sobota 24. února 2018

Pohanková sekaná


Pohanka je pro výrobu veganské sekané poměrně známá (používanější je snad už jen čočka), protože se do ní skvěle hodí. Málokdo by však jako druhou hlavní surovinu použil kysané zelí. Přesto je tato kombinace opravdu výborná a společně s pohankovou moukou vytváří příjemně syté jídlo, které však není zvlášť těžké. Sekaná se skvěle hodí k bramborové kaši, nebo ke chlebu. Lze ji však i zmrazit a postupně si brát k jakékoliv příloze. Jedná se tak o ideální recept do krabičky. 


Původní recept na pohankovou sekanou jsem trochu zjednodušil - vynechal jsem smažení surovin na pánvi. Místo toho cibuli, česnek i zelí dávám do mixéru syrové. Vzhledem k tomu, že se stejně upečou v troubě, vůbec to nevadí. Oproti původnímu receptu bych pak upozornil hlavně na větší spotřebu pohankové mouky a strouhanky. Pár lžic mouky mi opravdu nestačí a většinou musím do těsta dát celé menší 400 gramové balení. Pokud by se do receptu dalo méně kysaného zelí, nebo se zelí pořádně "vyždímalo", pravděpodobně by stačilo mouky méně. Toto množství však není na škodu, protože mouka udělá sekanou příjemně sytou, takže více odpovídá masové verzi. Jen je potřeba s tím počítat a mít pro jistotu zásobu mouky.  

Suroviny

Následující množství surovin vychází na přibližně 10 menších šišek sekané (asi 20 porcí).
  • 400 gramů lámané pohanky 
  • 2 střední cibule
  • 4 stroužky česneku
  • Asi 500 gramů kysaného zelí 
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 3 lžičky soli
  • 2 lžičky majoránky (moje kolegyně doporučuje celý sáček :) ) 
  • Přiměřeně pepře
  • Podle potřeby: pohanková mouka (až 400 gramů), strouhanka (až 150 gramů)  
  • Na pomazání: grilovací koření, olivový olej 

Postup

Nejprve je potřeba uvařit pohanku. Propláchněte ji proto pod teplou a poté studenou vodou a ve vodě ji dejte vařit. Vody dejte tolik, aby byla pohanka ponořená a nad ní byly asi 2 cm. Přidejte sůl a pepř a za občasného promíchání počkejte, než se začne voda vařit. Potom pohanku přikryjte pokličkou a vypněte sporák. Pohanku nechte alespoň půl hodiny dojít (můžete ji přemístit pod peřinu, ale není to nutné). 
Připraveno k rozmixování

Dále si nachystejte cibule, česnek, kysané zelí, lněná semínka a majoránku a vše dejte do mixéru. K surovinám přidejte uvařenou pohanku a vše pořádně rozmixujte. Doporučené množství surovin se vám pravděpodobně na jednu várku nevejde - je lepší si to rozdělit minimálně na dvakrát. I když se to nezdá, směs totiž poměrně lepí a mixování jde proto celkem ztuha. Vše však záleží na tom, jak moc zelí ve směsi je (a jak moc je zcezené). 

Z mixéru pak směs přendejte do velké mísy a postupně přidávejte pohankovou mouku, dokud ze směsi nepůjde tvarovat sekaná. Při tvarování ještě můžete přidat strouhanku, pokud směs stále lepí. Vytvarujte menší šišky, které dejte na plech na pečicí papír. I pokud bude směs hodně lepit, k pečícímu papíru se nepřichytí. 

Vytvarované šišky pomažte směsí z olivového oleje a grilovacího koření a dejte péci do horkovzdušné trouby na 180°, přibližně 40 minut (se zapnutým ventilátorem). Podávejte s bramborovou kaší, nebo jen tak s chlebem. 
Přidání mouky do hotové směsi
Potření olejem s grilovacím kořením
Hotová sekaná

2 komentáře:

  1. Mňam, v týdnu udělám, díky :-) (dělala mi chutě už mamka).

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.