středa 9. srpna 2017

Heysham


Konečně se mi podařilo podívat se do poslední vesničky v oblasti Lancasteru, která mi chyběla - Heysham. I když trochu neplánovaně. Ráno mi totiž ujel autobus do Lake District, tak jsem musel vymyslet náhradní plán. A co jiného podniknout, než tolikrát odložený a jednou zrušený výlet do Heysham? A co je na této vesnici vlastně zajímavé? Nejhezčí pláže v oblasti Lancasteru, jediné útesy široko daleko, ruiny kaple z 8. století, původní domy ze 17. století a samozřejmě jaderná elektrárna a přístav.


Počasí vypadalo všelijak, ale i přes to jsem to chtěl risknout a vyrazit autobusem do Lake District. Bohužel, když jsem doběhl na zastávku, autobus akorát odjížděl - přijít přesně na čas zřejmě není dobrý nápad. Co tedy místo toho? Ideální příležitost konečně navštívit Heysham. Ten mám v hledáčku už dlouho. Minulý rok jsem do něj dokonce běžel, ale kvůli zaplavené cestě jsem se musel vrátit. Tentokrát to vypadalo nadějněji. 

Pohled na Lancaster z Heaton
Vyrazil jsem podél pravého břehu řeky Lune, cyklostezkou do Oxcliffe Hill - už tento úsek byl posledně zaplavený vodou z vyvýšené louky, tentokrát to nebylo tak zlé a přes nějaké to bahno jsem prošel. Po silnici, která byla označena jako náchylná k zaplavení ("Road liable to flooding") jsem pokračoval do Heaton a kolem větrných elektráren pak k malé přírodní rezervaci Middleton Nature Reserve. Kolem ní jsem plánoval projít cestou ke kempu Ocean Edge Holiday Park, bohužel cesta byla asi ve třetině přehrazená tak tří metrovým plotem s ostnatým drátem - nedalo se nic dělat, musel jsem se vrátit a obejít to po silnici kolem golfového hřiště. Cestou jsem si říkal, že je vlastně dobře, že jsem autobus nestihl - foukal totiž velice silný vítr a bylo dost chladno - rozhodně ne to pravé počasí pro nějakou náročnější turistiku. 

Ruiny St Patrick's Chapel
Po příchodu do industriální části Heysham jsem nejpve prošel rezervaci Heysham Nature Reserve, která mě ale nijak zvlášť nenadchla. Pak jsem pokračoval kolem elektráren (také nic moc k vidění, navíc kolem je ochranné pásmo, takže člověk se moc blízko nedostane) a přístavu (opět žádná velká podívaná) až k jedné z nejslavnějších pláží v zátoce Half Moon Bay, kde se nachází kavárna se stejným názvem. Musím přiznat, že díky obrovským budovám jaderných elektráren na mě místo působilo hodně depresivně. Dost možná také kvůli počasí a odlivu. Rozhodně koupat se zde by mě opravdu nenapadlo. V různé vzdálenosti od pobřeží, či rovnou podél pláže se pak dá kolem útesů (ty jsou v této severo-západní lokalitě jedinečné [1]) dojít až k ruinám anglo-saské kapličky svatého Patrika - St Patrick's Chapel

Kamenné hroby
Podle dochovaných záznamů [2] byla původní kaple postavena někdy v 8. století jako poutní místo připomínající lokaci, kde se svatý Patrik v 5. století zachránil ze ztroskotané lodi. Vzhledem k rozměrům kaple se věří, že bohoslužby a jiné obřady byly prováděny venku. Tuto teorii podporuje nález velkého kamene s vytesaným otvorem pro umístění kříže poblíž východní zdi kapličky. Vzhledem k místnímu počasí si nějaké klidné modlení a bohoslužby neumím představit :)

Jen několik metrů od ruin se nachází zbytky do skály vytesaných hrobů. Ty prý byly původně přikryté kamennými deskami a zřejmě uchovávaly pozůstatky svatých a jiných důležitých křesťanů (možná dokonce i svatého Patrika). Vzhledem k rozměrům však hroby neuchovávaly neporušenou kostru, ale kosti byly oddělené. Každý hrob pak měl být označen křížem - k tomu účelu je ve skále připraven otvor. Na toto místo pak navazuje hřbitov s kostelem sv. Patrika a hlavně krásnými zahradami s miniatury různých domečků.   

Hlavní ulice v Heysham
Poté, jsem se vydal hlavní ulicí lemovanou původními domy ze 17. století [3] do turistického centra, které však nabízí pouze dvě menší místnosti s mapou a reklamními předměty. Obsluhující paní ale byla velice ochotná a na můj dotaz ohledně vraku lodi, o kterém jsem se dozvěděl na internetu mi ráda odpověděla. Loď Vanadis plující v roce 1903 z Ameriky s nákladem dřeva do nedalekého Fleetwood ztroskotala právě v zátoce Half Moon Bay poté, co v silné bouřce ztratila obě kotvy. Písečná zátoka byla jediné vhodné místo, kde se mohli pokusit přistát. To se sice úplně nevydařilo, ale všichni námořníci se alespoň zachránili [4]. Zbytky vraku lodi prý byly při odlivu patrné až zhruba do roku 2007. Takže já už měl bohužel smůlu.  

Příchod do Morecambe
Pak už jsem se vydal podél pobřeží a následné promenádě do Morecambe. Kromě velkého množství rybářů (mořská hladina však začínala až ve vzdálenosti několika sta metrů) a konečně vykukujícího sluníčka mě překvapil nápis na digitální tabuli upozorňující na možnou zhoršenou kvalitu vody - koupat se zde tedy očividně dá, byť jsem nikoho takového neviděl :) Z Morecambe jsem se pak chtěl vrátit co možná nejkratší cestou - procházka už začínala být celkem dlouhá. To však byla chyba - několikrát jsem musel jít po rušné silnici, kde nebyl žádný chodník ani možnost jít po trávě. Osvědčená cesta po cyklostezce na místě původní železnice by nebyla o tolik delší a rozhodně mnohem příjemnější. Já se na ní napojil až u supermarketu Asda, kde normálně nakupuji.  

V Heysham Nature Reserve
Útesy poblíž zátoky Half Moon Bay
Cesta pod ruinami kapličky
Kostel svatého Patrika
Miniatury domečků v kostelní zahradě
Miniatury domečků v kostelní zahradě
Promenáda v Morecambe
Přístup na pláž
Odliv 

Zdroje a odkazy 

[1] Heysham Heritage Association, "Find time to discover Heysham", 2016 [online].
[2] National Trust, "Heysham Coast", 2017 [online].
[3] R. Freethy, "Heysham is one of the most unspoilt villages in the whole of England", 2013 [online].
[4] Heysham Heritage Association, "SV Vanadis 1876-1903", 2016 [online].

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.