středa 2. srpna 2017

Lune Valley

Bohužel ani třetí víkend nebylo počasí ideální a tak jsem opět vyrazil pouze na kratší procházku. Tentokrát přímo z Lancasteru údolím podél řeky Lune k vesnici Caton, kde se nachází známé piknikové místo s výhledem na východní část údolí a hlavně nezaměnitelným vrcholem Ingleborough. 

Piknikové místo lze najít pod názvem Crook O’ Lune (hodně volně přeloženo jako zákrut řeky Lune) západně od vesnice Caton [1]. Místo v podobě vyvýšené louky obtéká řeka z obou stran a v těsné blízkosti se nachází několik laviček, stolků, kiosek s občerstvením a toaletami, parkoviště a tři mosty. Místo je mezi místními velice oblíbená destinace na nenáročnou víkendovou procházku - většina lidí přijede autem a parkuje buď přímo u kiosku, nebo na větším parkovišti ve vesnici Halton (hned u mostu). Místo je mimo jiné známé díky slavnému malíři JMW Turnerovi, který ho v roce 1821 proslavil ve svém obrazu.
Ne všechny mosty budou původní

Z Lancasteru se na místo dá nejlépe dostat po pohodlné cyklostezce, která kopíruje řeku a vede přímo místo původní vlakové trati. Ta byla vybudována v roce 1849 jako jednokolejná trať a byla jednou z prvních elektrifikovaných tratí pomocí nadzemního vedení (v úseku Morecambe - Lancaster) [2]. Sloužila pro dopravu cestujících i nákladu - hlavně uhlí do elektrárny, která stála na místě dnešní elektrické rozvodny. Trať byla v roce 1954 pro cestující zrušena a až do roku 1966 sloužila už pouze pro nákladní dopravu. Po roce 1966 pak byla rozebrána a na jejím místě vznikla právě cyklostezka [3]. Další zajímavostí je, že tímto místem vedla už v době Keltů hlavní cesta na sever, která byla později využívána armádou a šlechtou [4]. Díky tomu, že cyklostezka vede přesně na místě původní tratě, má po celé délce minimální sklon a velice mírné zatáčky.

Lune Aqueduct
Na cyklotrasu jsem se v Lancasteru napojil u mostu Millenium Bridge, od kterého už jsem pokračoval podél řeky. Po asi 3 kilometrech cyklostezka vede pod Lune Aqueduct, což je kamenný most přes řeku Lune, kterým teče vodní Lancasterský kanál. Aqueduct pochází z roku 1797 a je vysoký téměř 20 metrů a dlouhý přes 200 metrů [5]. Jde navíc o jednu z nejvýznamnějších dominant regionu, která bývá považována za jeden z divů vodních staveb ("Wonders of the Waterways") [6].

Po dalších asi 3 kilometrech jsem minul Halton s jeho dokonale zachovalým nádražím - člověk má opravdu dojem, že každou chvíli přijede vlak. Od něj to pak do cíle byl už jen kousek. Na počasí jsem měl štěstí. Sice se už začaly tvořit mraky, ale stále svítilo sluníčko. Na lavičce na louce jsem si tak užil výhled na údolí a příjemnou svačinku v podobě Johnnyho vynikajícího banánového muffinu. Určitě lepší než cokoliv co nabízel kiosek s občerstvením. Zpátky jsem se pak vrátil stejnou cestou a vyšlo mi to akorát - pršet začalo chvilku po mém návratu.

Lune Millennium Bridge v Lancasteru
Lune Aqueduct
Cyklostezka u Halton
Jeden z domů poblíž Halton
Bývalé nádraží v Halton
Údolí řeky Lune
"Malba" podle slavného J. Turnera
Johnnyho banánový muffin
Větrná farma v Caton

Zdroje a odkazy 

[1] Visit Lancashire, "Crook O' Lune and Picnic Sites", 2017 [online].
[2] Wikipedia, ""Little" North Western Railway", 2017 [online].
[3] Caton-with-Littledale Parish Council, "The History of Caton-with-Littledale", 2017 [online].
[4] E. Crawford, "North Western Railway", 1999 [online].
[5] Canal & River Trust, "Lune Aqueduct" [online].
[6] Canal & River Trust, "Lune Aqueduct", 2015 [online]. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.