neděle 20. května 2018

Marocká květáková omáčka

Kombinace květáku, batátů, mandlí, skořice, kari a koriandru dokáže vykouzlit tajemně orientální chuť. Původní recept byl sice na polévku, ale proč si rovnou nepřipravit hlavní jídlo? Pouhým přidáním více vody lze pak samozřejmě recept kdykoliv změnit zpět na polévku. K omáčce se jako příloha skvěle hodí kuskus nebo quinoa - obojí totiž chutná podobně orientálně (byť u quinoi hodně záleží na jejím ochucení). Určitě lze však použít i jinou libovolnou přílohu - třeba jáhlové knedlíčky, nebo rýži. Díky mandlím je omáčka sytá, takže kromě přílohy a nějaké té zeleniny na ozdobení už není potřeba nic jiného přidávat.  

Původní recept na marockou květákovou polévku jsem sice vyzkoušel jen jednou, ale polévka mi moc chutnala. Na můj vkus je ale s její přípravou zbytečně moc práce - tedy na to, aby z toho byla "pouhá" polévka. Když už se s podobným jídlem dělám, tak chci, aby mě zasytilo. Proto jsem recept trochu upravil, aby z něj vznikla hutná omáčka - přidal jsem mandle, batáty místo mrkve a samozřejmě ubral vodu. 

Suroviny 

Polévka ze zbytků v mixéru
Následující suroviny vychází na asi 5 porcí (podle velikosti zeleniny): 
  • Jeden větší květák
  • Jeden velký batát (asi 0,5kg)
  • 150 gramů mandlí (nejlépe neloupaných)  
  • Koření: 
    • Zeleninový bujón 
    • Lžička kari
    • Lžička skořice
    • Lžička koriandru
    • Trochu mletého kmínu
    • Podle potřeby sůl   

Postup

Kombinace bílé a červené quinoi
Mandle nejlépe 8 hodin předem namočte do teplé osolené vody. To je vhodné hlavně v případě neloupaných mandlí, které se tím zbaví hořké chuti a budou lépe stravitelné. Oloupejte batáty, a s květákem vše nakrájejte na menší kousky a dejte vařit do vody tak, aby zelenina byla ponořená. Vody ale nedávejte zbytečně moc, aby byla omáčka dostatečně hustá. Přidat vodu lze kdykoliv, ale naopak je to horší (omáčka by se musela něčím zahustit, určitě by fungovala polenta, nebo kukuřičná kaše).   

Přidejte zeleninový bujón a ostatní koření a vařte do změknutí asi 20 - 30 minut. Mezitím propláchněte a sceďte mandle a v mixéru je rozmixujte. Přilijte uvařenou zeleninu včetně vody a vše rozmixujte. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat vodu. Ochutnejte a případně přidejte koření.

Podávejte s vybranou přílohou. Mně se nejvíce osvědčila kombinace bílé a červené quinoi (v poměru asi 4:1) uvařené pouze s římským kmínem a solí.   

Zbytek omáčky v mixéru můžete smíchat s vodou a získat tak nějakou tu porci polévky a zároveň si tím trochu usnadnit mytí mixéru :)

Scezené mandle
Vaření okořeněné zeleniny
Výsledná omáčka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.