sobota 1. dubna 2017

Guláš


Guláš lze připravit na tisíce způsobů. Tento recept je však v kombinaci s rýží jako přílohou, extrémně jednoduchý a velice chutný. Je to prý jedno z nejlepších veganských jídel, které jsem kdy vařil. Základem tohoto guláše je mrkev a rajčatový protlak. Místo masa pak lze podle chuti použít seitan, nebo tempeh.

Původní recept na tento guláš obsahuje sójové maso. Vzhledem k tomu, že sójové maso není moc vhodná surovina, v mém receptu používám seitan (nejlépe přes noc naložený v libovolné marinádě), nebo uzený či marinovaný tempeh (který nevyžaduje vůbec žádnou přípravu, je však dražší). Původní recept jsem dále zjednodušil, takže guláš lze v případě potřeby připravit opravdu rychle. Největší rozdíl je, pokud si připravujete vlastní pravý zeleninový vývar (pak je nutné počítat s hodinou navíc), nebo použijete nějaký instantní (guláš lze pak připravit za zhruba půl hodiny). Guláš není oproti původnímu receptu potřeba zahušťovat moukou, správnou konzistenci zajistí rajčatový protlak. 

Suroviny

Na asi 4 porce:
  • Asi 1 litr zeleninového vývaru
  • Dvě cibule
  • Česnek (celá palička)
  • 5 mrkví
  • Tři lžíce rajského protlaku
  • Tempeh (200 gramů) / Seitan (400 gramů)
  • Koření: sůl, sladká a pálivá paprika, gulášová / uzená paprika / gulášové koření (nemusí být, ale s ním je guláš lepší)
  • Příloha: rýže, knedlík

Postup

Pokud nespěcháte, připravte si svůj vlastní zeleninový vývar. Já ho připravuji z jedné cibule, jednoho celeru, dvou petrželí a dvou mrkví. Vše nadrobno pokrájím a zaliji asi litrem vody. Vývar pak nechám asi hodinu vařit. Na konci vaření vše přecedím a vývar je hotový. Rychlejší alternativa je použít hotový vývar v kostce nebo sypkém koření.   

Nadrobno nakrájejte jednu a půl cibule (zbylou půlku si nechte na finální ozdobení guláše). Cibuli osmahněte na pánvi a jakmile začne hnědnout, přidejte nakrájené plátky česneku a mrkve. Posypte kořením, přidejte rajský protlak a zalijte připraveným vývarem (přidejte ho tolik, aby měl guláš požadovanou konzistenci). Nechte vařit asi pět minut a na konci přidejte na pár minut povařit tempeh. Pokud používáte seitan, osmažte ho nejprve na pánvičce a přidejte až těsně před servírováním. V případě seitanu je vhodné udělat omáčky více, má totiž tendenci do sebe nasáknout hodně vody. 

Guláš ozdobte plátky čerstvé cibule a podávejte například s rýží. 

Zeleninový vývar.
Smažení cibulky a česneku. 
Před okořením a zalitím vývarem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.