neděle 29. října 2017

Plněné tortily

Plněné tortily (z koupených placek) jsou úžasně jednoduché jídlo, které lze připravit za pár minut v prakticky jakýkoliv podmínkách. Pokud není jiná možnost, jako náplň poslouží kromě zeleniny fazole z plechovky, které ani není nutné ohřívat. Pokud je možnost a více času, ohřátím fazolí, nebo připravením vlastní směsi například z červené čočky, vznikne plnohodnotné jídlo. Tortily jsou vhodné jako jednoduchá a lehká večeře, ideální hlavně v teplých měsících. Jedinou nevýhodou tak je, že pokud je náplň moc tekutá, člověk při jedení vypadá jako "prase" a možnost se umýt je tak velice vítaná (nejedná se o ideální jídlo například na čundr nebo do krabičky).

Toto jídlo by se dalo skoro zařadit do kategorie bezreceptových jídel. Vše je maximálně prosté.

Suroviny

Následující suroviny vychází na 2 porce (pro každého 2 tortily):  
  • 4 tortily (podle velikosti, ideálně celozrnné)
  • Plechovka fazolí (nejlepší jsou v kari / chili omáčce), nebo červená čočka
  • Půl plechovky kukuřice / mražená kukuřice 
  • Ledový salát - 4 větší listy 
  • Půl okurky 
  • Dvě menší rajčata
  • Půlka papriky (červené, žluté, nebo oranžové) 
  • Podle chuti: oregano, dressing, sladká chili omáčka
  • Volitelně na vylepšenou náplň: jedna cibule, sójová omáčka, trocha kuskusu 

Postup

V nejjednodušší variantě stačí nakrájet zeleninu, ohřát fazole a tortily a můžeme jíst. Tortily je určitě nejlepší ohřát na sucho na pánvičce - tortilu vždy pokapeme z obou stran trochou vody a na středním plameni necháme ohřát z každé strany asi půl minuty. Ohřívání v mikrovlnné troubě dost zkazí chuť. 
Příprava surovin
Naplnění tortily
Červená čočka na kari jako náplň

Vylepšená náplň 

Výsledná tortila 
Pokud máte možnost, náplň tortil si můžete jednoduše vylepšit. Moje oblíbená kombinace je přidat ke klasickým fazolím červenou cibuli, "osmaženou" na sójové omáčce, kukuřici a kuskus. Kuskus výslednou směs zahustí, takže tortily se pak mnohem lépe jedí a více zasytí (takže jich stačí méně). Postup je následující. 

Nakrájenou červenou cibuli dáme na pánvičku do asi centimetru vody a na maximálním plameni "smažíme", dokud se voda neodpaří. Pak plamen trochu ztlumíme a cibuli bez přestání mícháme, dokud neztmavne a nepřipomíná smaženou cibulku. Tady je opravdu potřeba nepřestat míchat, jinak se hned začne připalovat! Jakmile cibule vypadá hotová, opět přidáme stejné množství vody a tentokrát ještě asi 2 lžíce sójové omáčky a kukuřici (může být mražená). Jakmile se kukuřice prohřeje, přisypeme kuskus tak, aby se všechna voda vsákla. Přidáme fazole z plechovky včetně omáčky a pokud je směs moc řídká, můžeme přisypat ještě trochu kuskusu. Směs je možné ochutit - osolit nebo přidat koření (kari / chili).   

"Smažení" cibulky
Směs s kuskusem
Naplněná tortila

Vlastní náplň z červené čočky 

Fazole z plechovky lze také úplně nahradit vlastní směsí například z červené čočky. Tu stačí vařit ve vodě (volitelně se zeleninovým vývarem) asi 10 minut a ochutit opět kari / chili kořením.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.