středa 23. listopadu 2016

Lancaster 2016

Stone Circle poblíž Keswick.
Léto 2016 jsem opět strávil v Lancasteru, kde jsem na Lancaster University pokračoval ve výzkumu implementace Softwarově Definovaných Sítí v oblasti Internet of Things. Tentokrát jsem našel skvělé ubytování v centru Lancasteru ve vzdálenosti asi 7 kilometrů od Univerzity. To představovalo hezkou výzvu. Mohl jsem jezdit autobusem, ale každý den platit 2,5 libry se mi nechtělo. Pěšky to nepřipadalo v úvahu, a tak mi "nezbylo nic jiného" než běhat. Pořídil jsem si proto běžecký batoh (12 litrový Salomon Agile Set), první den si převezl autobusem věci na převlečení, na osprchování a nějaké to jídlo a od dalšího dne už jsem začal běhat. A vydržel to až do posledního dne. Každý den 2x7km. Asi druhý týden jsem měl největší krizi, kdy jsem ke konci týdne měl co dělat vydržet, ale pak se to srovnalo. Jen o víkendech jsem toho moc nenaběhal - radši jsem chodil na delší tůry (30km+).
A jaké to vlastně bylo? Několik postřehů z běhání:
  • 12 litrový batoh se ukázal jako skvělá volba - akorát se do něj vešla snídaně, oběd, nějaké základní věci na převlečení a další nezbytnosti (peněženka, brýle, telefon, klíče). 
  • Občas byl problém s krabičkou od másla, ve které jsem měl snídani, a která, když se špatně umístila dřela do zad - často jsem tak měl jedno místo rozedřené do krve. 
  • Důležité věci v batohu (telefon) jsem si radši balil do uzavíratelných sáčků - batoh jsem sice naimpregnoval, ale jistota je jistota. 
  • Dnů kdy jsem zmokl úplně na kůži nebylo zase tolik :) O to víc jsem si pak vážil dnů, kdy bylo hezky. 
  • Ušetřil jsem hrozně moc času a dost peněz. 
  • Obědy jsem musel řešit tak, aby byly co nejlehčí, nezabrali moc místa a relativně rychle po nich slehlo (abych mohl běžet zpátky). 
  • Denně jsem spálil okolo 700 - 800 kalorií, takže jsem si dělal pořádné snídaně a obří večeře.  
  • Později jsem přišel na to, že mně zřejmě chybí chůze, která by pomohla s regenerací. Snažil jsem se proto na Univerzitě víc chodit (pro čaj až do třetího patra a podobně). A po doběhu domů jsem obvykle ještě asi 5 minut chodil aby se nohy trochu uvolnily. 
Cestou na Univerzitu
Cestou na Univerzitu
Cestou na Univerzitu
O víkendech jsem pak byl rád, že si mohu odpočinout a většinou už jsem zařazoval jen jeden běh a jeden pěší výlet. Nohy si relativně zvykly až ke konci mého pobytu, kdy už jsem byl schopný si o víkendu zaběhnout i 30 km.

A kolik jsem toho tedy vlastně naběhal? Celkem jsem v Lancasteru strávil 62 dnů, během kterých jsem:
  • Byl 93 krát běhat  
  • Celkově uběhl 736 km 
  • Běháním strávil skoro 63 hodin 
  • Nastoupal 5 814 metrů 
  • Běhal průměrnou rychlostí 11,2 km/hodinu 
  • Spálil přes 38 000 kalorií (i když většinou jsem běhal bez hrudního pásu, tak nevím jak moc přesné toto číslo je) 

#Hiking 

Výhled z Helvellyn. 
Jinak co se týče mých výletů, mám jich zaznamenaných 10, s celkovou ušlou vzdáleností 270 kilometrů, za 61 hodin, s průměrnou rychlostí 4,4 km/hodinu. A kam jsem vlastně vyrážel? Hlavně do překrásné oblasti Lake District. Vylezl jsem třetí nejvyšší horu Anglie - Helvellyn, prošel si pořádný kousek z trasy západní-východní pobřeží (Coast to Coast Walk) - konkrétně z Keswicku do Grasmere, a vylezl na Blencathru.

Kromě Lake District jsem se také podíval do oblasti Arnside a Silverdale, kde jsem si maximálně užil lesy. Ty mi v Anglii hrozně chybí a vždycky vzpomínám na krásnou českou přírodu. A překrásné a magické skály (hlavně Fairy Steps) mi připomněly mé oblíbené Toulovcovi maštale. Dále jsem se byl podívat na Malham Cove, kde byla natáčená scéna ze sedmého Harryho Pottera (kde Harry s Hermionou stanují na skalnatém vrcholu). Při té příležitosti jsem si zalezl na nedalekém Gordale Scar, což je taková průrva mezi skálami.
Coast to Coast Walk.

A nemálo jsem toho také nachodil v okolí Lancasteru. Prošel jsem většinu z trasy podél kanálu mezi Prestonem a Lancasterem. A také jsem se samozřejmě byl opět podívat na mém oblíbeném Clougha Pike, i když oproti Lake District to byla jen taková menší vycházka na dopoledne. Přesto jsem při ní stihl zmoknout :) Z Clougha Pike pochází i úvodní fotka tohoto blogu.

Sharp edge cestou na Blencathra.
Lezení na Gordale Scar.
Fairy steps.

Malham Cove.
Místo natáčení z Harryho Pottera.
Pohled na Lake District z Blencathra.
Celkově letní Anglie byla oproti zimě maximální užívačka. Většina místních včetně studentů si stěžovala na počasí, že prý moc pršelo. Nevím, mně to přišlo hodně v pohodě, hlavně v porovnání s mou předchozí zkušeností - Lancaster 2015.

Závěr 

Trénink v podobě každodenního běhání se zátěží (batohem) v kombinaci s delšími výlety se ukázal jako maximálně efektivní - viz můj výsledek v závodě Saar Challenge 2016. Navíc jsem bydlel ve skvělém ubytování s příjemnými lidmi a měl možnost procestovat velkou část severozápadní Anglie. Na Univerzitě jsem sice měl trochu volnější režim, protože většina zaměstnanců si postupně vybírala dovolenou, ale díky tomu jsem se mohl více soustředit na napsání mé minimální dizertační práce. Prostě příjemně strávené léto.

2 komentáře:

  1. Super! Hlavně ty fotky a čísla ;-) Tak kam to bude příští léto?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Příští léto je jasný - vracím se do Lancasteru :)

      Vymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.