úterý 28. listopadu 2017

Oříškové tyčinky

Na stránkách Běhej srdcem jsem narazil na recept na domácí raw proteinové tyčinky, který jsem prostě musel vyzkoušet. Mým cílem byly oříškové tyčinky, které by mi na výletech nahradily "dobroty" typu Corny, které však často veganské nejsou a jejichž složení navíc není nic extra. Lepší a veganské alternativy jako Raw Energy jsou pak zase dost drahé. Ručím za to, že tento recept chuťově všechny předčí a místo tyčinek lze těsto použít ve formě čtverečků (řezů), nebo kuliček. Ty jsou pak po obalení například v kokosu ideální jako Vánoční cukroví. Díky použitým surovinám je pak těsto poměrně trvanlivé a přinejhorším v mrazáku vydrží opravdu dlouho (tedy teoreticky by vydrželo - pravděpodobně však rychle zmizí :) ). 

Původní recept se soustředí na maximální množství proteinu, a proto je v něm proteinový prášek. Vzhledem k tomu, že nedostatkem bílkovin opravdu netrpím a jsem proti přijímání dodatečného proteinu ve formě prášku, recept jsem trochu upravil. Naopak jsem ale chtěl, aby tyčinky byly sladší a rychleji tak doplnily energii, a hlavně lépe chutnaly. Díky tomu se dají použít i jako cukroví nebo dezert pro každou příležitost.  

Základem receptu jsou ovesné vločky, oříšky a semínka. Jako mix oříšků a semínek lze využít prakticky libovolnou kombinaci. Níže uvádím, co se mi posledně osvědčilo. 

Suroviny

Množství tentokrát není tolik důležité, takže uvádím pouze poměry a doporučení - vše lze samozřejmě upravit podle vlastních chutí a stavu zásob.
  • Hrneček ovesných vloček
  • Hrneček lískových oříšků 
  • Hrneček ořechů - mandle a vlašské, půl na půl  
  • Dvě velké lžíce arašídového másla
  • Lžíce kakaa
  • Sirup na doslazení (agávový / datlový / apod.) 
  • Trocha vody na vytvoření správné konzistence (lze nahradit rostlinným mlékem, ale není to vůbec nutné)  
  • Všechny suroviny v mixéru
  • Špetka soli (měla by pomoci s delší trvanlivostí) 

Postup

Všechny suroviny vložíme do mixéru a mixujeme, dokud nevznikne výsledná hmota. To je prakticky vše - jediným problémem tak je mít dostatečně výkonný mixér. Zejména, pokud vyrábíte větší množství, i kvalitnější mixér se může celkem zadýchat :) V takovém případě je asi lepší, třeba ovesné vločky a lískové oříšky rozmixovat zvlášť a pak pouze přidat do hotové směsi.  

Výslednou směs je pak nejjednodušší dát na menší plech, pečící misku, nebo prostě do plastové krabičky a dát do lednice ztuhnout na asi dvě hodiny. Poté stačí nakrájet na kostičky (cukroví), nebo na tyčinky, které lze jednoduše zmrazit a mít tak kdykoliv k dispozici. V lednici pak těsto vydrží určitě minimálně týden. 

Alternativně lze ze směsi rovnou tvořit kuličky a obalit je v kokosu, karobu, nebo sezamu.

Oslazení třeba agávovým sirupem
Výsledná hmota - před ztuhnutím
Po ztuhnutí stačí nakrájet a je hotovo

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.