sobota 8. února 2020

The Game Changers

Pokud o víkendu nemáte na co koukat, a ještě jste neviděli film The Game Changers (Ti, kdo mění svět), určitě doporučuji a slibuji, že se jedná o lepší pokoukání než na nejnovější Star Wars (i přes to, že jsem je neviděl). Tento dokumentární film ukazuje, jak veganské stravování může dávat smysl. Rozebírá hlavně jeho zdravotní přínosy a ty mimo jiné demonstruje na nejznámějších veganských atletech a sportovcích. Vše je pojato velice jednoduše a film je zaměřen především na konvenční část populace, která často ani netuší, co to veganství je.

Pokud máte rádi překvapení a nesnášíte spoilery, zbytek článku nečtěte. Pro ostatní přikládám trailer, pod kterým film lehce rozeberu. Film je k dispozici online na různých platformách, ale určitě se dá najít i jinde :)   


O filmu 

Hlavní část filmu je věnována přínosu veganského stravování na lidské tělo. V tom se hlavní "průvodce" snaží porozumět tomu, jak by mohla strava založená pouze na rostlinném původu urychlit jeho regeneraci po zranění a zlepšit jeho sportovní výkony. 

Ekologickému aspektu veganství je pak věnováno pouze posledních asi 15 minut. A etické hledisko není zmíněno vůbec, což je vlastně plus. Tím, že se film nesnaží šokovat, jako ostatní dokumentární filmy zaměřené na veganství (například Earthlings), je vhodný i pro citlivější povahy a děti. Přesvědčovat zaryté příznivce klasického stravování o tom, že zabíjet zvířata je špatné stejně nemá smysl. Tohle v sobě člověk buď má, nebo ne.

Kritika filmu 

Z oficiálních stránek filmu
Bohužel film byl celosvětově přijat poměrně vlažně a hlavní média ho hned zdiskreditovala hlavně kvůli konfliktu zájmu hlavních producentů filmu, kteří mají investice ve firmách podílejících se na výrobě veganských náhražek masa. Ze světových médií pak fakta uvedená ve filmu zkritizoval hlavně časopis Men's Health. Na tento článek ale zareagoval James Loomis a uvedená fakta osvětlil: 
  • Kritika, že metodologie některých vědeckých studií, o které se film opírá jsou často provedené na příliš malém vzorku populace, nebo financované neobjektivní firmou je částečně pravdivá. Stejné praktiky ale používá i masný a mléčný průmysl. Každopádně studie o vegetariánské stravě gladiátorů byla ve skutečnosti publikována ve dvou lékařských vědeckých časopisech.  
  • Film uvádí, že konzumace masa zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva o 17%. Ve skutečnosti se však jedná o 17% z přibližně 5% šance vzniku tohoto onemocnění. To je sice pravda, nicméně i takto "malé" číslo pořád tvoří více než 800 000 lidí, což určitě není zanedbatelné.          
  • Kritice použití atletů a sportovců k propagaci veganství moc nerozumím. Je asi jasné, že samotný přechod na veganské stravování z nikoho super sportovce neudělá. Kvalitní strava je základ, ale bez pořádného tréninku to prostě nepůjde.
  • Naopak článek chválím za vyvrácení negativního vlivu sóji - její přiměřená konzumace určitě nevede k růstu prsou nebo neplodnosti u mužů. 
Z oficiálních stránek filmu
České "kvalitní" články s názory "odborníku" nechám raději bez komentáře. Pro úplnost jen doplním, že veganské stravování bylo schváleno velkým množstvím zdravotních organizací jako naprosto plnohodnotný způsob výživy vhodný pro všechny věkové kategorie (ano včetně novorozenců, dětí, těhotných žen, sportovců a důchodců). Určitě ale vyžaduje nějaké znalosti, plánování a přemýšlení - to se ale týká jakéhokoliv rozumného stravování. 

Oficiální stránky filmu pak obsahují články s dalšími informacemi o veganství a recepty na jednoduchá jídla. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.