pátek 6. ledna 2017

Vánoce 2016

Jaké byly moje letošní Vánoce? Hned na úvod musím říci, že to byly asi nejlepší Vánoce, které jsem zažil. Vánoční atmosféru měly jako snad žádné jiné. A to i přes to, že pršelo a já kvůli zranění nemohl ani běhat. Za skvělou atmosféru mohl hlavně fakt, že jsem si letos poprvé sám připravoval jak cukroví, tak štědrovečerní večeři. A po hodně dlouhé době jsem i vyráběl pár ručních dárků. A snad poprvé jsem si pouštěl koledy ...


Připravovat se na Vánoce jsem se začal 21.12. kdy jsem se vrhl do "pečení" prvního cukroví. Protože jedním z mých nejoblíbenějších cukroví byly do té doby rumovo-kokosové kuličky, a protože nejsem žádný kuchař, volba padla na nepečené kuličky. Vypadaly jednoduše a byly ze surovin, které miluji - oříšky, datle, kokos, případně fazole. Díky tomu, že jsem zrovna měl asi 300 gramů naklíčených mungo fazolí a už jsem opravdu nevěděl co s nimi, mé první cukroví byly právě "Fazole v kakaovém kabátku". S tím, že jsem je samozřejmě nevařil a půlku kuliček jsem obalil v sezamu a druhou půlku v karobovém prášku - ty byly asi lepší. Karobový prášek totiž dodá sladkou chuť.
Fazolové kuličky. 

Další, co jsem vyzkoušel byly extrémně jednoduché a oproti fazolovým i trvanlivé "Kokosové lanýžky". Nevím, v jaké podobě byl v receptu myšlený kokos. Já vzal prostě strouhaný, hodil ho do mixéru, ale bohužel byl nějaký vysušený a tak se nechtěl spojit v máslo. Musel jsem proto přidat trochu vody. No a pak už jen trocha datlí a těsto bylo hotové. Nakonec jsem je ani v ničem neobaloval - byly vynikající sami o sobě.

Ještě k té kvalitě strouhaného kokosu - byl to nějaký obyčejný z tesca. Když jsem použil kokos od firmy grizly.cz, vzniklo krásné kokosové máslo, takže na kvalitě určitě záleží. Při výrobě másla je důležité, aby v kokose byl tuk. Některé strouhané jsou bohužel příliš vysušené a máslo z něj nejspíše udělat nejde (možná přidáním nějakého oleje by to šlo, těžko říct). Přitom oba zmiňované kokosy byly za stejnou cenu.  

Datlové sušenky. 
Pečené cukroví byl taky zážitek. Vybral jsem si datlové sušenky a jako druhé cukroví sušenky z arašídového másla. Úplně první várka datlových sušenek se trochu připálila, ale čokoládová poleva (vyrobena z 85% čokolády) to hezky schovala - i když ani s ní nevypadalo cukroví nic moc. Ale nechutnalo špatně a ten provoněný byt za tu atmosféru stál. K pečení jsme si navíc pouštěli tradiční koledy, takže atmosféra na 100%. Arašídové sušenky byly také z podivného receptu, i když jsem dal téměř dvojnásobné množství másla, těsto stále nedrželo a drolilo se. Vyplácal jsem tam proto i máslo z lískových oříšků a stále nic. Nakonec to zachránila trocha vody. Je pravda, že jsem je dělal z dvojnásobné dávky, ale stejně to nějak nesedělo. Ale chutnaly výborně, tedy pokud milujete arašídové máslo tak jako já. Podobné sušenky si určitě udělám i v průběhu roku - vynikající na různé výlety apod.

