sobota 28. ledna 2017

Miso polévka


Hlavní ingrediencí miso polévky je miso pasta. Jedná se o japonskou potravinu vyrobenou nejčastěji z fermentovaných sójových bobů (nebo rýže či ječmene). Miso obsahuje spoustu minerálů, vlákniny, bílkovin a prospěšných enzymů. Polévku lze připravit za pár minut a jedná se tak o skvělý předkrm, nebo i plnohodnotné jídlo.

Polévku lze připravit  na nesčetně způsobů. Nejčastějšími ingrediencemi jsou ryby, řasy, tofu, maso, nebo zelenina.

Moji první miso polévku jsem měl možnost ochutnat na iaido semináři, který byl pořádán v zenovém stylu (včetně stravování). Její složení bylo maximálně prosté - trocha rýže, miso pasta, sojová omáčka a nějaká zelenina (mrkev, paprika). To vše přelít vodou uvařenou v rychlovarné konvici. Jednalo se tedy, dá se říci, o instantní jídlo. Musím přiznat, že tato miso polévka mi nejdříve moc nechutnala. Hlavně u snídaně jsem s ní dost bojoval (jsem zvyklý na sladké snídaně). Na tu pronikavě slanou chuť se prostě musí zvyknout. Nicméně hlad mě donutil ji sníst a s dalšími semináři jsem si ji oblíbil. A když po jednom semináři miso pasta zbyla a já si ji vzal domů, začal jsem si polévku vařit čím dál častěji ...

Miso polévku vlastně není potřeba vůbec vařit - vše stačí přelít vroucí vodou a zamíchat. Tedy pokud nepoužijete žádné ingredience, které by se musely vařit. Je však také možné s polévkou si více vyhrát a použít i vařené suroviny. Následující recept je můj oblíbený způsob přípravy, pokud nedělám právě "instantní" variantu.

Suroviny 

V zásadě jediná nutná věc je miso pasta - tu lze zakoupit ve většině obchodů se zdravou výživou či prakticky v každém obchodě specializovaném na asijskou kuchyni. Dále je vhodné mít sójovou omáčku, wasabi a zeleninu dle vlastního výběru.

Příklad použitých surovin na asi 4 japonské / 2 české porce:
  • Miso pasta - 2 polévkové lžíce (pokud jíte miso poprvé, radši můžete dát méně a případně postupně přidávat)
  • Sójová omáčka - 1 polévková lžíce 
  • Wasabi - dle chuti a schopností 
  • Červená čočka - 50 gramů 
  • Řapíkatý celer - dva stonky (vynikající je předem osmažený s cibulkou) 
  • Žampióny - asi 5 nakrájených kusů 
  • Kapusta - zhruba 2 velké listy 
  • Zelí - zhruba 2 velké listy
  • Mrkev - dvě střední mrkve 
  • Petržel - jedna střední 
  • Mořské řasy - dle chuti 
  • Lahůdkové droždí - dvě polévkové lžíce 

Příprava

Červená čočka se dá vařit. Po asi 10 minutách na chvíli přidáme mořské řasy a vše pak scedíme. V nové vodě, jejíž množství už odpovídá výsledné polévce, pak pokračujeme ve vaření (některé řasy asi není potřeba slévat, ale já to tak raději dělám). Přidáme zeleninu, která potřebuje povařit - celer, žampióny, kapusta a také lahůdkové droždí. Ve vedlejší misce si připravíme miso pastu, sójovou omáčku a přelijeme trochou téměř vařicí vody. Pořádně rozmícháme.
Jakmile je zelenina dostatečně uvařená, vypneme oheň a přidáme rozmíchané miso se sójovou omáčkou a zbylou zeleninu (já mám mrkev a petržel radši čerstvou, lze ji ale samozřejmě také uvařit). Vše zamícháme a můžeme podávat.

Příprava surovin
Vaření čočky a řas
Rozmíchání miso pasty a sójovky

Poznámky

Snad jediná důležitá zásada, kterou lze miso zkazit - miso pasta se nesmí vařit! Proto se přidává do polévky až na konci. Od té doby polévka nesmí projít varem, došlo by ke zničení prospěšných látek v miso.

Někde jsem také četl, že miso polévka by se měla vždy připravovat čerstvá - tedy žádné vaření do zásoby a její uchovávání v ledničce (nevím co je na tom pravdy, každopádně v ledničce určitě pár dnů vydrží).

Miso by obvykle mělo obsahovat rýži. Protože ale málokdy mám nějakou uvařenou a dělat se s ní jen kvůli miso polévce se mi nechce, nahrazuji ji jinými potravinami. Dost jsem si oblíbil různé rýžové / kukuřičné a podobné instantní vločky - nemusí se vařit, ale pokud se vaří, jsou hotové do dvou minut. Ještě radši ale mám právě červenou čočku, nebo nudle z černých fazolí - obsahují spoustu bílkovin a jedná se o mnohem nutričně bohatější variantu než bílá rýže.

Servírování

Miso polévka by se měla podávat v malých miskách s japonskými hůlkami. O tom, jak jíst polévku hůlkami zase někdy jindy. Ale malá nápověda: srkání je v Japonsku povoleno :)  

Hotová miso polévka

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.