úterý 28. února 2017

Hummus (cizrnová pomazánka)


Hummus neboli cizrnová pomazánka je jídlo pocházející ze středního východu. V dnešní době se stává čím dál více oblíbenější zejména v zahraničí. Hlavními ingrediencemi je cizrna a tahini (pasta z rozemletých sezamových semínek). Hummus se tradičně podává například jako předkrm s tortillami, pita chlebem, jiným pečivem, či zeleninou (nejčastěji mrkví nebo okurkou nakrájenou na dlouhé plátky). Má však všestranné využití a skvěle se hodí také jako pomazánka na jednohubky. Díky vysokému obsahu bílkovin a ostatních minerálních látek skvěle doplňuje veganský jídelníček. 

Hummus je ideální jídlo pro zpracování přebytečné cizrny, například po vaření cizrny na paprice. Lze ho však za pár minut připravit i z cizrny z plechovky. Tak či onak, příprava vlastního humusu je velice jednoduchá a vyjde mnohem levněji, než kupovat hotovou variantu v supermarketu - do kterých se začal v poslední době šířit i v České republice. 

Variant hummusu existuje nepřeberné množství, od klasického až po příchutě s avokádem, paprikami, nebo olivami. Toto je recept na základní variantu hummusu, která vychází z receptů: Real Hummus a Cizrnový humus

Suroviny

  • 350 gramů uvařené cizrny 
  • 4 stroužky česneku 
  • 4 polévkové lžíce tahini
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • Šťáva z jednoho citrónu
  • Voda (asi 200 ml)  
  • sůl, pepř, kmín drcený 

Postup

Všechny suroviny dáme do mixéru a rozmixujeme. Vodu je lepší přidávat postupně a v případě potřeby přidat více. Na závěr můžete hummus dochutit podle vašich preferencí. Hummus vydrží v lednici určitě několik dní (spíše i týden). Tradiční forma podávání hummusu jako předkrmu je v misce a okolo položenými talířky s nakrájenou zeleninou. Ta se pak v hummusu namáčí. Při tomto podávání by se hummus měl ještě polít olivovým olejem a ozdobit například pár kuličkami cizrny. Hummus je ale možné použít prakticky jakkoliv - do toastů, jako náplň tortil, doplněk k rizotu, atd.  

Pokud v receptu vynecháte vodu, vznikne hutnější varianta hummusu, která prý připomíná škvarkovou pomazánku. Někomu chutná více, ale na jednohubkách ztuhne do pevné pasty, která se pak drolí a rychleji osychá. Jednohubky se také o něco hůře jí - drobí :)   

Rozmixování všech surovin.
Hummus na jednohubkách. 
Hutnější varianta.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.