neděle 19. dubna 2020

Jáhlovo-čokoládový dezert (různé varianty)

Kombinace jáhel, mrkve, čokolády a oříšků vytvoří těsto, které je potom možné vytvarovat do prakticky libovolného dezertu. Mohou to být kuličky, muffiny, dort, nebo prostě buchta. Původní recept, ze kterého jsem vycházel, byl na obyčejný ořechový nepečený jahelník. Přidání čokolády, kakaa a pár menších úprav však z prostého jahelníku udělá luxusní zákusek. A když by náhodou zbylo, dezert není problém dát zmrazit - rozmražený je za chvíli, takže člověk může mít něco sladkého vždy po ruce.
Aktualizace po 3 letech níže - pořádné čokoholic muffiny.  

Při hledání receptu na nějaký nepečený dezert jsem narazil na recept na nepečený ořechový jahelník. Ten zněl sice lákavě, ale já potřeboval na víkend dezert a ne jídlo. Pod článkem jsem však objevil komentář, který doporučoval místo jahelníku těsto rozdělit do papírových forem a vytvořit tak muffiny. To znělo zajímavě. Recept jsem si trochu upravil, aby více odpovídal dezertu - kromě přidání čokolády a kakaa jsem jáhly místo vody vařil v rostlinném mléce, které jsem osladil agávovým sirupem a vše ozdobil mandlemi, kokosem a kousky čokolády.

Suroviny

Následující suroviny jsou na opravdu velikou porci - vyšlo mi to současně na tyto typy dezertů: menší buchtu (asi 8 porcí), 9 muffinů a krabičku kuliček (fotky všech těchto variant jsou na konci článku).
  • 400 gramů jáhel (neuvařených) 
  • 150 gramů lískových oříšků 
  • Hořká čokoláda (asi 120 - 150 gramů, nejlépe 80% nebo více)
  • 150 gramů rozinek (ne pokud plánujete kuličky)  
  • 800 ml mandlového (nebo jiného rostlinného) mléka  
  • 3 menší mrkve 
  • 4 lžíce kakaa
  • Agávový či jiný sirup na doslazení
  • Špetka soli 
  • Na ozdobení (nemusí být): strouhaný kokos, kousky čokolády, mandle

Postup

Kousek dezertu
Jáhly 2x propláchneme vroucí vodou a dáme vařit v mandlovém mléce se špetkou soli. Po asi 5 minutách přidáme nastrouhanou mrkev, nalámanou čokoládu, kakao, rozinky a osladíme sirupem. Pořádně promícháme a necháme pod pokličkou vařit, dokud se nevyvaří všechna voda - občas promícháme. Po dovaření necháme pod pokličkou alespoň 10 minut dojít, aby jáhly pořádně změkly a vytvořily kašovitou konzistenci. Mezitím si v mixéru rozmixujeme lískové oříšky a ty potom zamícháme do hotových jáhel.

Různé varianty 

Úplně nejjednodušší je vytovřit buchtu nebo dort. Těsto stačí jednoduše přesunout do libovolné formy - tu lze předem vysypat kokosem, aby se pak hmota tolik nelepila ke dnu formy. Vršek lze pak ozdobit podle vlastní fantazie - já použil mandle a kousky čokolády.

Trochu pracnější jsou kuličky - v tomto případě je lepší vynechat rozinky, protože z hmoty dost opadávají. Aby v kuličkách držely, rozinky musí být opravdu malé, nebo kuličky celkem velké (teoreticky by mohli jít rozmixovat s oříšky). Do kuličky lze vložit loupanou mandli a protože těsto hodně lepí, je určitě vhodné je obalit ať už v kokose, sezamu, nebo karobu.

Nejsložitější je příprava muffinů. Byť byly původně mým hlavním cílem, po 9 kouscích jsem to vzdal a vytvořil radši buchtu a kuličky. Ne že by to nešlo, ale tvarování chce hodně trpělivosti a času. A také trochu šikovnosti. Muffiny je potom opět vhodné něčím ozdobit.

Podávání 

Ať už má dezert jakoukoliv podobu, nejlepší je podávat ho právě vyndaný z lednice. Čím je těsto chladnější, tím je tužší a lépe se tak jí. To platí hlavně pro muffiny. Buchtu lze podávat jakkoliv, ale určitě se lžičkou, protože se celkem drolí. Kuličky pak drží tvar i pokud jsou v pokojové teplotě, jen jsou trochu měkčí.
Buchta
Kuličky
Muffiny

Pořádné čokoholic muffiny (po třech letech) 

Už mizí *
Je to tak. Znovu se odhodlat vyzkoušet muffiny mi trvalo tři roky. A to ještě s pomocí Janči. Každopádně tentokrát se opravdu extra povedly a všichni si je pochvalovali. Recept jsme maličko upravili a následující suroviny nám vyšly na plech 12 muffinů.  
  • 150 gramů jáhel - uvařit v kokosovém mléce 
  • Jedno menší jablko - rozmixovat a dát vařit s jáhly 
  • 2 lžičky kakaa, lžičku kokosového oleje a špetku soli 
  • Čokoládu jsme přidávali do téměř uvařených jáhel podle chuti (dokud to nebylo ono, opravdu jsem nevážil) 
  • "Těsto" jsme pak ještě vylepšili rumem (a zapomněl jsem na vanilkový extrakt) 
  • 100 gramů mletých lískových oříšků - zamíchat do uvařené směsi    
  • Náplň do muffinů: další čokoláda, nebo jahodová marmeláda
Muffiny jsme pak plnili do plechu s formami (na pečící papír - košíčky jsme neměli). Vždy půlku a přidat náplň - buď kousky čokolády (ještě se krásně roztekly), nebo lžičku marmelády a dodat druhou polovinu "těsta". A vrch ozdobit jak jinak než další čokoládou :) Muffiny jsme pak nechali v lednici pár minut zatuhnout. Ale opravdu jen pár, více jsme nevydrželi. Čokoláda uvnitř tak byla ještě pořád tekutá. Mňam.    

* Za fotku se moc omlouvám, na lepší prostě nebyl čas - kdo mě zná, ví, jaký je můj vztah k čokoládě. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.