

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.