úterý 1. prosince 2020

První měsíc v Norsku

Mám za sebou první měsíc v Norsku, a tak je na čase podělit se o nové fotografie. Rozepisovat se tentokrát moc nebudu, tak jen ve stručnosti: Norsko jsem si zatím opravdu zamiloval. Už mám za sebou první mrazy (do -9°), první sníh, začínám se učit "bruslit" do práce (zatím mi to nejde jako místním, ale na první pád stále čekám), běhání je skvělé (byť Garmin mé výkony považuje spíše za chůzi) a i zima na ubytování mi přestala vadit. Negativa se mi hledají opravdu jen těžko. Jediné, o čem se pod galerií trochu rozepíšu je veganství - spousta lidí byla zvědavá, jak to tady půjde a jestli nebudu muset zařadit nějaké živočišné produkty.  

Předchozí článek: Stěhování do Norska
Následující článek: Vánoční atmosféra Norska

Cesta na univerzitu

Začíná východem slunce
Vede kolem potůčku
A je převážně z kopce

Univerzita

Fakulta po ránu
Moje pracoviště (zatím jsme 3)
Fakulta odpoledne

Cesta z univerzity

Začíná kolem vodopádu
Na nákup do centra
A pak se jen vyškrábat nahoru

První sníh

Lehký poprašek
Zimní boty vyzkoušeny
Ve skanzenu

První led

"Bruslení" je občas nutné
Ve skanzenu
Z kopce to jede samo

Z okolí

Zkratkou do práce
Detail
Místo slunce měsíc
Led už mě udržel
Jeden z potůčků
-9°

Z běhání

Občas to trochu klouže
Ale jinak nádhera
Má oblíbená trasa

Než přišla zima

Poledne v lese
Inverze
Kam dál?

Vegan

"Oslava" čtvrtých veganin
Před odletem jsem měl trochu obavy, jak to tady bude se zeleninou a různými oříšky. Podle informací na internetu a videí na YouTube  to vypadalo, že veganství v Norsku není vůbec jednoduché. Já si ale nemůžu stěžovat. Sehnal jsem tu všechno, co jsem potřeboval včetně chia a lněných semínek, mandlí (1kg za 250Kč!), 100% arašídového másla, 100% sezamové pasty nebo Alpro jogurtů (levnější než v ČR). Nabídka zeleniny je tu také široká, byť často opravdu podstatně dražší. Takže mé oblíbené mrkve jsem vyměnil za brambory - třeba trochu odžloutnu :) Snad jediné, na co jsem ještě nenarazil je tofu a tempeh, ale zatím mi nechybí. "Dobrá" zpráva pro všechny starostlivé Čechy - s veganstvím tedy nepřestávám ;)   

Co se týče toho, co jím, zatím si vařím doma a žádnou restauraci ani menzu jsem nezkoušel (byť ze zkušenosti z minulého roku vím, že bych se tam bez problémů najedl). Vše je otevřené, ale zatím jsem neměl potřebu ani chuť. Držím se klasicky jednoduchých jídel - čočka / fazole + nějaké sacharidy, zelenina a tahini. A podobně vypadají i mé krabičkové obědy.  
Quinoa s červenou čočkou
Arabská placka
Brambory s fazolemi

Následující článek: Vánoční atmosféra Norska

2 komentáře:

  1. To je krása tady i v minulém příspěvku...♥ Dneska první sníh i u nás, ale Tvoje krajinky jsou jiná liga... čekám, kdy se vynoří nějaká Lisbeth Salanderová ;-)... jsi vzornej nejen v jídle, měj se krásně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Káťo, tak užívejte sníh dokud je :) Mějte se a pozdravuj rodinku!

      Vymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.