čtvrtek 23. března 2017

Sladko-slaný kuskus ("Vzpomínka na zelenou")

Toto je recept na extrémně rychlé a velice chutné jídlo. Základem jídla je kuskus, vařená brokolice a rozinky. Díky tomu jídlo hraje všemi chutěmi - sladkými i slanými a je proto ideální, když se nemůžete rozmyslet, zda si dát sladkou večeři, nebo ne :) Celá příprava pak trvá asi deset minut a jídlo je vhodné i do krabičky.

Původní recept pochází od Janči, která si při jejím pobytu v San Sebastianu vzpomněla na jedno nepříliš oblíbené jídlo z dětství. Dala mu však ještě šanci a trochu ho vylepšila, inspirována španělskou kuchyní. A povedené jídlo bylo na světě.

Recept prý úplně původně obsahoval šunku, ale Janči varianta pak byla vegetariánská. Já ji dále trochu upravil na veganskou. Zatímco Janča si do kuskusu dávala Lučinu, já ji nahradil kokosovo-mandlovou Ramou a arašídy. Aby měl recept tu správnou slanou chuť, kuskus je nutné pořádně ochutit. Ideálně nějakým kořením typu grilovacího, nebo nakládaného masa a případně přidat sůl. 

Suroviny

Následující suroviny vycházejí na jednu velkou porci.  
  • 100 gramů kuskusu 
  • Půlka brokolice 
  • Lžíce kokosovo-mandlové Ramy 
  • 50 gramů arašídů
  • 30 gramů rozinek 
  • Koření: grilovací koření / grilované kuře, sůl 
Suroviny lze bez problémů přidat "od oka". Pokud chcete sladší jídlo, přidejte rozinky a naopak. 

Postup

Dejte vařit nakrájenou brokolici a mezitím do hrnce připravte kuskus s lžící Ramy, arašídy, rozinkami a kořením se solí. Vše zalijte vařící vodou, vidličkou promíchejte a přikryjte pokličkou na zhruba pět minut, než se brokolice uvaří. Jakmile je brokolice měkká, přeceďte ji a na prkýnku vidličkou rozmačkejte. Pak ji přesypte ke kuskusu a promíchejte. Můžete podávat ozdobené například lžící arašídového másla.

Suroviny stačí zalít vroucí vodou.  
A pak jen přimíchat brokolici.
Varianta s quinoou. 
Místo arašídů lze použít arašídové máslo. Ramu lze nahradit jiným máslem, ale kokosovo-mandlová varianta se díky své sladkosti k tomuto jídlu výborně hodí. Pokud nespěcháte, místo kuskusu můžete jídlo připravit s quinoou. Její vaření sice zabere více času (10 - 15 minut), ale zase má lepší nutriční složení a chutná výborně.   

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.