středa 5. července 2017

Plněné knedlíky z kuskusu


Tento původně chorvatský recept na mě na googlu vyskočil poté, co jsem se vrátil z Chorvatska. Neuvěřitelné špehování budiž odpuštěno, protože recept je výborný a s lehkými modifikacemi extrémně jednoduchý. Na těsto jsou potřeba pouze dvě suroviny - kuskus a mouka. Knedlíky pak lze naplnit čímkoliv co je zrovna po ruce. Původní recept doporučoval knedlíky plnit marmeládou. Mně se osvědčilo čerstvé ovoce - zejména třešně. Knedlíky jsou ale výborné i na slano, plněné například uzeným tempehem a podávané se zelím.

Na originální recept jsem musel použít google překladač. Naštěstí se nejednalo o nic složitého. Snad jen jejich specifický typ mouky jsem se rozhodl nahradit moukou rýžovou a ve sladké variantě jsem samozřejmě vynechal smetanu, cukr a strouhanku.

Knedlíky jsem zatím vyzkoušel ve dvou variantách: s třešněmi a s tempehem (a kyselým zelím). Do budoucna je plánuji ještě zkusit s některým z oříškových másel nebo rovnou oříšky, povidly a doporučovanou marmeládou - recept poté aktualizuji.  

Suroviny

Uvedené množství vyjde na 18
menších knedlíků
Suroviny na základní těsto jsou vždy stejné, liší se jen množství soli. Na tři porce (asi 18 menších knedlíků): 
  • 200 gramů kuskusu (ideálně celozrnného) 
  • 100 gramů rýžové mouky
  • Sůl 
Následující suroviny se liší podle náplně knedlíků:

Třešňové knedlíky:

  • Třešně (asi 30 kusů + další na ozdobení)
  • Datlový sirup 
  • Kokosovo-mandlová Rama 
  • Strouhaný kokos 

Knedlíky s uzeným tempehem a zelím: 

  • 200 gramů uzeného tempehu
  • Kysané zelí (asi 500 gramů) 
  • Dvě větší cibule na osmažení 
  • Rostlinné máslo 

Postup

Vaření knedlíků
Kuskus osolíme (pokud mají být knedlíky sladké, stačí trochu, jinak podle chuti více), zalijeme vařící vodou, vidličkou promícháme a necháme asi 20 minut pod pokličkou odstát. Poté kuskus opět promícháme a necháme vychladnout. Jakmile vychladne, přidáme mouku a rozmícháme. Následně tvarujeme placičky, z kterých poté vytvoříme kuličky. Směs bude pravděpodobně příliš suchá, je proto možné opatrně přidat trochu vody - na uvedené množství stačí obvykle méně než 100 ml. Pokud je směs naopak příliš lepivá, je možné přidat mouku. Na vytvarované placičky pak klademe náplň knedlíků:
  1. Třešňové knedlíky: osvědčilo se mi dávat tři třešně - knedlíky jsou větší 
  2. Knedlíky s uzeným: tempeh nakrájený na malé kostičky - knedlíky jsou menší 
Jakmile jsou knedlíky vytvarované, vložíme je do vařící vody tak, aby byly kompletně ponořené. Jakmile vyplavou, jsou hotové - podle velikosti obvykle tak po 10 - 15 minutách. Knedlíky vyndáme, necháme okapat a dokud jsou ještě horké, potřeme máslem a ozdobíme:
  1. Třešňové knedlíky: kokosem a polijeme datlovým sirupem. 
  2. Knedlíky s uzeným: osmaženou cibulkou, kysaným zelím (které stačí trochu ohřát, nemělo by přejít varem), případně zbytkami tempehu. 
Připravený kuskus s moukou. 
Třešňové knedlíky
S uzeným tempehem a zelím

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.