sobota 10. února 2018

Bramborový tatarák

Pravý tatarák jsem sice nikdy v životě nejedl, ale ostatní lidé mi potvrdili, že tato veganská varianta je od pravého tataráku chuťově k nerozeznání. Pokud tedy máte klasický tatarák rádi, ale nechcete riskovat, že chytnete nějakou nemoc, nebo se ráno nezvednete ze záchodu, tento veganský recept určitě vyzkoušejte. Základem jsou brambory a příprava je opravdu jednoduchá - pokud máte kvalitnější mixér. V opačném případě budete muset brambory nastrouhat, jinak však recept o nic složitější není. Tatarák se skvěle hodí k topinkám, ale i jako pomazánka na jednohubky, či jen tak. 

Recept, který používám, je prakticky neupravený recept na Veganský tatarák. Recept jsem vyzkoušel mnohokrát a ve výsledku jsem ho trochu zjednodušil a některé poměry trochu upravil. Ale hlavně jsem posledně vše pořádně odměřil. Tatarák jsem totiž vždy předtím připravoval "od oka" - obvykle na něm totiž není co zkazit.

Příprava surovin
Z původního receptu jsem začal vynechávat cibuli - opravdu není nutná. Pak také pravděpodobně používám trochu více brambor, a naopak méně rajského protlaku a česneku - 3 stroužky určitě stačí, už tak je v receptu cítit až až.  

Suroviny

Následující suroviny vyjdou na tolik tataráku, co se jen vejde do 400 gramové krabičky od ramy a ještě trochu zbude :)
  • 500 gramů brambor uvařených ve slupce (mohou být i oloupané, ale není to nutné)
  • 3 stroužky česneku 
  • 3 lžíce slunečnicových semínek 
  • 1 lžíce hořčice (může být kremžská, ale lepší je obyčejná) 
  • 2 lžíce rajského protlaku 
  • 5 kousků sušených rajčat (klidně více)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky soli 
  • 4 lžičky sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky 
  • 1 lžička mletého kmínu 
  • Volitelně pokud chcete pálivější verzi, tak přidat trochu (nebo víc) chilli  

Postup 

Hotovo - ta správná konzistence
Brambory dejte vařit ve slupce a pokud jsou trochu lepší, můžete je použít rovnou. Jinak je raději oloupejte. Pokud máte horší mixér, budete je navíc muset nastrouhat. V opačném případě dejte všechny ingredience, kromě brambor, do mixéru a vše trochu promíchejte. Postupně přidávejte brambory a vždy mixér na chvíli pusťte. Tímto způsobem se vše lépe rozmíchá a nehrozí tak, že někdo narazí na kus česneku, nebo nerozmixované slunečnicové semínko (byť to není, na rozdíl od česneku vůbec na škodu). Každopádně 500 gramů brambor je celkem solidní porcička, takže i lepší mixéry mají co dělat - směs totiž dost lepí. Ochutnejte a případně dochuťte podle vlastních preferencí. 

Tatarák podávejte k topinkám, nebo jako pomazánku na jednohubky, chlebíčky, nebo prostě na chleba.
Výsledné množství 
Vhodný na jednohubky (vlevo)
Ale skvělý i jako pomazánka

8 komentářů:

  1. Ahoj Filipe, zdravím z nedaleka (o pár ulic vedle :-) ). Díky za inspiraci, na všechno to jídlo se sbíhají sliny. Téměř vegansky jsem se stravovala několik měsíců a nikdy mi nebylo zdravotně líp, už od Vánoc koketuju s myšlenkou, že zase začnu a tohle je kvalitní podpora. Moje alibi je takové, že to "nestíhám", práce a tak. Ale už se na sebe nemůžu ani podívat, jsme to, co jíme :-).
    P.S. Tatarák je výbornej i z pečeného lilku, bramborový taky dělávám, ale nejoblíbenější je u nás z hlívy. Hlíva na kostky se osmahne s cibulkou, nechá vychladnout a až pak rozmixuje a ochutí (včetně soli, jinak pustí vodu). Ani masožrouti nepoznali rozdíl ;-) a je to zdravější než brambory. Měj se hezky a ať se daří! Katka K.(od mamky z práce)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Káťo, díky moc za pochvalu, to vždycky hrozně potěší! Tak budu držet palce, však do toho člověk nemusí jít hned na 100%, každá trocha je znát. Časový aspekt chápu, je to určitě trochu náročnější. Hlavně pokud se musíš starat o celou rodinu a ne jen o sebe. Ale vaření větších porcí a následné krabičkování / mražení to hrozně ulehčuje. A občas se najíst ve městě je také čím dál jednodušší - mě si třeba svým článkem přiměla zkusit Pierre bistro a jsem s ním moc spokojený :)

      Díky za tip na nový tatarák, to musím příště vyzkoušet, zní to luxusně :)

      Také se měj a zase dej někdy vědět, jak se daří. Lukyho teď pravidelně potkávám při mých bězích :)

