neděle 9. září 2018

Sezamová omáčka ze třech surovin

Minimalistický recept na další skvělou omáčku. Tentokrát už to jednodušeji opravdu nejde - pouhé tři suroviny stačí rozmíchat ve vodě. Tahini (sezamová pasta), světlá miso pasta a umeocet (který lze nahradit šťávou z citrónu). Každá surovina má svoji jedinečnou chuť a jejich kombinace se od ostatních "sýrových" omáček podstatně liší. Světlé miso je nasládlé, umeocet slano-kyselý a sezam má výraznou, lehce nahořklou chuť. Celkově omáčka připomíná Asii, ale hodí se opravdu ke všemu - hlavně k těstovinám, ale samozřejmě i k rýži, nebo kuskusu. Nutričně je na tom také velmi dobře - miso je skvělým zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů a sezam pak obsahuje spoustu vápníku.

Zbytky po přípravě chalvy
Bohužel původní recept už se mi nepodařilo dohledat. Každopádně před prvním vyzkoušením jsem byl trochu skeptický. Do té doby jsem totiž neznal světlé miso a chuť klasického jsem si v omáčce vůbec představit neuměl. Světlé miso jsem si ale zamiloval hned po prvním ochutnání a brzy jsem zjistil, že do této omáčky se opravdu skvěle hodí. Navíc se jednoduše rozpouští, takže recept není vůbec pracný.  Omáčku lze díky tomu jednoduše připravit bez mixéru. Vždy když ale připravuji tahini nebo chalvu, ze zbytků v mixéru si omáčku rád vytvořím - usnadní to pak i následné mytí :)

Jediným důležitým bodem receptu tak je fakt, že miso se nesmí vařit! Jedině tak si zachová své nutriční hodnoty. Nic jiného na omáčce zkazit nelze. 

Suroviny

Veškeré 3 suroviny
Následující množství surovin je jen příklad, vůbec není potřeba nic vážit a bohatě stačí odhadnout to od oka. Sám jsem množství také nikdy neměřil, takže jen odhaduji. Vyplatí se různě experimentovat, jak komu co vyhovuje. Následující množství vychází zhruba na dvě porce. 
  • Dvě lžíce tahini (rozmixovaná sezamová semínka, často s nějakým olejem)
  • Dvě lžíce bílé miso pasty 
  • Lžička umeocta, nebo citrónové šťávy (podle chuti přidat sůl)

Postup

Všechny suroviny dejte do misky a zalijte asi 200 ml vroucí (nebo jen horké) vody. Pořádně promíchejte a máte hotovo. Pokud vám nevyhovuje konzistence, můžete přidat vodu, nebo naopak tahini a miso pastu.

Přidání surovin rovnou k jídlu
(zlepšovák číslo 2)
Zlepšovák číslo 1: omáčku můžete připravit i v mixéru - vhodné hlavně pokud vám v něm předem zbude rozmixovaný sezam. Pokud máte v mixéru zbytky sezamu smíchaného například s kokosem, či nějakými oříšky, vůbec to nevadí. Chuť omáčky to určitě nijak nezkazí. Teoreticky by ani nemusely vadit zbytky oslazené chalvy (nějakým sirupem, či sušeným ovocem).

Zlepšovák číslo 2: pokud si na pánvi připravujete ve vodě zeleninu, suroviny na omáčku můžete přidat rovnou (bez další vody). Vznikne tak řídká omáčka vhodná například ke špagetám. Suroviny ale přidávejte až když je zelenina uvařená a plamen stáhněte na minimum, nebo nejlépe úplně vypněte.

Omáčka v těstovinách
Výsledná omáčka
Omáčka s kuskusem

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.