sobota 10. listopadu 2018

Krevní testy (po dvou letech veganství)

Blíží se mé druhé veganské výročí, což už je celkem slušná doba na to, aby se projevily případné nedostatky mého stravování. Shodou náhod mě kvůli nástupu do zaměstnání čekaly povinné lékařské prohlídky, tak jsem to využil a nechal se objednat na kompletní krevní vyšetření. Společně s paní doktorkou jsme vybrali nejvhodnější ukazatele tak, aby mi řekly co možná nejvíce o mém zdravotním stavu s ohledem na veganství, ale zároveň abych se doplatil. Pak už jen zbývalo přemoci strach z jehel a pohledu na krev a zajít si na samotný odběr.

Jako by nestačilo jedno lékařské vyšetření, při žádost o výpis ze zdravotní dokumentace si paní doktorka jaksi všimla, že se mi úspěšně daří vyhýbat pravidelné prohlídce už asi 5 let. Tentokrát to ale neprošlo a rovnou mě na jednu objednala. Bez ohledu na to, že týden po tom jsem měl jít na vstupní lékařskou prohlídku do nemocnice. Bohužel okecat to nešlo, tak když už tak už - rozhodl jsem se s ní probrat mé veganství a záměr nechat si udělat kompletní krevní vyšetření.

Nejdražší položky - B12 a železo
Informaci o tom, že se už dva roky stravuji vegansky paní doktorka vzala naprosto profesionálně a neutrálně - bez jakéhokoliv překvapení. Očividně nejsem první, poslední, ani nijak výjimečný. Příjemná změna. S vyšetřením krve souhlasila, nicméně hned mě varovala, že se jedná o pojišťovnou nehrazené vyšetření. S tím jsem byl smířený, a tak jsme se mohli pustit do výběru vhodných ukazatelů. 

Nejprve jsem toho chtěl vyšetřit co nejvíce, ale po zjištění, že například vyšetření vitamínu D stojí téměř 1500 jsem se musel trochu uskromnit. Musím prostě věřit, že pobyty v UK mě úplně nevysály, a že jsem si je dostatečně vynahradil například letošním létem. S vyšetřením na kompletní vápník bych se také nedoplatil, takže musela stačit aktuální hodnota v krvi (ta bohužel moc vypovídající není - tělo si ideální hladinu udržuje za každou cenu, takže při nedostatku si ho automaticky bere z kostí). Základem tak bylo hlavně vyšetření železa a B12. K tomu jsme vybrali pár levnějších ukazatelů. Celkem mě tak vyšetření vyšlo na přijatelných 640 Kč.  

Vše ok
Odběr samotný jsem pak zvládl lépe, než jsem čekal. Nevím, zda to bylo šikovnou sestřičkou, nebo jsem z mé fóbie vyrostl, ale kromě slabé nevolnosti v čekárně to bylo bez problémů. A to jsem původně při pohledu na tři odběrové ampulky litoval, že jsem si toho vybral tolik. 

A výsledek? Vše v pořádku. Vlastními slovy paní doktorky "ať děláte co děláte, dělejte to takhle i nadále, očividně to funguje". Lepší dárek k mým druhým veganinám jsem si přát nemohl. 

Tady jsou výsledky bílé na šedém: 

VyšetřeníIdeální rozmezí*Moje hodnoty
Sodík (Na) 137-146141
Železo (Fe) 10,6-28,322,9
Zásobní železo (Ferritin) 15-200101
Vápník (Ca) 2,15-2,552,37
B12197-866350
Draslík (K) 3,8-54,5
Chloridy (Cl) 97-108107
HDL ("dobrý") cholesterol 1,3-2,31,67
LDL ("špatný") cholesterol <31,27
Poměr cholesterolů<3,5:11,76:1
* Zdroje: [1-3] 


I další vyšetření provedené v rámci obou lékařských prohlídek byly v pořádku, včetně mé naprosto zdravé váhy (BMI v ideálním rozmezí). Těším se tedy na další komentáře ohledně škodlivosti veganství a jeho negativnímu vlivu na mé zdraví :)

Zdroje a odkazy

[1] K. Doležalová, "Praktická příručka základních biochemických vyšetření krve a moče ", [online]
[2] Lily Moran, "Blood Test Results: Your Guide to Understanding the Numbers", [online]
[3] Wikiskripta, "Laboratorní ukazatelé nedostatku nebo nadbytku železa", [online]

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.