pátek 14. dubna 2017

Hromada

Hromada je mé označení typického jídla v čínských restauracích - smažených rýžových nudlí se zeleninou. Vždy toho je pěkná hromada a proto ten název. Hromadu lze připravit z rýžových nudlí, nebo rýže. Zeleninu lze pak obměňovat podle vlastních chutí a zásob. Mezi typickou zeleninu patří cibule, česnek, zázvor, mrkev, pórek, houby nebo zelí. Pro větší obsah bílkovin je vhodné do hromady přidat tempeh, nebo tofu upravené podle vlastního uvážení. Hromada je velice jednoduché jídlo a její příprava netrvá déle než 20 minut.


I když se jedná o velice chutné jídlo, hromada nepatří mezi úplně zdravá jídla, a není proto moc vhodná pro každodenní stravování. Všechny suroviny jsou smažené a rýžové nudle (případně rýže) navíc neobsahují moc živin, ale převážně prázdné kalorie. Čas od času však určitě není na škodu si tuto dobrotu dopřát. 

Suroviny

Na jednu porci (hromadu).
  • 75 gramů rýžových nudlí (případně rýže) 
  • Malá cibule
  • Dva stroužky česneku
  • Kousek zázvoru
  • Zelenina: mrkev, petržel, pórek, zelí, houby 
  • Hrst arašídů (nemusí být) 
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • Sůl
  • Olej na smažení 

Postup

Podle návodu si připravte rýžové nudle (případně rýži). Nudle se většinou doporučuje nechat asi 10 minut ve studené vodě, potom slít a v nové vodě vařit asi 5 minut. Nudle se potom propláchnou ve studené vodě a jsou připraveny na smažení. Mezitím si nakrájejte zeleninu a dejte nejprve osmahnout cibuli. Při jejím smažení přidejte nastrouhaný česnek a zázvor. Jakmile cibule bude pořádně hnědá, přidejte ostatní zeleninu a zprudka osmažte (na větším plameni, co nejrychleji). Přidejte nudle a přelijte 2 lžícemi sójové omáčky. Pokud se nudle nezbarvily, můžete přidat trochu vody, aby se sójová omáčka lépe rozprostřela. Podle chuti osolte a volitelně můžete přidat arašídy. Ještě chvilku nechte smažit a můžete podávat (nejlépe s hůlkami).   

Základní ochucení hromady. 
Zelenina může být i mražená. 
Varianta s rýží. 

Hromadu lze připravit trochu zdravěji, pokud zeleninu "osmažíte" na vodě, nebo pokud nahradíte rýžové nudle například nudlemi z černé čočky, nebo fazolí. Obyčejnou rýži lze pak nahradit rýží hnědou, nebo třeba quinoou. Chuťově už to pak ale nebude ta správná hromada. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.