neděle 4. března 2018

Pikantní lilek sedmi pepřů

K tomuto receptu mě inspirovalo jídlo, které jsem jedl v naší pardubické čínské restauraci "U bílého koníčka". Pokud si dobře vzpomínám, název jídla zněl nějak jako "lilek se sečuánským pepřem" a jednalo se o opravdovou lahůdku a skvělou alternativu místo samého tofu (bohužel veganský výběr jinak v čínských restauracích moc pestrý nebývá). Základem mé varianty je lilek povařený v pikantní omáčce ze směsi pepřů, sójové omáčky a lahůdkového droždí. Jako příloha se skvěle hodí neochucená jasmínová rýže, kuskus, quinoa, nebo třeba bulgur. Samotný lilek ale obsahuje minimum kalorií a pro větší hlad tak lze přidat třeba dýňová semínka, tempeh, nebo tofu (a jsme zase tam, kde jsme byli :) ). 

Lilek se sečuánským pepřem mi přiběhla doporučit jakási ochotná slečna, když jsem v jednom pardubickém baru tápal, co veganského si objednat z vedlejší čínské restaurace. Už jsem se smiřoval s tím, že stejně budu muset do restaurace zajít a obsluhy se zeptat. Ze slečny se však vyklubala bývalá zaměstnankyně této restaurace, a ihned mi začala zkušeně radit, co veganské je, a do čeho se naopak přidává třeba masový vývar (do všech polévek, včetně čistě zeleninové). Chtěl jsem si dát sladkokyselou omáčku s tofu, ale tou slečna silně opovrhovala - byť byla veganská, jedná se prý o "mainstream" jídlo pro většinu ne-asijských návštěvníků.
Možné koření

Místo toho mi doporučila právě lilek se sečuánským pepřem. Ten bych si obyčejně rozhodně nevybral, protože u něj byly dvě, nebo tři papričky - tedy daleko za hranicemi toho, co normálně zvládnu. Slečna mě však ujistila, že to nebude tak zlé, že prý sečuánský pepř je jemnější než normální. Riskl jsem to a slečna měla pravdu - omáčka nakonec nijak hrozně nepálila a skvěle kontrastovala s jemnou chutí rýže. 

Později jsem se pokusil omáčku napodobit doma a tento recept tak byl na světě. Děkuji zmíněné slečně za rozšíření mých chutí :) 

Suroviny

Základem omáčky je kořenící směs z několika druhů pepřů. Je možné použít jakoukoliv směs, nebo klidně jen jeden druh (pak by byl vhodný třeba právě sečuánský pepř). Mně se osvědčila směs koření "steak 7 pepřů". Zkoušel jsem také koření "pepř čtyř barev", ale u něj je problém, že obsahuje příliš hrubé kuličky pepře - a ty žvýkat opravdu není úplně ono :) Lepší je použít směs s jemnějšími kousky, nebo koření namlít. Alternativou by mohlo být také "ďábelské koření".  

Následující suroviny vychází na dvě porce:
  • Jeden lilek
  • Jedna paprika (jakákoliv, ale nemusí být)  
  • Dva výhonky pórku, nebo jeden svazek jarní cibulky 
  • Tři lžíce sójové omáčky 
  • Lžíce lahůdkového droždí 
  • Dvě lžičky zeleninového bujónu 
  • Na zahuštění: instantní kaše podle potřeby (kukuřičná)  
  • Koření: směs "steak 7 pepřů" / vlastní směs (například z ďábelského koření, chili, nebo "pepře čtyřech barev")  
  • Příloha: nejlépe bílá jasmínová rýže (může být i kuskus, quinoa, nebo třeba bulgur)  

Postup

Omáčka by měla být zvlášť
Umytý lilek nakrájejte na malé kostičky a dejte do vysoké pánve vařit v několika centimetrech vody. Přidejte pórek, nebo cibulku, veškeré koření a takto vařte asi 5 - 10 minut, dokud lilek nebude hotový. Ke konci omáčku zahusťte instantní kaší a přidejte nakrájenou papriku, kterou už kvůli vitamínu C dále nevařte. Podávejte na širokém talíři s čerstvou zeleninou a vybranou přílohou ve vedlejší misce. Přílohu nemíchejte po českém způsobu do omáčky! Chutě musí kontrastovat! Výjimku bych udělal jen v případě, že bych jídlo jedl z krabičky.


Vaření lilku
Zahuštění omáčky a přidání papriky
Výsledná omáčka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.