pondělí 11. ledna 2021

Vánoce 2020

Stejně jako spousta ostatních lidí jsem letos musel strávit Vánoce sám. Vzhledem k situaci pro mě cestování do ČR nepřipadalo v úvahu, a tak jsem zažil první Vánoce bez rodiny. Naštěstí v dnešní době to až takový problém není a online komunikace mně dovolila prožít celý den téměř jako normálně. Co jsem si naopak užil byla minimalistická příprava jídla - musel jsem si poradit bez mixéru a dalších vymožeností a vymyslel jsem tak opravdu nejjednodušší možné cukroví a štědrovečerní večeři. 


Předchozí článek: Vánoční atmosféra Norska

Minimalistické cukroví z pár surovin 

Minimalistické cukroví
Obvykle jsem připravoval kolem 10 druhů cukroví, ale letos jsem se musel trochu uskromnit. Vzhledem k tomu, že můj mixér se mi do kufru opravdu nevešel, vymyslel jsem celkem tři druhy cukroví z pár surovin. Základem bylo vždy "těsto" z uvařených jemných ovesných vloček se skořicí a špetkou soli. To jsem pak zkombinoval s nějakým "máslem" a něčím sladkým. Vytvořil jsem tak:
  1. Arašídové polo-koule - vločky s arašídovým máslem, vytvarovat kuličky, malíčkem udělat díru a tu naplnit marmeládou (tady frčí hlavně borůvková). 
  2. Tahini kuličky - do vloček přidat tahini (sezamová pasta) a udělat kuličky s kouskem datlové pasty uprostřed. 
  3. Rozinkové kostičky - do vhodné krabičky na igelit (pokud jako já nemáte pečící papír) namačkat datlovou pastu a na tu naplácat vrstvu z ovesných vloček, tahini a rozinek. Nechat v lednici (nebo venku - v tom případě opravdu jen chvilku) ztuhnout a pak nakrájet na kostičky. 
Takto vzniklé cukroví jsem pak na talíři doplnil mandlemi a fíky a nepřipadal jsem si vůbec o nic ošizen. 

Štědrovečerní večeře

Štědrovečení večeře
Bramborový salát je klasika, bez které bych si štědrovečerní večeři neuměl představit, takže jsem opět oprášil ověřený recept z minulých let. Tentokrát jsem ho ale fest zjednodušil - některé suroviny jsem tu nesehnal a některé nemám rád. Zkombinoval jsem tak: brambory, brokolici, mrkve, papriku, jarní cibulku, naklíčené mungo a vše zahustil kombinací sójového jogurtu s hořčicí, sójovou omáčkou a solí.

O hlívového "kapra" mně naopak o tolik nešlo, a protože na smažení tu zatím vybaven nejsem, nahradil jsem ho placičkami z červené čočky, cibule, vloček a natrhané nori řasy, takže to chutnalo jako ryba. Super vzpomínky na klasiku, ale na rok mám zase s touto chutí vystaráno. Polévku jsem pak zaimprovizoval z různé zeleniny a jen opět přidal řasu. Po celodenním půstu jsem si pak večeři opět užil jako nic jiného :) 

Štědrý den

Návštěva hřbitova
Přesvědčil jsem se o tom, že ani online Vánoce nemusí znamenat přerušení tradic. Stejně jako v minulých letech jsme si tak ráno zacvičili jógu, ozdobili stromeček, zahráli netradiční gamesku, odpoledne vyrazili na hřbitov (já na místní), vyhlíželi ježíška (nebo trolly) a rozbalili dárky. Oproti minulým letům jsem se navíc po rozbalení dárků hned nevypařil, ale užíval si atmosféru Vánoc v pozadí s českou pohádkou - kterou jsem skoro neviděl a vůbec neslyšel, ale to mi nevadilo. 

Silvestr

Měl jsem štěstí, že na rozdíl od většiny lidí se nás žádné covidové opatření nedotklo a já tak měl příležitost užít si půlnoční ohňostroj z toho nejlepšího místa vysoko na kopci. Vidět pod sebou rozzářený Gjøvik byl opravdu zážitek, na který budu dlouho vzpomínat. O to více, že jsem měl možnost ho online sdílet s někým z Kanady. Byl jsem do toho tak ponořen, že mě vůbec nenapadlo udělat fotku, nebo video. Tak snad příští rok. 

Procházky

Volný čas jsem pak využil procházkami po okolí. Takhle to tu v období Vánoc vypadalo. 

Eiktunet
Slunce!
Eiktunet
Kouzla mrazu
Sluneční maximum (poledne)
The secret path
To asi nepůjde
Údržba silnic (kamínky místo soli)
Lyžařské trasy
Hrátky ve sněhu
Home office
-10°

Video

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.