neděle 1. ledna 2017

Zveřejnění blogu

Na blogu jsem začal pracovat koncem listopadu po závodě o krále Vysočiny. A dal jsem si takové vlastní předsevzetí, že pokud u toho vydržím měsíc a během této doby si to nerozmyslím, blog zveřejním. Nakonec je to o něco déle než měsíc, ale na druhou stranu se mi podařilo dopsat poměrně dost článků a zvýšit kvalitu informačních stránek. Navíc 1.1.2017 je hezké symbolické datum a příslib úspěšného startu nového roku ...


Co mně vlastně trvalo tak dlouho? Původně jsem myslel, že napsat pár stránek bude brnkačka. Nicméně brzy jsem zjistil, že opak bude pravdou. Hlavně co se týče veganské části tohoto blogu. Během posledního měsíce a něco jsem totiž o veganství nastudoval opravdu velká kvanta informací a postupně jsem začal narážet na další a další věci, o kterých jsem se chtěl zmínit. Bylo to trochu jako na horské dráze. Když jsem se začal stravovat jako vegan, přišlo mi to hrozně jednoduché. Asi jako přejít na vegetariánství. Pak jsem se ale začínal dozvídat další a další podrobnosti o tomto stravování. Ať už to byly informace o vstřebatelnosti vápníku a železa, nebo nedostatek omega 3 respektive špatný poměr omega 3 k omega 6 tukům. Snad jen ten protein byl bez problémů - na rozdíl od názorů běžné populace :) Jednu chvíli jsem se cítil hrozně - jak to může být tak složité, to aby si člověk hlídal každou pitomost. Do toho jsem nemohl kvůli zranění běhat a ještě jsem byl nastydlý. Hrůza. Pokračoval jsem ale v hledání informací a postupně jsem začal zjišťovat, že vlastně o nic tak složitého nejde. Problém s vápníkem? Konvenční stravování má mnohem vyšší nároky na vápník, navíc zařazením máku se dá pokrýt poměrně zajímavá část doporučené denní dávky. Omega 3 a jejich poměr k omega 6? Stačí přidat lněná a chia semínka, a k tomu omezit smažená jídla (nebo používat kokosový olej, či lépe lněný). A problematické vstřebávání železa? Stačí jídlo kombinovat s potravinami bohatými na vitamín C (půlka papriky bohatě stačí). Další velkou kapitolou pak bylo tzv. whole food plant based stravování - došlo mi, že k maximálně efektivnímu stravování nestačí pouze přejít na veganskou stravu. Je potřeba minimalizovat příjem (rafinovaných) cukrů, mouky, olejů, a různých předpřipravených potravin. Všechny tyto poznatky jsem postupně zakomponoval do hlavní stránky o veganství a jeho mýtech - oproti původní podobě se podstatně rozrostla. Ale snad je to pro dobro věci.

Ohledně zbylých částí blogu - všechny články o běhání, které jsem si naplánoval se mi podařilo dopsat poměrně bez problémů. Na druhou stranu, co se mi zatím nepodařilo jsou recepty. Každopádně mám připravené jak fotky, tak seznam jídel, která bych chtěl popsat, takže snad brzy ... 

A co mě vlastně vedlo k tomu vytvořit tento blog? Hlavní podíl na tom určitě má moje skvělá kamarádka Kira, bez jejíhož kopance by mě ani nenapadlo, že by někoho mohly moje zážitky jakkoliv zajímat. Dále pak stránky mého kamaráda a vynikajícího běžce, která tak rád čtu. A v neposlední řadě vynikající vlog TheGingerRunner - málokdo dělá tak skvělé a motivační videa o běhání. Takže díky za motivaci a povzbuzení, snad vás nezklamu! :)

Hlavním účelem blogu, jak popisuji v sekci O mně, je podat informace o běhání a veganství tak, aby to pokud možno bylo alespoň trochu zajímavé a zábavné. A pokud se mi podaří někoho inspirovat k vyběhnutí, nebo třeba nahrazení alespoň jednoho jídla veganskou alternativou, bude to mít smysl! :) 

Takže závěrem bych tímto rád popřál šťastný a úspěšný nový rok 2017 a ať se daří ve všech rovinách života!

A hlavně vykročit tou správnou nohou a nešlápnout do ... 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.