sobota 10. března 2018

Technika "smažení" na vodě

Technika "smažení" na vodě je způsob, jak se vyhnout použití oleje při smažení například cibulky, nebo jiné zeleniny. Technika najde své použití hlavně ve veganském stravování ze základních surovin ("whole food plant based diet"), ve kterém se nepoužívá žádný průmyslově zpracovaný olej. Jak název napovídá, technika je velice prostá - místo oleje se zelenina "osmaží" na vodě a následně chvíli na sucho. Jediné, co je tak potřeba je nepřilnavá pánev. Pro lepší chuť lze v závěru "smažení" použít sójovou omáčku, která jídlu dodá zajímavou chuť. 

Tato technika je vhodná pro "smažení" cibule, česneku, zázvoru a jiné zeleniny nakrájené na malé kousky. Rozhodně se nehodí například pro smažení karbanátků - ty lze však obvykle smažit rovnou na sucho.  

A k čemu je tato technika dobrá? Použití vody místo oleje je samozřejmě zdravější (nehrozí žádné přepalování oleje) a jídlo je pak také mnohem méně kalorické (žádný nasáklý olej). Přijímat v potravě průmyslově zpracovaný olej není vůbec nutné - mnohem lepší je tuk získávat z přírodních zdrojů - tedy hlavně z oříšků a semínek. V této podobě totiž obsahuje mnohem více živin.  

Suroviny

  • Zelenina k osmažení, nakrájená na malé kousky
  • Voda
  • Volitelně: sójová omáčka 

Postup 

Nakrájenou zeleninu dejte na nepřilnavou pánev, vše zalijte asi půl centimetrem vody (podle množství použité zeleniny) a nechte vařit, dokud se všechna voda nevypaří. Od této chvíle je nutné zeleninu stále míchat, aby se nepřipalovala. Je proto dobré sporák ztlumit. Za stálého míchání pak stačí pouze "smažit" tak dlouho, dokud zelenina dostatečně neztmavne. Tmavých "skvrn" na pánvi si nevšímejte, pokud je pánvička kvalitní, vše půjde dobře umýt.

Volitelně je v tuto chvíli možné zeleninu zakápnout trochou sójové omáčky (v případě potřeby s trochou vody) a nechat ji také vyvařit. Při smažení cibule je pak chuť podobná variantě osmažené na oleji a hodí se jako ozdoba třeba na plněné knedlíky, halušky a podobně. 
Vaření cibule
Hlavně stále míchat
Po přidání sójové omáčky

Video návod na "smažení" na vodě

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.