neděle 28. ledna 2018

"Sýrová" omáčka

Omáčka z oříšků, která chutná jako sýrová a hodí se prakticky k čemukoliv. K těstovinám, k rýži, ke quinoe, ke kuskusu nebo jen tak k zelenině místo třeba hummusu. Jedná se o podobný recept jako na kešu sýr, ale výhodou je, že lze použít i jiné oříšky a semínka a přitom chuť je velice podobná. Příprava je opět maximálně jednoduchá a pokud máte doma lahůdkové droždí, máte pravděpodobně i všechny potřebné suroviny.

Kešu sýr je jeden z nejlepších veganských receptů, které zatím znám. Jedinou jeho nevýhodou je spotřeba ne zrovna levných kešu oříšků. Tato sýrová omáčka chutná velice podobně, ale protože ji lze připravit z prakticky libovolné kombinace oříšků a semínek, její příprava může být mnohem levnější. Skvěle se také hodí, pokud potřebujete určité suroviny použít. Inspiroval jsem se tímto receptem, který jsem ale zjednodušil a trochu upravil.  

Suroviny

Omáčku lze připravit od oka a suroviny většinou (kromě oříšků) nijak nevážím. Ale tentokrát jsem se kvůli receptu snažil vše odměřit. Vlašské ořechy a slunečnicová semínka lze dle libosti nahradit, každopádně jejich kombinace se do omáčky opravdu hodí. Alternativou, kterou mám také vyzkoušenou je nahradit vlašské ořechy arašídy. Určitě by se daly použít také kešu, dýňová semínka nebo mandle. Následující suroviny vychází zhruba na tři porce. 
  • 150 gramů oříšků / semínek (ideálně vlašské ořechy a slunečnicová semínka - půl na půl) 
  • Jedna střední cibule 
  • Kostička zeleninového bujónu (nebo ekvivalentní množství sypaného) 
  • Dvě lžíce lahůdkového droždí 
  • Dvě lžíce kukuřičné / rýžové kaše 

Postup

Příprava surovin
Cibuli nakrájejte a na vodě "osmažte". Pokud si chcete recept zjednodušit, můžete použít cibuli syrovou. Oříšky a semínka vložte do mixéru a lehce pomixujte. Ze vzniklé směsi trochu odeberte na ozdobení jídla. V mističce rozmíchejte ve vroucí vodě zeleninový bujón (asi 250 ml vody). Pak do mixéru přidejte všechny suroviny a chvíli mixujte. Nemusíte moc, drobné kousky oříšků v omáčce nevadí. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte (vroucí) vodu, v opačném případě přidejte kukuřičnou kaši. Podle chuti můžete dosolit, ale pokud jste dali dostatek bujónu, nebude to potřeba. 

Kukuřičná, nebo rýžová kaše omáčku krásně zahustí, takže s její pomocí lze omáčku "nastavit". Díky tomu nemusí obsahovat tolik oříšků a může tak mít méně kalorií. Pozor ale na to, že pokud použijete větší množství kukuřičné kaše, bude v omáčce cítit. Z tohoto důvodu je asi lepší použít více neutrální rýžovou kaši, případně přidat droždí a bujón nebo sůl. 

Omáčku podávejte třeba s těstovinami a posypte rozmixovanou směsí oříšků a semínek. 
Odebraný mix na ozdobení
Výsledná omáčka
Omáčka s quinoou

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.