pátek 9. června 2017

Thajská arašídová omáčka


Základ této omáčky tvoří arašídové máslo a kokosové mléko. Pokud máte rádi tyto dvě ingredience, ručím za to, že tuto omáčku si zamilujete. Přidejte zázvor, kari a chili a výborná omáčka, která se hodí prakticky ke všemu, je na světě. Omáčku lze podávat studenou, nebo teplou a skvěle se hodí například k zalití zeleniny nebo jen tak k rýži. Kvůli vysokému obsahu bílkovin u arašídů pak není potřeba k takovému jídlu podávat náhrady masa typu tempeh, nebo tofu. Pokud máte doma arašídové máslo a kokosové mléko, příprava omáčky je extrémně jednoduchá a nezabere více, než pár minut - vše stačí rozmixovat v mixéru. Pokud vám tyto dvě ingredience chybí, můžete si je doma připravit. 

Menší zásoba (5 kg) arašídů. 
Jediným problémem receptu je mít arašídové máslo a kokosové mléko - je mi jasné, že ne každý je má stále v zásobě. Na druhou stranu, mít zásobu strouhaného kokosu a arašídů problém není. Z nich pak lze kdykoliv vytvořit mléko a máslo podle potřeby. Navíc je to mnohem levnější varianta, než kupovat už hotové. 

Alternativou je koupit tyto suroviny hotové. Kokosové mléko je ale většinou dost drahé a arašídové máslo vyjde taky minimálně zhruba 3x dráž než připravené doma. Asi nejlepší varianta je koupit 100% máslo v 1 kg balení přímo od Nutspread

Pokud máte základní suroviny doma, můžete se pustit do domácí přípravy. 

Kokosové mléko

Jak si připravit kokosové mléko je popsané v receptu na palačinky. V podstatě stačí rozmixovat strouhaný kokos (nebo plátky) ve vodě v poměru 1:10 a mléko pak přecedit. Dost mléka zůstane v rozmixovaném kokosu, tak ten je nakonec vhodný přes sítko "vyždímat".

Arašídové máslo

Pražení arašídů. 
Arašídové máslo lze pak připravit s pomocí lepšího mixéru prostým rozmixováním pražených arašídů - není potřeba cokoliv přidávat. Osobně mám nejraději přípravu z nepražených arašídů, které si opražím podle své chuti (dám je zhruba na 12 - 15 minut do trouby na takových 180 °C s tím, že je 2x promíchám) - čím déle v troubě zůstanou, tím je jejich chuť výraznější. Čerstvě opražené a ještě teplé arašídy se poté na máslo rozmixují rychleji. Pokud jsou arašídy příliš suché, je možné přidat při jejich mixování trochu oleje (třeba kokosového), ale většinou to není nutné. Samotné mixování arašídů může trvat podle typu mixéru a množství kolem 5 minut. Určitě to ale chce kvalitní mixér - rozhodně ne žádný "tyčák", který už se mi takto podařilo oddělat :)  

Suroviny

Recept na arašídovou omáčku nechávám výjimečně prakticky bez úprav z původního Thai Peanut Sauce. Následující suroviny vychází podle použití na asi 4 porce:
Příprava surovin. 

  • 2 - 3 polévkové lžíce arašídového másla (100 - 150 gramů) 
  • 250 ml kokosového mléka 
  • Lžíce sójové omáčky
  • Lžička ume octa (případně trochu citrónové šťávy)
  • Kousek zázvoru 
  • Lžička kari 
  • Špetka chilli 

Postup

Postup samotný je už maximálně jednoduchý - všechny suroviny dát do mixéru a pořádně promixovat. Omáčku lze následně volitelně ohřát, ale je potřeba ji neustále míchat, jinak se začne rychle připalovat.
Výsledná omáčka 1. 
Výsledná omáčka 2. 
Sladká varianta servírování. 
Omáčka se skvěle hodí k jakékoliv zelenině, rýži, nebo k Nasi lemak - bílé rýži uvařené v kokosovém mléce. Výborná je také sladká kombinace třeba k snídani - rýže s rozinkami a slunečnicovými semínky zalitá arašídovou omáčkou.   

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.