neděle 23. prosince 2018

Vánoční dárek 2018 - Zen Minimalist

Minulý rok jsem k Vánocům zveřejnil moji první aplikaci (watchface) pro hodinky Garmin založené na platformě Connect IQ. Po pravdě, nijak zvlášť velký úspěch neměla. Zato následující aplikace Zen Watch se stala hitem a postupně mi přišlo několik žádostí o to, abych ji upravil i pro novější typy Garmin hodinek. Konečně jsem se tedy donutil a těsně před Vánocemi vytvořil novou verzi aplikace, která již novější hodinky podporuje. Opět se tak jedná o můj další mini vánoční dárek běžecké ale i fitness komunitě - aplikaci lze opět zdarma stáhnout v obchodě Connect IQ

Minimalistické nastavení
Z mých třech dosud uvedených aplikací měl největší úspěch právě Zen Watch. Oproti ostatním nabízí velice jednoduchý design a poměrně málo funkcí. Stejně ale předčil netradiční Fluid, který simuluje přesýpací hodiny, ve kterých dynamicky se odsýpající zrnka písku měří dobu neaktivity. Stejně dopadla i moje první aplikace - moderní ActiveDots zobrazující neaktivitu pomocí barevných puntíků. Prostě minimalismus je dnes asi opravdu oblíbený a jednoduchý vzhled je často důležitější než pokročilé funkce. I přes to, že původní Zen Watch je dostupný pouze pro 8 typů velice starých Garmin hodinek, stáhlo si ho přes 2700 lidí a jeho průměrné hodnocení je vynikajících 4,9/5. Kromě toho jsem také dostal spoustu žádostí o vylepšení aplikace a o přidání nových funkcí. Vše se mi postupně podařilo přidat a nyní už jsem rád, že mám relativně klid :)

Horší to ale bylo s lidmi, co chtěli aplikaci upravit, aby fungovala i na novějších hodinkách - to znamenalo jednak předělat napevno nakonfigurované rozložení a hlavně vložit font ve vyšším rozlišení. Tato verze je tak určena pro zařízení s rozlišením obrazovky 240x240 a disponující SDK 3+. Konkrétně se jedná o tyto verze hodinek:
  • Fenix 5 (kromě S verze)
  • Fenix 5 Plus (všechny verze)
  • Quatix 5
  • Forerunner 645, 935
  • Vivoactive 3 
Konfigurovatelné rozložení
Tyto řady hodinek umí navíc nové funkce jako je zobrazení teploty, tepové frekvence a další, které jsem chtěl také přidat. Odezva uživatelů mi ale jasně ukázala, že méně je někdy více. Proto jsem se rozhodl tentokrát téma založit pouze na jedné obrazovce (minulá verze obsahovala dynamicky se zobrazující datová pole při podívání se na hodinky - pomocí otočení zápěstí). Díky tomu tak může být aplikace ještě více úsporná na baterii a celkově jednodušší. Tak jsem zvědavý, zda se tento krok bude líbit, nebo už to bude moc. Aplikace je dostupná od 20.12. a za ty dva dny už si tento dárek stáhlo prvních 100 lidí. Takže šťastné a veselé!

Aplikaci lze opět stáhnout v obchodě Connect IQ:

6 komentářů:

  1. Super, už jí mám na FR 935. Díky...

    OdpovědětVymazat
  2. Hello, please add Russian language and date format- Monday 8, very good app , thank you

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hi Andrey, thanks! Please check the new version, I added the date format you requested.

      Vymazat
  3. Ahoj, jak vypnu notifikaci bluetooth?
    Kazdopadne jinak perfektni watch face!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, díky! Veškerý nastavení je přes aplikaci Garmin Connect - tam vyber Garmin Devices / Tvoje hodinky / Appearance / Watch Faces / Zen Minimalist a Settings. Notifikační ikony se zapínají volbou "Show notification icons" - pokud to zakážeš, můžeš si místo nich navolit do horního políčka (upper field) co chceš - klidně můžeš nechat i prázdné.

      Vymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.