středa 5. srpna 2020

Super size me 2

Nedávno jsem narazil na zajímavý dokumentární snímek - Super size me 2: holy chicken. V prvním díle autor Morgan Spurlock proslul měsíčním se stravováním pouze v McDonald's. V tomto pokračování si pak po více než 10 letech chce ověřit, jak moc se fastfood změnil. A jak jinak to otestovat, než založit si vlastní fastfood restauraci? 

Dokument se zabývá hlavně marketingem fastfoodových společností. Co vlastně znamenají názvy jako čerstvé, křupavé, přírodní, bez antibiotik atd. Podrobně je také zdokumentován způsob chovu kuřat. Názorně je ukázáno, jak vypadá "free-range" chov - že to vlastně neznamená vůbec nic. Nebo že moderní kuřata "na maso" jsou geneticky vyšlechtěna tak, aby dosáhla plné váhy za pouhých 6 týdnů (což představuje takovou zátěž, že se prakticky nemohou pohybovat a spousta jich umírá na selhání srdce). 

Dokument není zaměřen na veganství, a i přes fakt, že některé uvedené údaje (hlavně mafiánské organizace zaměřené na chov drůbeže) jsou platné jen pro Ameriku, poskytuje zajímavý vhled do způsobu fungování fastfood restaurací.

Dokument je možné shlédnout na YouTube

2 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Just be aware that it contains scenes involving extremely cute fresh-born chickens, but they don't end up well :/

      Vymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.