sobota 11. února 2017

Palačinky

Palačinky jsou úžasně jednoduché jídlo, které má rád snad každý. Lze je připravit na slano, či na sladko. A veganská verze je ještě jednodušší než klasická. Že je v těstu potřeba vejce je nesmysl. S těstem se pracuje výborně i bez něj. A kravské mléko? Není problém ho nahradit vlastnoručně připraveným rostlinným mlékem libovolného druhu (kokosovým, makovým, ovesným, rýžovým, mandlovým). Nejen, že takové mléko chutná mnohem lépe, ale navíc vyjde i levněji než mléko klasické (pokud tedy netrváte na mandlovém mléku) a kdykoliv si můžete připravit čerstvé. 


Tento recept je na sladké palačinky.

Příprava rostlinného mléka 

Připravit si svoje vlastní rostlinné mléko je velice jednoduché. V podstatě se stačí držet poučky, že na 1 litr mléka je potřeba použít okolo 100 gramů zvolené suroviny. Nejčastěji se jedná o:
  • Ovesné vločky (stačí na pár minut namočit) 
  • Kokos (stačí strouhaný, nebo plátky) 
  • Mák (mletý)
  • Rýže (uvařená) 
  • Mandle (je potřeba namočit asi na 8 hodin předem) 
Vlastní postup zpracování mléka je snadný. Vybranou surovinu namočíme do vody. Podle typu suroviny stačí nechat namočenou pár minut (ovesné vločky, kokos), hodinu (mák), nebo několik hodin (mandle). Ovesné vločky je vhodné nejprve propláchnout, a teprve poté nechat namočené ve vodě. Po nasáknutí pak stačí v té samé vodě surovinu rozmixovat a přecedit. Vše se totiž nikdy rozmixovat nepodaří. Mezi doporučované způsoby zcezení patří několikrát přes plátýnko. Mně zatím vždy stačil obyčejný cedník - mléko je pak ale trochu hustší (na vaření to problém není). 

Pokud chcete mléko pít, můžete si ho při mixování dosladit například pár mandlemi, nebo mandlovým sirupem. Někdo také na dochucení doporučuje špetku soli.  
Namočení vloček. 
Mixování. 
Hotové ovesné mléko.
Zbytek vloček.
Co zbude v cedníku se dá většinou dále použít. Zbytek rozmixovaných vloček je třeba výborný do ovesné kaše, zbytky kokosu se dají použít jako smetana, nebo do základu těsta na koláče (stejně tak jako zbytky mandlí).  

Suroviny

Na palačinky je potřeba v zásadě pouze rostlinné mléko, nějaká mouka a špetka soli. V tomto receptu jsem použil (7 palačinek - dvě porce): 
  • Rýžová mouka - 10 lžic 
  • Pšeničná mouka - 10 lžic
  • Ovesné mléko - asi 700ml 
  • Špetka soli 
Smažení palačinek. 
Výborné jsou kombinace rýžové a pohankové mouky nebo cizrnové a pohankové mouky (palačinky pak mají krásně zlatou barvu). Bohužel ne každému specificky výrazná chuť pohankové mouky vyhovuje. Bohatě proto stačí tyto mouky smíchat v poměru 3:1.  

Postup

Smícháme rostlinné mléko, mouku a špetku soli. Můžeme přidat rozmixovaný banán, nebo těsto osladit jinak - například datlovým sirupem, nebo i třtinovým cukrem. Palačinky poté smažíme na trošce kokosového oleje. Rozhodně není potřeba, aby palačinky v oleji plavaly, stačí ho opravdu minimum, nebo se dají smažit i úplně bez něj (záleží na šikovnosti a kvalitě pánvičky).
Cizrnovo-pohankové palačinky.

Tipy na dochucení

Palačinky na sladko jsou vynikající s kvalitní marmeládou, veganským jogurtem (smíchaným třeba s marmeládou, nebo mákem), oříškovými másly, nebo čerstvým ovocem. 

Tip na vegetariánské palačinky bez mouky

Pokud nemáte problém s konzumací vajec, mohu doporučit "proteinové" palačinky bez mouky a mléka (které jsem kdysi zkoušel). Recept je opravdu primitivní - stačí rozmixovat dvě vejce a jeden banán (na 1 porci). Smažení je pak trochu náročnější a úplně bez oleje to moc nejde. Palačinky je také lepší dělat malé, protože se trochu rozpadají. Každopádně chutnají sladce po banánu a výborně se hodí k arašídovému máslu. Alternativou je pak přidání kakaa, což vytvoří "čokoládové" palačinky.
Vegetariánské palačinky jako oběd na výlet.  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.