čtvrtek 11. května 2017

Jarní návrat

Koncem roku 2016 jsem si při běhu poranil něco v kyčli a následující tři měsíce jsem proto běhat nemohl. Celá zima bez běhání. Jednalo se o mé první běžecké zranění, které by mě takhle vyřadilo z tréninku. Místo běhu jsem začal plavat, posilovat a konečně jsem vyzkoušel jógu. A ta mě naprosto chytla. Dokonalá kombinace silového tréninku (zaměřeného hlavně na rozvoj "core" svalů), protahování (tak důležitého pro jakýkoliv sport) a meditace (úžasný relax). Teprve v polovině března jsem se začal pomalu vracet k běhání.

Zranění

Můj režim před zraněním.
Začátkem prosince jsem bojoval s nachlazením. Nebylo mi vůbec dobře, ale běhal jsem dál. V tu dobu jsem běhal okolo 100 km týdně a den bez běhání jsem měl maximálně jednou za pár týdnů. A to jsem si ho ještě obvykle vynahradil dvěma běhy v jiný den. Kvůli nemoci běh vynechat mi přišlo nemyslitelné. Ten den, kdy jsem se zranil jsem si říkal, že ještě dneska půjdu běhat a zítra už si opravdu dám den pauzu. To jsem ale netušil, že ta pauza bude trvat několik měsíců. Běh probíhal úplně normálně. Vyklusával jsem si pohodovým tempem a plánoval jsem uběhnout nějakých 12 km. Na asi pátém kilometru jsem poprvé pocítil lehkou bolest v levé části kyčle. Nevěnoval jsem tomu pozornost a pokračoval dál. Nevypadala to jako nic, co by nemělo za pár metrů zmizet. Po pár minutách však bolest zničeho nic vygradovala do maximální intenzity a já věděl, že je něco špatně. Ihned jsem to otočil a zamířil domů. Byl jsem však asi 4 kilometry daleko, tak jsem to "musel" i přes bolest doběhnout. Na pomalou chůzi domů jsem opravdu nebyl oblečený, protože byla celkem zima.

Další dny mně začalo docházet, že tohle bude vážnější zranění. Sotva jsem chodil, na běh nebylo ani pomyšlení. Nachlazení se dále zhoršilo a já tak následující asi 2 týdny prakticky proležel. Když nachlazení zmizelo, ale kyčel stále pekelně bolela, začal jsem přemýšlet, co budu dělat místo běhu. Běh mi hrozně chyběl a potřeboval jsem nějakou podobnou činnost, kterou bych mohl dělat. 

Bez běhání 

V prvních chvílích po vyléčení nachlazení jsem byl zoufalý. Co budu dělat? I když venku byla zima a pršelo, nebo sněžilo, dal bych nevím co za to, kdybych jen tak mohl jít znovu běhat. Bohužel kyčel se léčila pomalu. A já proto začal klasicky s posilováním. Poslední dobou před zraněním jsem kvůli četnosti běhání neměl na jakýkoliv jiný sport čas. To se ale teď změnilo. Začal jsem opět s cvičením podle plánu SEAL, ale brzy jsem začal zařazovat nové cviky, hlavně s kettlebell, který jsem dostal k Vánocům. 
Můj 16 kg kettlebell. 

Kettlebell a posilování 

Kettlebell je v podstatě pouze železná koule s rukojetí. Tento vynález pochází původně z Ruska a používá se k posilování celého těla, hlavně "core" svalů. Díky tomu, že většina cviků je spojena s dřepy, kettlebell je výborný i pro posilování nohou. Kettlebell se vyrábí v mnoha váhových kategorií, od několika kilogramů až po 32 kg. Pro začátečníky se obvykle doporučuje 8 kg pro ženy a 16 kg pro muže.

Mezi základní cviky patří: Full-Body Kettlebell Workout For Beginners
Lehce pokročilejší cviky s kettlebell: The 6 Best Kettlebell Exercises You Need To Do

Začal jsem si však uvědomovat, že jen posilováním regeneraci nijak neurychlím a navíc vůbec netrénuji vytrvalost, na které jsem pracoval celý rok. Cesta byla jasná - plavání, které jsem v oblibě nijak zvlášť neměl. Ale co bych pro rychlejší návrat k běhu neudělal.

