sobota 4. března 2017

Ovesné placičky (karbanátky)


Ovesné placičky (karbanátky) není nijak zvlášť chytlavý název receptu, ale jedná se o vynikající, zdravé a všestranné jídlo. Je mi jasné, že například slunečnicové karbanátky by znělo o mnoho lépe, ale protože hlavní ingrediencí tohoto receptu jsou ovesné vločky, zůstanu u ovesných placiček. Kromě názvu už placičky mají samé pozitivní vlastnosti - dají se jíst samostatné, s jakoukoliv přílohou včetně chleba, mohou posloužit jako náplň burgeru, či jako občerstvení na party. Čerstvé jsou krásně křupavé, ale ani studené nejsou vůbec špatné. Jsou ideální na zmražení a rozmrazené jsou pak během chviličky - ideální mít vždy nějakou zásobu, když se vám zrovna nechce vařit, nebo potřebujete něco rychlého do krabičky na další den. 

Recept je variací na vánočního nekapra ovesného, ale s chutí ryby nemá nic společného (neobsahuje rybí koření, ani nori vločky). Díky slunečnicovým semínkům, nepraženým arašídům a grilovacímu koření chuť připomíná spíše klasické karbanátky, případně mleté maso. Semínka a arašídy pak zvyšují obsah bílkovin v placičkách. Oproti původnímu receptu navíc placičky není třeba smažit, ale pouze péci v troubě, což dělá recept jednodušší a zdravější. 

Suroviny

Následující seznam surovin vyjde na zhruba 40 - 50 placiček, které se vejdou na 6 plechů. Je tedy potřeba počítat s tím, že pečení zabere nějakou tu dobu. Jedna průměrná porce jsou podle přílohy asi 4 placičky, takže recept by měl vyjít na zhruba 10 porcí. Přebytečné placičky můžete dát zmrazit. 
Asi 40 placiček. 
  • 500 gramů ovesných vloček (lepší jsou hrubé) 
  • Dvě větší mrkve
  • Dvě petržele 
  • Jeden celer
  • Dvě lžíce sójové omáčky
  • Zeleninový vývar (asi 200 ml) 
  • 150 gramů slunečnicových semínek
  • Koření (grilovací / na mleté maso, pálivé, česnek)  
  • 150 gramů raw arašídového másla (volitelně) 
  • Strouhanka (pouze pokud výsledná směs bude příliš mokrá) 

Postup

Jako jídlo na party.
Nejprve namočte slunečnicová semínka (stačí pár minut, ale klidně i na několik hodin). Ovesné vločky párkrát propláchněte ve studené vodě a pak nechte vodu odkapat. Uvařte oloupaný celer (stačí asi 10 minut) a pak ho nastrouhejte společně s mrkví a petrželí. Tuto zeleninu pak smíchejte s propláchnutými ovesnými vločkami a zalijte připraveným vývarem. Vývar lze použít sypaný, nebo kostku (ani není potřeba vařit, stačí zalít horkou vodou a rozmíchat) s tím, že by mělo stačit zhruba 200 ml vody - vločky už jsou totiž namočené, takže nepotřebují tolik vody. Navíc nastrouhaná zelenina obsahuje také docela dost vody a snadno vytvoří lepivé těsto. Přidejte zcezená slunečnicová semínka, případně máslo z nepražených arašídů (klasické arašídové máslo by v receptu mělo až příliš výraznou chuť), sójovou omáčku a zvolené koření (v případě grilovacího koření asi tři čtvrtě klasického sáčku, plus lžíci pálivého grilovacího koření). V tuto chvíli můžete směs ochutnat a v případě potřeby dochutit. Placičky chutnají nejlépe, pokud jsou dostatečně pikantní a slané (při vaření se chuť trochu zmírní). Směs dejte do ledničky nejlépe přes noc. 
Placičky v burgerech. 

Druhý den pak ze směsi tvarujte placičky a pečte v troubě na pečicím papíře asi 45 minut na 200°C. Zhruba po půl hodině je nutné placičky otočit. Placičky by měly držet pohromadě, ale nebojte se, pokud vám nejdou vytvarovat v ruce - stačí, když se vám podaří je na plech "kydnout". Při pečení pak krásně ztuhnou do výsledného tvaru. Pokud nejdou otočit a trhají se, placičky ještě nejsou zespodu hotové - ještě jim dejte chvíli čas. Pokud by směs byla opravdu moc "mokrá", můžete před pečením přidat strouhanku (třeba kukuřičnou). Variací receptu pak může být smažení placiček místo pečení. 

Příprava zeleniny. 
Výsledná směs.
Příprava na pečení.

Nutriční hodnoty

Průměrná placička ze zmíněných surovin obsahuje zhruba následující výživové hodnoty:
73 kalorií, 3,8 gramů bílkovin, 10,1 gramů sacharidů a 4,1 gramů tuků.
Dále pak velké množství vitamínu A a E, mědi, železa, manganu a fosforu. Detailní nutriční hodnoty jsou zobrazeny na následujícím obrázku z aplikace cronometer.

Přibližné nutriční hodnoty jedné ovesné placičky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.