      Vymazat
    2. U Pierra to miluju, napodobuju je doma a kdyby rozváželi, tak bych asi hrábla do peněženky. Jíš ve městě ještě někde jinde kromě Pierra, Špaldy a Pohanky? Mně dělá spíš problém zásobování, přistihávám se, že když jdu zbitá z práce, radši nakoupím ve večerce než abych se kodrcala do města, pořád čekám, až si někdo na Dukle otevře zdravou výživu ;-). Než jsem se vracela do práce, řekla jsem si, že se nenechám semlet a že si to udržím. Nejhorší je, že nebezpečnej si je člověk jenom sám :-). Mražení moc nedávám, ale naštěstí rodina jí celkem všechno co zplichtím, tak jsem ráda aspoň za to. Naprosto si pamatuju, jak mi po té stravě bylo dobře, byla jsem ve formě a ekzém fuč (člověk neuvěří, dokud nezkusí). A hlavně jsem byla psychicky v pohodě a soucítila jsem mnohem víc.
      No nic, konec keců. Zejtra popeleční středa, tak kdy jindy, ne-li teď? Díky a pa ;-)

      Vymazat
    3. Pohanku jsem zatím zkoušel jen když zajišťovali oběd po závodě. Jinak mi přišlo, že vegansky moc často nevaří (nebo to jsou samé saláty). Jinak Pierre a Špalda je určitě nejlepší volba. Z jiných restaurací se dá nejlépe najíst v čínských (tofu), indických (zelenina a kari), italských (pizza - ale bez sýra je to trochu o zvyku a ne každá je dobrá), zkoušel jsem také novou japonskou (sushi). V podstatě se něco dá najít prakticky všude, snad kromě typicky českých restaurací :) Ale zajdu opravdu jen občas, jinak si vařím sám. Jo to chápu, dobrý nápad na rozjetí podnikání :) Já mám naturálek skoro po cestě z práce, takže pro mě je to jednodušší, než nějaká večerka. Ale spoustu věcí je stejně lepší objednávat z internetu - oříšky, quinoa, sušené ovoce, atd. Tu středu jsem vůbec neznal, ale vypadá to opravdu jako dobré znamení začít :)

      Vymazat
    4. Díky moc za odpověď, to mě nenapadlo, že v čínské udělají i verzi s tofu. A tu novou japonskou můžeš zmínit, pls? Sushi už dělám ve velkém, ale i tak bych se inspirovala. A můžu se zeptat, kde objednáváš ve velkém oříšky apod.? Nejvíc jíme lískové a vlašáky. Asi jsi o tom někde psal, ale nevím teď kde.
      Jo a všimla jsem si, že docela dost používáš řasy (nori a tak). Což chápu jako jednu z důležitých složek stravy, ale chtěla bych Ti jen říct, že mě před nima moje bylinářka v současnosti varovala. Teda ona je dřív doporučovala, stejně jako jiné věci (zelený ječmen ap.), ale od havárie elektrárny Fukushima důrazně varuje před konzumací čehokoli mořského. Nejsem chemik, ale prý se radioaktivita váže na jód (?) a šíří se moři a oceány. Do nedávna bylo všude ticho po pěšině, ale teď už se to dá vygooglit. Říkala, že není dobré jíst cokoli z moře a solit máme raději kamennou solí, a ten ječmen pěstovaný na náhorních plošinách v Americe taky není teď dobrý, že těsně po havárii se nad těmi plošinami vypršel nějakej velkej radioaktivní mrak. Je mi jasné, že to zní bláznivě, ale zatím se mi vše od ní ukázalo být jako pravdivé, takže jak jsem koupila, tak prodávám. A malé děti, zejména holky, by se neměly prý koupat v žádném moři, prý radši termály nebo se jen procházet kolem. Tak asi tak. Měj se krásně a děkuju.

      Vymazat
    5. Jasně, stačí se zeptat a obvykle jsou všude dost ochotní. Posledně mně u Koníčka doporučila slečna nějaký lilek se sečuánským pepřem a bylo to moc dobré, takže i bez tofu to jde :) Jasně, ta japonská je tato: http://www.kingyo.cz/ Byl jsem tam zatím jednou, je to sice trochu dražší, ale zážitek skvělý. Bezvadná obsluha, příjemné prostředí i servis. Fajn na takovou slavnostnější večeři. Oříšky pak nejčastěji nakupuji buď na rajorisku, nebo grizly. A pokud oříšková másla, tak ty jsem nakupoval na nutspread, ale od té doby, co jsem si pořídil pořádný mixér, tak si je vyrábím sám.

      Řasy právě skoro nepoužívám. Naposledy jsem je měl na Vánoce, aby měla hlíva chuť ryby. Ale je pravda, že sůl s mořskými řasami používám, ale střídám ji právě s kamennou. Každopádně díky za upozornění - četl jsem o tom na Tvém blogu. Docela by mě zajímalo jak je to s japonskými čaji - netušíš?

      Vymazat
    6. Jinak o těch odkazech na oříšky píšu tady: http://www.runveg.cz/p/recepty.html#odkazy

      Vymazat
    7. Moc děkuju za všechny odkazy, konečně jsem to všechno prošla :-). Překvapilo mě, že znáš můj "deníček", ale taky mě to těší :-). S těma řasama to byla náhoda, že jsem zrovna klikla na několik receptů, kde byly, já taky občas neodolám a udělám sushi, ale... Co se týče čajů, tak od té doby, co si jezdím pro byliny na míru už bych žádný jiný čaj nepozřela (moje bylinářka je shodou okolností veganka :-), ale to je celé takové na delší povídání), na ty japonské čaje se Ti zeptám, i když je mám sama zakázané. Pěkné dny a díky! K

      Vymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.