Plavání

Prvních několik hodin plavání byla hrůza. Vždycky jsem se musel nutit, abych vůbec šel plavat. Nejhorší bylo vždy se překonat a vlézt do té "ledové" vody. I když už jsem byl několik týdnů bez běhání, pořád jsem byl na mé "ideální běžecké" váze a jakýkoliv chlad jsem opravdu nesnášel dobře. Navíc plavat prakticky neumím a tak jsem si ani plavání samotné příliš neužíval. Snažil jsem se vždy uplavat alespoň jeden kilometr s tím, že klasická prsa jsem prokládal plaváním na zádech vždy, když mě začalo bolet za krkem. Vydechovat do vody prostě neumím. Byl jsem ale rád, že kyčel plavání snáší dobře a připadalo mi, že po každém plavání bolí o něco méně. 

Po asi měsíci přišel zajímavý zlom. Jednak jsem přibral na váze a k tomu si nejspíše tělo zvyklo na "studenou" vodu a vybudovalo si nějaké ty tuky. Každopádně s chladem jsem úplně přestal bojovat. Naopak, už v šatnách mi bylo horko a já se těšil až skočím do vody, která měla najednou ideální teplotu. I přes to, že jsem stále plaval stejným stylem, cítil jsem, jak dokáži plavat rychleji a efektivněji. Plavání mě začalo bavit. Mým obvyklým tréninkem se stalo 1300 metrů, které jsem začal zvládat za nějakých 43 minut. 

Jóga

Tradiční kobereček na jógu. 
Asi v půlce ledna jsem se rozhodl vyzkoušet jógu. Potřeboval jsem nějaké protahovací cviky a stále jsem myslel na Richovo doporučení, že nejlepší doplněk k běhání je právě jóga. Na youtube jsem narazil na sérii 31 videí o józe pro naprosté začátečníky. Jednalo se o výzvu do nového roku - REVOLUTION: 31 Days of Yoga. Jógu jsem nejprve začínal cvičit hlavně před posilováním jako způsob, jak rozehřát svaly. Brzy jsem ji však začal cvičit ráno jako první cvičení dne, místo mých obvyklých ranních výběhů.

31 denní program mi pomohl naučit se základní pozice. Ty jsem si ještě prohloubil dalším 30 denním programem: 30 Days of Yoga. Poté už jsem se mohl pustit i do namáhavějších  a dynamičtějších tréninků. Mezi mé nejoblíbenější patří: 
Z uvedených videí je zřejmé, že nejvíce mně sedla jóga od Adriene - pro začátečníky je výborná. Podrobně vysvětluje každou pozici a nechává dostatek času ke správnému provádění. Postupem času jsem si však oblíbil "dynamičtější" tréninky, ale když mám chuť na pomalejší cvičení, rád se k Adriene vracím.    

Zpět k běhání 

Na Raisově vyhlídce. 
V zimě jsem zkusil párkrát vyběhnout, ale po pár set metrech začala kyčel vždy bolet, takže jsem se musel vrátit. Celkem zajímavé bylo zjištění, že "běh" na místě, nebo do schodů mi potíže nedělá. Párkrát týdně jsem proto začal "běhat schody" - pár minut běhání nahoru a dolů. Pomalu se vracet k opravdovému běhání jsem mohl až v polovině března. Začal jsem opravdu opatrně a postupně jsem přidával, až jsem se o měsíc později dostal k pohodovým 30 km / týdně. S tím, že mezi běhy se tentokrát snažím zařazovat volné dny na regeneraci. Teprve až koncem dubna jsem si zkusil i nějaké ty rychlejší běhy, do té doby jsem běhal opravdu na pohodičku. 12 května mě čeká Vltava Run, zatím jediný naplánovaný závod co mám. Naštěstí náš tým běží pro zábavu a ne na čas, takže můj minimální trénink snad velkou překážkou nebude. 
V Českém ráji.  
Probouzející se George Town. 
Zřícenina hradu Kozlov. 

Závěr

Za první čtyři měsíce roku jsem naběhal pouze 200 kilometrů (což bych normálně měl za 2 týdny). Za to jsem však dostal příležitost zlepšit se v plavání a naučit se jógu. Celkem jsem za tyto měsíce odcvičil 84 tréninků jógy (62 hodin) a plavat jsem byl 39 krát (a uplaval přes 50 kilometrů). Zjistil jsem, že nejde ani tolik o to, jaký sport člověk dělá, ale spíše o to, něco dělat. A hlavně aby to byla zábava.  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.