neděle 5. listopadu 2017

Jednoduchý nut roast

Nut roast je tradiční britské jídlo, které je vegetariánské, ale není problém ho připravit na veganský způsob (prakticky pouze vynecháním vejce). Základem jsou různé oříšky, semínka, ovesné vločky, doplněné nějakou aromatickou zeleninou (cibule, česnek, pórek) a kořením (zeleninový vývar). Nut roast se obvykle podává nakrájený na plátky velikosti toastového chleba, nejčastěji s bramborami a tmavou omáčkou - gravy. Směs na nut roast lze ale použít všelijak - třeba jako "masové" koule do rajské omáčky, jako karbanátky nebo jako náplň do plněných paprik.   

Způsobů, jak připravit veganský nut roast existuje celá řada. Já jsem vycházel z receptu Easy nut roast. Místo lahůdkového droždí jsem však použil zeleninový bujón, místo šalvěje směs na mletá masa a místo strouhanky ovesné vločky. Nut roast lze připravit prakticky z jakýkoliv oříšků a semínek. Já ho různě obměňuji podle toho, co zrovna potřebuji spotřebovat. 

Suroviny

Následující suroviny vychází na přibližně 6 porcí. Typy oříšků a semínek jsou příklady, co jsem použil posledně a nut roast se moc povedl.
  • 1 větší cibule (červená)
  • 250 gramů směsi oříšků (mix vlašských a mandlí) 
  • 100 gramů směsi semínek (mix lněných a slunečnicových) 
  • 250 gramů ovesných vloček
  • Sezam na posypání  
  • 1 kus zeleninového bujónu 
  • Koření: sůl, mleté maso

Postup 

Mixování surovin
Cibuli nakrájíme na malé kousky a osmahneme (na vodě se sójovou omáčkou, oleji, nebo margarínu). Mezitím si připravíme směs oříšků, semínek a vloček a tuto směs vložíme do mixéru rozmixovat nadrobno. Pokud je to na mixér moc (já to neřeším :)), můžeme směs mixovat na dvakrát, případně ovesné vločky nemixovat vůbec - pokud jsou to nějaké jemnější. 

Kostku zeleninového bujónu zalijeme vroucí vodou (asi 1,5 dcl) a rozmícháme. Rozmixované oříšky s cibulí přendáme do větší mísy a zalijeme vývarem. Okořeníme, osolíme a pořádně promícháme. Směs by měla být opravdu tuhá, takže míchání bude náročné. Pokud chceme směs více "řidší", můžeme přidat vodu, pokud hustější, pak přidat ovesné vločky. Směs každopádně krásně lepí a drží pospolu, takže vajíčko v receptu (vegetariánská verze) opravdu potřeba není. Pokud chcete nut roast, který se po upečení tolik nedrolí, ale připomíná spíše sekanou, udělejte směs mokřejší. Pokud vám však nevadí, že se nut roast může trochu rozpadat, vodu už nepřidávejte - nut roast pak bude o to křupavější (a je to prostě ten pravý nut roast) ;) V tuto chvíli také není problém směs ochutnat a případně dochutit.  

Směs přendáme do vhodné formy, posypeme sezamem a dáme péci do vyhřáté trouby na 180° asi na hodinu, dokud nezačnou okraje hnědnout.

Hotový nut roast nakrájíme a podáváme s bramborami (klasickými, bramborovou kaší, nebo s pečenými bramborami - to je tradičně britský způsob - extrémně nezdravé, ale neskutečně dobré :)) a gravy omáčkou. Tip na jednoduchou gravy omáčku můžete nalézt například na stránkách: Easy Vegetarian Gravy (jen pozor, aby margarín byl rostlinný).
Zeleninový bujón
Správná konzistence směsi
Servírování

Alternativní recept - směs na karbanátky

Tuto alternativu lze použít pro řidší směs, která se hodí třeba pro tvarování karbanátků. Nut roast je také použitím dalšího koření více pikantní, takže není nutné ho podávat s gravy omáčkou. Miso pasta pak také zajistí výraznější chuť. Ovšem za cenu toho, že nut roast nebude mít tak oříškovou chuť. 

Suroviny

Použité suroviny jsou stejné jako v klasickém receptu, kromě:
  • Jedna velká lžíce miso pasty (místo zeleninového bujónu) 
  • Dvě lžíce lahůdkového droždí     
  • Koření navíc (nemusí být): paprika uzená, paprika pálivá, grilované kuře 

Postup

Použití jako "masové" koule
Postup je podobný, jako v předchozím receptu. Ovesné vločky se však nemixují, ale jen se namočí do vody, aby změkly (stačí asi půl hodina). Po scezení se přidají rovnou k rozmixované směsi oříšků a semínek. Směs se místo vývarem zalije rozmíchanou miso pastou ve stejném množství vody (asi 1,5 dcl). Pak přidáme lahůdkové droždí a nut roast ochutíme.

Směs je lepší položit do formy na pečicí papír, protože se bude pravděpodobně trochu lepit (na rozdíl od klasického receptu, kde jde relativně dobře "vyklopit"). Pečeme při stejné teplotě zhruba stejně dlouho.
Jako náplň v paprikách
Klasický nut roast
Jako "masové" koule

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.