Jáhlové koláčky.
Po Vánocích jsem pak ještě zkoušel jáhlové koláčky. Byť se nejedná úplně o cukroví, určitě by šly využít i k této příležitosti. Dělal jsem je přesně podle receptu (použil jsem celozrnnou pohankovou mouku) a byly opravdu výborné. Těsto chutí i vůní hrozně připomínalo makovec. Jako náplň jsem pak použil kombinaci povidel s mákem a pro zbytek "obyčejnou" (nějakou kvalitnější) malinovou marmeládu - obě kombinace byly vynikající, jen marmeláda trochu tekla. A navrch jsem koláčky ozdobil slazenými mandlemi, které jsem dostal jako dárek od Janči, která mi je přivezla ze Španělska - bez nich by to rozhodně nebylo ono :)


Štědrovečerní večeře. 
Zlatý hřeb mých Vánočních příprav byla štědrovečerní večeře - v pátek 23. jsem strávil celé odpoledne v kuchyni, kdy už jsem toho měl opravdu plné zuby. Ale bramborový salát se povedl výborně a to i přes to, že se rozhodně nejedná o moje oblíbené jídlo. Ale mám ho prostě spojen s Vánocemi, tak ho jednou za rok zvládnu. U této verze možná udělám výjimku a udělám si ho i někdy v průběhu roku. Oproti receptu jsem si ho ale zjednodušil o naklíčenou čočku a řeřichu. Sojanézu jsem taky nesehnal - sháněl jsem ji na poslední chvíli a ve všech obchodech byla před Vánoci beznadějně vyprodaná. Příště si ji prý mám objednat dopředu. Nevadí, dal jsem tam o to více sojového jogurtu a více to dochutil hořčicí a pepřem. Zbytek jogurtu jsem hned snědl - ani si nepamatuji, kdy jsem měl jogurt naposledy, takže mi hrozně chutnal :) K salátu samozřejmě nesmí chybět ryba - já se rozhodl pro ovesného nekapra a to hlavně proto, že ovesné vločky mám moc rád a recept byl dostatečně jednoduchý. Nekapra jsem tedy naložil podle doporučení den předem a na štědrý večer už jsme ho oproti receptu jen dali péct do trouby (bez strouhanky). Pár jsme jich zkoušeli i osmažit (a předtím tedy obalit ve strouhance). Chuťově jsou smažené sice o něco lepší, ale když člověk nemá přímé srovnání, rozdíl není nijak velký a přeci jen ve troubě je to o něco pohodlnější. Pekly se asi 40 minut s tím, že zhruba v polovině pečení jsme je otáčeli.
Houbový kuba. 

Během Vánoc také nesmí chybět houbový kuba. Další vynikající a úžasně jednoduché jídlo. Výborný hlavně s kysaným zelím.

Zmiňované recepty měly celkem úspěch i u neveganů. Na nahrazení štědrovečerní večeře celé naší rodiny můj nekapr a salát sice nestačil, ale všichni rádi ochutnali. Příští rok se musím víc snažit :) Cukroví také zmizelo, snad jen ty fazolové kuličky zbyly. Ta chuť mungo fazolí je prostě zvláštní. Ale za to je to nutričně asi nejpovedenější cukroví.

A jak dopadly dárky? Myslím, že letos se mi podařilo vymyslet celkem povedené dárky. A k tomu jsem pro ostatní vyráběl svá první másla - kokosové a arašídové. A samozřejmě jsem k tomu musel nakreslit patřičné logo (ručně pastelkama). S takovou kreativitou běžně do styku nepřicházím, takže jsem si to moc užil :) A ta výsledná radost, kterou dárky udělaly byla úžasná.

A co jsem dostal k Vánocům já? Největší radost mám asi z kuchyňské digitální váhy (s funkcí postupného dovažování - konečně nemusím počítat jak Einstein), kettlebellu (doufám, že mi pomůže při mém posilování), japonských čajů a různých měkoušů (asi fakt stárnu).

Myslím, že atmosféru našich Vánoc krásně vystihuje následující fotka:



Jednohubky s hummusem a paprikou. 
A pokud by někoho zajímalo co připravit třeba na Silvestra - pokud máte rádi tvarohovou pomazánku s česnekem, lze ji krásně nahradit například hummusem, například z tohoto receptu, který také obsahuje česnek. Chuťově více než slušná konkurence právě jednohubek s tvarohovo - česnekovou pomazánkou a mandarinkami.

Z veganského stravování jsou pak k pohoštění výborné různé oříšky, klidně i solené. Zbytek už jsem nechal na mých kamarádech.  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.