sobota 30. března 2019

Výhra Ford

Součástí výhry Saar Challenge bylo zapůjčení vozu Ford na víkend. Docela jsem se toho bál, přeci jenom auta mi moc neříkají a také toho moc nenajezdím. Když už potřebuji dojet na nějaký ten závod, bohatě mi stačí půjčit si starou Felicii. Nakonec mě ale doma přesvědčili a já si týden před propadnutím poukazu, po téměř půl roce konečně auto půjčil. No a přiloženou fotografií jsem asi dopředu "trochu" prozradil, co za auto jsem vybral a hlavně, že se nejednalo o vůbec špatnou zkušenost. Myslím, že můj spokojený výraz mluví za vše.

Po zavolání do místního Fordu jsem zjistil, že z aktuální nabídky si můžu vybrat mezi téměř všemi modely včetně (pro mě) obrovského Kuga, nebo luxusního Mondeo. Jediné, co už nepůjčují je Ford Mustang. Zákazníci jim totiž už tři zrušili. Já si ale stejně na rychlá, ani velká auta rozhodně nepotrpím a raději jsem se zeptal na něco menšího, ale za to co nejnovějšího. Paní mi doporučila nového Focuse. To neznělo špatně. Navíc ze dvou dostupných na nás shodou náhod "zbyl" ten lépe vybavený.  

Ford Focus ST Line 2019

Moje autíčko na víkend
ST Line je druhý nejvyšší stupeň výbavy, takže o všemožné funkce bylo postaráno. Mně se nejvíce líbil pohodlný bezklíčový přístup - prostě stačilo nastoupit (s čipem někde v kapse) a nastartovat tlačítkem. A také vyhřívaná sedadla (ty se o tomto víkendu opravdu hodily). A ani kompletní parkovací senzory nebyly vůbec špatné. A samozřejmě jak auto jelo. Oproti Felicii neuvěřitelná raketa. Už chápu, proč ostatní tolik řeší pokuty za rychlou jízdu - to se prostě s Felicií stát nemůže. 

A co všechno tedy naše provedení obsahovalo [1]
  • 1.0 benzínový motor (125 koní / 92 kW) - téměř jako dvě Felicie 
  • 17palcová kola 
  • Sportovní odpružení 
  • Automatické přepínání světel
  • Automatické stěrače 
  • Nějaké ty kosmetické změny - sportovní volant, hliníkové pedály, přední maska, ozdobné lišty, nápisy, dvojitá koncovka výfuku, boční prahy, ... 
  • A pak samozřejmě kompletní výbavu z nižších řad ... 
Auto by bylo, tak kam s ním vyrazit? Bohužel celý víkend propršelo, takže jsme se museli schovávat pod střechou. 

Liberec

Zpátky v Malajsii
V Liberci jsme navštívili botanickou a zoologickou zahradu. Zážitek pro mě byla hlavně botanická, ve které jsem měl v tropických expozicích příležitost vidět floru Malajsie. Byl to zvláštní pocit vidět tu rostliny, které jsem ještě před necelým týdnem viděl "naživo". Člověku to úplně změní perspektivu na svět. Úplně chápu, jaký pocit jednoty musí mít astronauti poté, co prožijí 90minutový "den" na ISS.

Zarazila mě jen jedna paní, extrémně nadšeně vysvětlující několikaleté holčičce funkci masožravých rostlin. Paní se v popisu toho, jak rostlina sežere, rozpustí a stráví hmyz vyžívala tolik, že by klidně mohla hrát v nějakém hororu. Holčičku to ale vůbec nezajímalo a raději chtěla pokračovat v prohlídce. Tak takhle podobně se dětem postupně "vtluče" do hlavy, že jíst zvířata je normální. 
V japonské zahradě
Masožravky
Exotika

Žďár nad Sázavou 

Expozice muzea nové generace
Špatné počasí pokračovalo i v neděli, tak jsme si jen na otočku zajeli do Žďáru nad Sázavou do bývalého kláštera, který je nyní zámkem. Ten nabízí hlavně opravdu zajímavou expozici - Muzeum nové generace. Jedná se o zážitkovou prohlídku s interaktivním audio průvodcem. Poutavý výklad nahraný několika herci je pak doplněn o multimediální prvky kombinující skutečné rekvizity s videoprojekcemi. Expozice zahrnuje vznik kláštera, život mnichů a pokračuje přes období baroka a stavbu poutního kostela na Zelené hoře. Toto muzeum vyhrálo několik cen včetně ceny za nejkreativnější muzeum ve střední Evropě [2]

V areálu je dále možné vydat se na prohlídku bývalého kláštera, nebo v současnosti výstavu Leonardo. Ta je však zaměřená spíše na děti - v jedné místnosti si mohou vyzkoušet všemožné vynálezy a objevy Leonarda da Vinciho. 

No, nebyl to vůbec špatný víkend a s autem se mi v pondělí loučilo těžko. Příště bych už se této výhry vůbec nebál :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.