neděle 15. dubna 2018

Vlašské špagety carbonara

Klasické špagety carbonara nejsou právě nejzdravější jídlo. Bílé těstoviny, spousta tuku ze slaniny, sýru a másla, k tomu cholesterol z vajec a minimum zeleniny. Ale chápu, že pro někoho se jedná o lásku na první pohled. Moje verze na to jde jinak. Tmavé těstoviny, spousta čerstvé zeleniny a k tomu přeliv z namletých vlašských ořechů, lahůdkového droždí a sójové omáčky. Určitě nevypadají tak oslnivě - jsou spíše takovou temnější variantou. Ale chuťově stojí za vyzkoušení, a navíc se opět jedná o velice jednoduchý recept. Tentokrát se však do krabičky moc nehodí - tedy hodí pouze v případě, že zvládáte jíst špagety bez pokydání všeho okolo :)

Grahamové špagety
Na úvod musím upozornit, že opravdu tradiční špagety carbonara jsem asi nikdy nejedl. Pravda, v Lancasteru jsem se zúčastnil společné večeře, kde je italský pár připravil, ale já jejich verzi se slaninou odmítl - tou dobou už jsem byl vegetarián. Trochu mně tak odebrali a já si do nich místo slaniny dal tuším "mleté sójové maso". Když jsem pak Italům dal moji porci ochutnat, úplně ji nezavrhli, ale dvakrát nadšení z ní také nebyli :) Zajímalo by mě, co by řekli na tuto variantu. Ta se ale určitě nesnaží co nejvíce přiblížit klasickým špagetám carbonara, spíše je jen tak trochu připomíná. Volbou surovin se ale určitě jedná o nutričně mnohem hodnotnější verzi.

Suroviny

Následující suroviny vychází na jednu porci: 
  • 100 gramů kvalitních špaget 
  • Dvě lžíce sójové omáčky
  • Lžíce lahůdkového droždí 
  • Dvě lžíce (asi 30 gramů) namletých vlašských ořechů (+ volitelně nějaké na ozdobení) 
  • Zelenina podle vlastního výběru (skvělá je kukuřice, hrášek, mrkev nebo třeba paprika kapie)
  • Volitelně: uzené tofu (místo slaniny) 
  • Sůl na dochucení 

Postup

Výsledek
Podle návodu na vybraných těstovinách je dejte vařit. Mělo by stačit bez oleje a soli (pokud to nejsou nějaké nejlevnější klasické špagety). Mezitím si na malé kousky nakrájejte zeleninu a v případě potřeby ji chvilku povařte (můžete ve vývaru). Klidně však můžete použít čerstvou zeleninu. Pokud máte zeleninu mraženou, můžete ji dát ke konci vaření ke špagetám. Špagety pak můžete propláchnout, a ještě mokré dát na pánev (není potřeba je moc cedit). Přidejte sójovou omáčku, lahůdkové droždí a namleté ořechy a vše promíchejte. Pokud je z těstovin dost vody, vše se krásně spojí. Nakonec přidejte zeleninu, případně na kousky nakrájené uzené tofu (které lze předtím na pánvi nechat "zhnědnout") a už jen lehce ohřejte (zvlášť pokud chcete zeleninu čerstvou).
Namleté vlašské ořechy
Přidání lahůdkového droždí...
... zeleniny a namletých ořechů

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.