sobota 24. listopadu 2018

Polentová míchaná "vajíčka"

Kukuřičnou polentu jsem si původně moc neoblíbil. Kaše z ní mi nechutnala, zapečená v troubě pak byla poměrně časově náročná, a tak jsem ji používal pouze na zahušťování omáček. Dokud mi Tom neporadil, že se z ní dají udělat "míchaná vajíčka". Že by polenta dokázala nahradit má oblíbená míchaná tofíčka? Hned jsem to musel vyzkoušet a od té doby je polenta mezi mými oblíbenými potravinami. Recept je extrémně jednoduchý a jedná se o ideální krabičkové jídlo. V kombinaci s tempehem, tofu nebo houbami pak i nutričně vyvážené.

Klasická veganská varianta míchaných vajíček jsou tofíčka. Ty odpovídají klasickým jak chuťově, tak výživovými hodnotami - zejména co se bílkovin týče. Jen ten cholesterol chybí. Jsou ale poměrně lehká, a proto se k nim hodí přidat nějakou tu přílohu. Oproti tomu tato polentová verze je hlavním jídlem sama o sobě. Já si ji nejvíc oblíbil s tempehem (nahrazuje třeba slaninu v klasických vajíčkách), ale lze použít i uzené tofu, nebo houby.

Suroviny

Následující suroviny vychází na jednu rychlou porci:
  • 100 gramů kukuřičné polenty
  • Půl kostky tempehu (100 gramů) - uzeného, nebo smaženého (nebo uzeného tofu)
  • Volitelně: houby 
  • Stonek jarní cibulky
  • Lžíce sójové omáčky
  • Dvě lžíce lahůdkového droždí
  • Lžička černé soli 
  • Půl lžičky kurkumy
  • Podle chuti: pepř, pažitka / petrželka / libeček 

Postup

Ideální do krabičky
Na sucho dejte "smažit" nakrájenou jarní (lahůdkovou) cibulku a na kostičky nakrájený tempeh. Pokud do receptu používáte houby, omyté (že pustí vodu vůbec nevadí, stejně se pak vše bude zalévat) a nakrájené je také přidejte. Jakmile začne cibulka hnědnout, přidejte sójovou omáčku a zalijte asi půl litrem vroucí vody. Přidejte lahůdkové droždí, kurkumu a případně trochu pepře. Stáhněte plamen na minimum, přidejte černou sůl a okamžitě začněte za stálého míchání přisypávat polentu. Černá sůl by se prý neměla dlouho vařit, jinak její chuť vyprchá. Můžete ji také přidat až na konec, ale pak je to trochu risk - pokud se sůl dokonale nerozmíchá, některá sousta budou opravdu "vajíčková" :) Polentu sypejte, dokud směs lze míchat, ten správný okamžik kdy přestat, poznáte snadno. Vše ještě asi minutku zlehka vařte a je hotovo. Můžete ozdobit čerstvou pažitkou, petrželkou, nebo libečkem. K jídlu se skvěle hodí třeba veganský šopák, nebo jiná čerstvá zelenina. 
"Smažení" cibulky a tempehu
Zalití vodou a přidání koření
Hotová "vajíčka"

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.