neděle 14. ledna 2018

Quinoa s cuketou

Quinou lze podobně jako kuskus připravit na libovolné množství způsobů. Varianta s cuketou je velice jednoduchá a příprava netrvá o moc déle než uvaření samotné quinoy. Při vaření do ní stačí přidat nastrouhanou cuketu, vše ochutit, zahustit a můžete podávat. Jedná se o jídlo vhodné do krabičky a díky výživovému složení quinoy je nutričně velice bohaté. Samotné jídlo je velice lehké a skvěle se tak hodí jako příloha. Pokud se ale k receptu přidají semínka, ořechy, nebo třeba tofu či tempeh, jedná se o skvělé plnohodnotné jídlo.   

Při vymýšlení tohoto receptu jsem se inspiroval podobným jídlem - kuskusem s cuketou. U něj mi ale přišlo neefektivní vařit zvlášť cuketu a tu pak přidat do hotového kuskusu. Protože quinoa se musí vařit, přišlo mi ideální rovnou s ní uvařit cuketu a tento recept byl na světě.

Suroviny

Následující suroviny vychází na dvě porce.
  • 200 gramů quinoy 
  • Střední cuketa
  • Kostička zeleninového bujónu 
  • Lžička kokosového oleje (nemusí být) 
  • Na zahuštění: ovesné vločky / kukuřičná kaše  
  • Koření: sůl, římský kmín 
  • Na ozdobení: slunečnicová, dýňová semínka 
  • Příloha: čerstvá zelenina (rajčata, papriky) 

Postup

Ideálně na několik hodin předem namočíme quinou. Pokud nemáte čas, nedá se nic dělat. Poté ji párkrát propláchneme vroucí vodou (extra důležité hlavně pokud nebyla předem namočená). Tyto dvě opatření quinou zbaví hořkosti a zlepší vstřebatelnost jejich živin. Quinou poté dáme do hrnce, do kterého přidáme nastrouhanou cuketu a vše zalijeme vroucí vodou, aby bylo vše ponořené, ale vody nebylo zbytečně moc. Začneme vařit a přidáme sypký zeleninový bujón, římský kmín a případně trochu soli. Pokud máme bujón v kostce, vedle ho v misce rozpustíme ve vroucí vodě a tu přidáme do hrnce (je potřeba s tím počítat a předem tam dát o to méně vody).
Uvařená směs

Quinou s cuketou vaříme asi 10 - 15 minut, dokud se voda nevypaří. Občas promícháme a ke konci můžeme přidat kokosový olej. Pokud je už quinoa uvařená, ale směs je příliš stále řídká, můžeme ji zahustit ovesnými vločkami, nebo nějakou směsí na kaši (kukuřičnou, pohankovou). Pod pokličkou pak vše necháme asi 10 minut dojít - směs ještě trochu vody nasaje.  

Podáváme s čerstvou zeleninou (ideální jsou rajčata a papriky) a můžeme posypat slunečnicovými, dýňovými, či jinými semínky nebo ořechy.
Quinou je lepší předem namočit
Nastrouhanou cuketu stačí přidat
Jídlo je ideální do krabičky

Nutriční složení

Podrobné nutriční hodnoty
Pokud porci posypete asi dvěma lžícemi slunečnicových a dýňových semínek, výsledná porce (bez další zeleniny) bude mít zhruba následující nutriční složení:  
  • 600 kalorií, z toho 52% sacharidů, 34% tuků a 14% bílkovin 
  • Bílkoviny: 23,5 gramů 
  • Měď > 100% DDD
  • Železo - okolo 90% DDD 
Semínka lze případně nahradit například arašídy a získat tak větší množství bílkovin, případně chia či lněnými semínky pro získání většího množství omega 3 kyselin a lepšího poměru omega 3 ku omega 6. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.