neděle 25. března 2018

Tempeh-fleky se zelím (nezapékané)

Tempeh-fleky jsou mojí variací na jednoduché tofufleky. Ty jsou pak veganskou alternativou tradičních šunkofleků, jen bez použití trouby a samozřejmě živočišných produktů. Hlavními ingrediencemi mého receptu jsou tempeh, těstoviny a kysané zelí. Protože se tempeh-fleky nezapékají, jejich příprava je extrémně jednoduchá a trvá jen o pár minut déle než uvaření samotných těstovin. Zvláštností receptu je, že v něm nepoužívám sůl. Díky sójové omáčce a slanému tempehu není totiž potřeba. Recept je ideální, pokud vám zbude kysané zelí a nevíte, co s ním. Jídlo se také skvěle hodí do krabičky. 


Původně jsem se inspiroval receptem na Tofufleky s kysaným zelím. Tofu jsem však nahradil tempehem, olej vyměnil za sójovou omáčku a moje verze je na světě.

Suroviny

Skvěle se hodí i do krabičky
Následující množství vychází na dvě porce:
  • 150 gramů těstovin (nejlépe nějakých celozrnných, pohankových, nebo třeba špaldových) 
  • Tempeh smažený / marinovaný (200 gramů)
  • Kysané zelí (asi 300 gramů) 
  • Menší cibule
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce lahůdkového droždí  

Postup

Do vroucí vody dejte vařit těstoviny. Vodu není potřeba solit, ani do ní přidávat olej. Mezitím si osmažte nakrájenou cibulku - nejlépe na vodě a následně s trochou sójové omáčky. K hotové cibulce pak přidejte na kostičky nakrájený tempeh a ještě chvíli "smažte". Poté přidejte uvařené a propláchnuté těstoviny, lahůdkové droždí a sójovou omáčku. Vše promíchejte a nechte pořádně ohřát. Nakonec přidejte kysané zelí - to už ale nevařte, ale jen ho trochu prohřejte.  
K osmažené cibulce přidáme tempeh
Těstoviny, lahůdkové droždí a sojovka
A pak jen prohřát kysané zelí

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.