sobota 8. dubna 2017

Jahelná kaše s mákem


Jáhly jsou známé především kvůli jejich extrémně dobrému vlivu na zdraví. Jáhlová kaše je pak nejenom velice chutná, ale díky důležitým živinám působí proti únavě a skvěle se proto hodí pro sportující lidi. Tato kaše pak v kombinaci s mákem, melasou a fíky obsahuje velké množství vápníku. I díky máku a oříškům je ale opravdu sytá a je tak vhodná především jako vydatná snídaně, nebo oběd. Příprava je poměrně rychlá - jáhly jsou uvařené za zhruba 10 minut. Jáhly navíc stačí vařit ve vodě a není tedy potřeba používat rostlinná mléka, což přípravu značně zjednodušuje. Všechny suroviny v tomto receptu lze pak různě obměňovat, podle toho, na co máte chuť, nebo co máte zrovna po ruce. 

Jáhly jsou vyloupané kuličky z prosa, které původně pochází z Asie. Jáhly mají oproti jiným obilovinám skvělé nutriční hodnoty, zejména velký obsah železa, hořčíku, křemíku, mědi a vitamínů skupiny B. Díky těmto minerálům jsou jáhly skvělé proti únavě a depresím, jsou vhodné při cukrovce a léčbách žaludku, slinivky i sleziny. Velikou výhodou je také jejich lehká stravitelnost a to i přes to, že jsou velice výživné a syté. Navíc jsou přirozeně bezlepkové. Kvůli jejich vyššímu obsahu tuku však není dobré je příliš dlouho skladovat [1,2]. 

Suroviny

Suroviny na ochucení kaše.
Na jednu slušnou porci.
  • 100 gramů jáhel 
  • 3 lžíce máku
  • 2 lžíce marmelády (nemusí být) 
  • 1 lžíce kokosovo-mandlové Ramy 
  • 1 lžička melasy (nejlépe blackstrap varianty) 
  • 30 gramů fíků, datlí, rozinek, nebo jiného sušeného ovoce 
  • 20 gramů arašídů (nemusí být)
  • Kokos na ozdobení (nemusí být)
  • Špetka soli a skořice 

Postup

Odměřte si jáhly a alespoň dvakrát je propláchněte vroucí vodou - jinak by mohly zhořknout. Jáhly pak osolte a dejte vařit s dvojnásobným množstvím vody (100 gramů jáhel = 200 ml vody). Jáhly se na nejnižším plameni vaří přikryté pokličkou asi 10 minut. Když už bude téměř všechna voda vyvařena, přidejte máslo, mák, marmeládu, fíky, arašídy a melasu (vše se lépe rozpustí pokud jsou jáhly ještě horké a mají kolem sebe ještě trochu vody). Mezitím se pravděpodobně zbytek vody vyvaří, takže jáhly jsou hotové, ale klidně je ještě pár minut můžete pod pokličkou (s vypnutým sporákem) nechat dojít. Pak přendejte kaši do misky a ozdobte zbylými surovinami (kokosem a skořicí).

Propláchnutí jáhel. 
Kaše před ozdobením. 
Kaši lze pohodlně jíst hůlkami. 

Nutriční hodnoty

Kaše z uvedených surovin obsahuje zhruba 850 kalorií a vyniká vysokým obsahem vápníku - až 600 mg, což odpovídá 60% doporučené denní dávky (bohužel téměř 400 mg pochází z máku a jeho vstřebatelnost tak bude nižší). Kaše má dále vysoký obsah železa, mědi, manganu a bílkovin. Poměr bílkovin - tuků - sacharidů je pak zhruba 1:3:6.

Nevýhodou může být absence omega 3 kyselin při relativně velkém množství omega 6 kyselin. Je proto vhodné omega 3 kyseliny během dne doplnit ze zdrojů jako chia nebo lněných semínek, případně vlašských ořechů.

Nutriční hodnoty jahelné kaše s mákem 

Zdroje

[1] Slunečnice, "O ZDR. PROSPĚŠNÝCH POTRAVINÁCH | Jáhly" [online]. Dostupný z: http://www.slunecnice-cb.cz/slunecnice-cb/7-O-ZDR-PROSPESNYCH-POTRAVINACH/24-JAHLY
]2] Z. Švédová , "Jáhly", 2014 [online]. Dostupný z: http://www.celostnimedicina.cz/jahly.htm 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.