sobota 18. července 2020

Bulgurová šlichta

Recept na toto jednoduché ale nutričně vydatné jídlo se mi tu nedokončený válel už od minulého léta, kdy jsem ho připravoval skoro každý den. Je totiž naprosto ideální po náročném tréninku. Celý pokrm lze před-připravit předem a pak ho pouze v jednom hrnci (rýžovaru) uvařit třeba při protahování - do 15 minut je hotovo. O co tedy jde? Bulgur se zeleninou, tofu a vlašskými ořechy. Tato kombinace jde skvěle dohromady a obsahuje kolem 45 gramů bílkovin na 1000 kalorií. A navíc má skvělý poměr omega 3 a omega 6 kyselin.

Tohle jídlo bylo původně označeno jako "kejda". Takový název jsem raději trochu zcenzuroval na snesitelnější "šlichtu". Myšleno v dobrém - lehce rozvařený bulgur totiž lepí a skvěle se tak jí hůlkami. Suroviny lze různě obměňovat podle toho, co je zrovna k dispozici - hlavně co se týče zeleniny - je to proto ideální jídlo na léto, kdy je potřeba zpracovat něco z vlastní zahrádky.

Poznámka pro masožravé hnidopichy: ano, opravdu se jedná o ty samé "kvalitní" bílkoviny, jako v mase (pro ty znalejší: jídlo obsahuje komplexní bílkoviny v celém aminokyselinovém spektru - viz přiložený obrázek).   

Suroviny

Spektrum esenciálních aminokyselin
uvedeného receptu
Na jednu poctivou porci
  • 100 gramů bulguru (nejraději mám tmavý) 
  • 100 gramů uzeného tofu (případně marinovaného, nebo třeba tempehu) 
  • Půlka červené cibule, nebo pár svazků jarní cibulky
  • Mrkev
  • Půlka papriky (libovolné) 
  • Lžička zeleninového bujónu
  • Lžička koření "čubrica" - pískavice, saturejka, sůl 
  • Lžička římského kmínu
  • Dvě lžíce lahůdkového droždí (nemusí být) 
  • 50 gramů vlašských ořechů (případně jiných ořechů či semínek)
  • Olej na osmažení zeleniny (nemusí být) 

Příprava

Bulgur propláchněte ve vroucí vodě a dejte ho vařit - měl by být ponořen pod pár centimetrovou vrstvou vody. Přidejte koření a občas promíchejte (zejména ke konci vaření), ale jinak ho nechte pod pokličkou. Oškrábanou a nadrobno nakrájenou mrkev přidejte vařit k bulguru.

Postupně si připravte a začněte krájet další zeleninu - tu dejte smažit na pánvičku. Pokud používáte červenou cibuli, tu je lepší osmažit na nějakém oleji, jinak lze použít techniku smažení "na vodě". Jakmile cibulka začne hnědnou, přidejte tofu a po chvilce i papriku (ta potřebuje nejméně času - kvůli vitamínu C).

Mezitím se pravděpodobně bulgur téměř dovaří - těsně předtím můžete přidat lahůdkové droždí. Pak už jen smíchejte bulgur se zeleninou a tofu, a nakonec přisypte vlašské ořechy (stále si nejsem jistý, jak je to s citlivostí omega 3 kyselin na teplo, každopádně "rozblemcané" vlašáky rád nemám). Pokud extra nespěcháte, bulgur je pro lepší "šlichtovitost" možné nechat pod pokličkou asi 10 minut dojít.

Tip na potréninkovou přípravu

Pokud víte, že budete mít po tréninku hlad a s přípravou se vám nebude chtít trávit ani těch 15 minut, lze to usnadnit. Před tréninkem dejte do hrnce propláchnutý bulgur s nakrájenou zeleninou a kořením. Po tréninku už vše jen dáte vařit, a nakonec přidáte jen tofu (není potřeba upravovat) a vlašské ořechy. Vaření bude díky namočení rychlejší a jídlo bude určitě hotové dříve, než se protáhnete, nebo osprchujete. U tohoto postupu je ideální použít rýžovar, ve kterém se šlichta nepřipálí a hrnec se sám vypne. 
Smažení zeleniny
Vaření bulguru s mrkví
Vlašské ořechy se k jídlu hodí

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.