pátek 24. února 2017

Cizrna na paprice (v2)

Cizrna, neboli římský hrách je luštěnina s velkým obsahem bílkovin (20%), vlákniny, minerálů (železo) a vitamínů (B). Jedna z oblíbených úprav je právě cizrna na paprice. Existuje nepřeberné množství receptů. Tento je však maximálně jednoduchý a výsledná omáčka může být celkem hustá, takže se hodí i do krabičky. 

Tento recept vychází z kombinace receptů na zdravejist a vegmania, ale je ještě trochu upravený.

Suroviny 

Následující množství vychází podle množství přílohy zhruba na 4 porce:
  • 700g uvařené cizrny 
  • Jedna cibule
  • Dva stonky řapíkatého celeru (nemusí být)
  • Zeleninový vývar - 700 ml vody
  • Dvě mrkve 
  • Dvě bílé papriky
  • 50g arašídů (nemusí být) 
  • Koření: mletá sladká paprika, pálivá paprika, gulášové koření, kmín drcený, sůl
  • Příloha: těstoviny / rýže / batáty / knedlíky / quinoa / kuskus

Postup

Recept počítá s tím, že máme už uvařenou cizrnu. Pokud ne, cizrnu je potřeba namočit alespoň na 8 hodin do vody a poté v nové vodě uvařit do měkka - asi jednu hodinu. Při tom je dobré odebírat bílou pěnu, která se při vaření na povrchu vytvoří. Po uvaření je potom vhodné cizrnu pořádně probrat -  podobně, jako se proplachuje rýže. Tento pohyb oddělí z cizrny slupky, bez kterých je pak mnohem lépe stravitelná. Pokud tedy máme uvařenou cizrnu (700 gramů uvařené cizrny odpovídá asi 2/3 500 gramového sáčku cizrny), můžeme pokračovat.

V hrnci / vyšší pánvičce osmahneme cibulku a řapíkatý celer. Ty pak zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme uvařenou cizrnu a koření podle chuti (více sladké papriky, než pálivé, o dost méně gulášového koření a trochu kmínu a soli). Vaříme asi 10 minut a poté rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a v případě potřeby ještě přidáme koření, sůl, nebo vodu, pokud je omáčka moc hustá. 

Do hotové omáčky dáme ještě na chvíli povařit nakrájenou bílou papriku a mrkev nakrájenou na plátky a případně podle chuti arašídy. Hotovou cizrnu na paprice podáváme s vybranou přílohou.

Povaření cizrny.
Rozmixovaná cizrna.
Hotová cizrna na paprice.

Varianta s naklíčenou cizrnou 

Tuto variantu asi na internetu nenajdete. Jedná se ale o příjemné zpestření receptu. Tedy pokud máte rádi chuť naklíčené cizrny, která chutná jako čerstvý hrášek. Naklíčená cizrna obsahuje spoustu živin a minerálů a je navíc snadno stravitelná (klíčením dojde k rozštěpení cukrů).  

Klíčení cizrny 

Klíčení cizrny je jednoduché, ale vyžaduje alespoň 3 denní péči. Prvním krokem je namočit cizrnu přes noc (alespoň 8 hodin). Další den je pak potřeba ji propláchnout a poté nechat v chladu a temnu následující 2 - 3 dny. S tím, že je potřeba ji alespoň 3x denně na zhruba 10 minut namočit do vody. Mezi tím se doporučuje mít ji v rozříznuté pet lahvi. Mně se osvědčilo nechat ji na cedníku položeném v misce. Vždy při namáčení je dobré cizrnu nejprve pořádně propláchnout aby se zajistilo, že se nikde netvoří plíseň. 

Postup

Recept je stejný jako klasický, jen je navíc potřeba naklíčená cizrna. Naklíčené cizrny bychom měli mít zhruba 1:4 oproti klasické cizrně. Postupujeme jako v klasickém receptu a naklíčenou cizrnu si necháme až nakonec. Při mixování je lepší udělat omáčku trochu více tekutou. Jakmile je směs rozmixovaná, přidejte zeleninu - místo bílých paprik lze použít například řapíkatý celer. Podle chuti můžete omáčku chvilku povařit, nebo jen nechat ohřát, pokud máte radši zeleninu čerstvou. Nakonec přidejte naklíčenou cizrnu, kterou můžete předtím posypat uzenou paprikou (ale výslednou chuť naklíčené cizrny to stejně moc nezmění). V tuto chvíli už je lepší omáčku nevařit a cizrnu nechat jen prohřát (aby si zachovala vitamíny) a můžete podávat.

Naklíčená cizrna.
Polentové knedlíky jako příloha.
Varianta s naklíčenou cizrnou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.